Fontos tudnivalók

 

  • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e szakértői vélemény)
  • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) A foglalás az adatlap visszaküldése után válik véglegessé!  
  • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
  • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
  • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedi vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
  • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2500 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni. 

 

A vérvétel ideje:

  • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
  • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület vizsgálatokra


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

HBA teszt férfiaknak

A vizsgálat elvégzésének szükségességét szakorvosi javaslat előzze meg! Kérje ki orvosa véleményét! 

A petesejtet laza kötőszövetbe ágyazott, úgynevezett cumulus sejtek veszi körül. Ahhoz, hogy a spermium elérje a petesejtet, első lépésként kötődnie kell a kocsonyás kötőszöveti réteghez, majd keresztül kell jutnia rajta. Mechanikai úton, csupán a mozgása által, a spermium erre nem képes. A spermiumok cumulus  sejt réteghez való kötődésében a spermiumok fej-részének elején található, sejtmembránban rögzült fehérjék vesznek részt. Ezeket a fehérjéket hialuron kötő fehérjéknek hívják.   Ha a spermium, fejlődési problémákból kifolyólag nem képes kötődni a petesejtet körülvevő szöveti állományához, nem fog tudni eljutni a petesejtig, következésképp nem is tudja megtermékenyíteni azt. A terhesség elmarad. 

 A férfi oldali meddőségi vizsgálat alkalmával nagyon fontos megvizsgálni, hogy a páciens spermiumai képesek-e kötődni a kocsonyás állományhoz és nem éppen ennek hiánya tehető felelőssé a gyermekáldás elmaradásáért.  A spermiumok fent leírt kötődő képesség méréséhez úgynevezett HB a tesztet használunk. A páciens ondó mintájának meghatározott mennyiségét fel cseppentjük egy hialuron bevont üveg tárgylemezre, és egy bizonyos időn belül megszámoljuk a hialuronhoz kötött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek,  felmerül annak gyanúja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanú beigazolódik és egyéb ok nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermeke szülessen. Ehhez a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót fogják beültetni a méhbe. Ezt az én vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek hívják.  

 

A vizsgálat előtt 3-5 nappal önmegtartóztatás javasolt! Friss ondómintát kell hozni steril patikai tartályban, előre bejelentkezés alapján! 

lelet: 5-8 munkanap

szakértői vélemény nem kérhető, a leletet szakorvosnak szükséges értékelni minden esetben!