Fontos tudnivalók

 

  • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e szakértői vélemény)
  • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
  • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk!
  • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
  • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedi vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
  • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, mert utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2000 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni. 

 

A vérvétel ideje:

  • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
  • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

HBA teszt férfiaknak

A vizsgálat elvégzésének szükségességét szakorvosi javaslat előzze meg! Kérje ki orvosa véleményét! 

 

A petesejtet laza kötőszövetbe ágyazott, úgynevezett cumulus sejtek veszi körül. Ahhoz, hogy a spermium elérje a petesejtet, első lépésként kötődnie kell a kocsonyás kötőszöveti réteghez, majd keresztül kell jutnia rajta. Mechanikai úton, csupán a mozgása által, a spermium erre nem képes. A spermiumok cumulus  sejt réteghez való kötődésében a spermiumok fej-részének elején található, sejtmembránban rögzült fehérjék vesznek részt. Ezeket a fehérjéket hialuron kötő fehérjéknek hívják.   Ha a spermium, fejlődési problémákból kifolyólag nem képes kötődni a petesejtet körülvevő szöveti állományához, nem fog tudni eljutni a petesejtig, következésképp nem is tudja megtermékenyíteni azt. A terhesség elmarad. 

 A férfi oldali meddőségi vizsgálat alkalmával nagyon fontos megvizsgálni, hogy a páciens spermiumai képesek-e kötődni a kocsonyás állományhoz és nem éppen ennek hiánya tehető felelőssé a gyermekáldás elmaradásáért.  A spermiumok fent leírt kötődő képesség méréséhez úgynevezett HB a tesztet használunk. A páciens ondó mintájának meghatározott mennyiségét fel cseppentjük egy hialuron bevont üveg tárgylemezre, és egy bizonyos időn belül megszámoljuk a hialuronhoz kötött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek,  felmerül annak gyanúja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanú beigazolódik és egyéb ok nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermeke szülessen. Ehhez a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót fogják beültetni a méhbe. Ezt az én vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek hívják.  

 

A vizsgálat előtt 3-5 nappal önmegtartóztatás javasolt! Kizárólag kedden és csütörtökön lehet érkezni. Friss ondómintát kell hozni steril patikai tartályban, előre bejelentkezés alapján!  Amennyiben az online felületen nem talál szabad helyet, hívjon bennünket telefonon! 

lelet: 5-8 munkanap

szakértői vélemény nem kérhető, a leletet szakorvosnak szükséges értékelni minden esetben!