Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálatokon kívüli fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft
  • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
  • Egyedi csomagajánlatra, vagy több vizsgálatra végleges árajánlatot, minden esetben írásban adunk! 
A vérvétel ideje:
  • Kizárólag előre egyeztetett időpontban, a szabad helyek függvényében8.45 és 11.00 között 

A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott vizsgálatokért nem felel a laboratórium.

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

HBA teszt férfiaknak

A vizsgálat elvégzésének szükségességét szakorvosi javaslat előzze meg! Kérje ki orvosa véleményét! 

 

A petesejtet laza kötőszövetbe ágyazott, úgynevezett cumulus sejtek veszi körül. Ahhoz, hogy a spermium elérje a petesejtet, első lépésként kötődnie kell a kocsonyás kötőszöveti réteghez, majd keresztül kell jutnia rajta. Mechanikai úton, csupán a mozgása által, a spermium erre nem képes. A spermiumok cumulus  sejt réteghez való kötődésében a spermiumok fej-részének elején található, sejtmembránban rögzült fehérjék vesznek részt. Ezeket a fehérjéket hialuron kötő fehérjéknek hívják.   Ha a spermium, fejlődési problémákból kifolyólag nem képes kötődni a petesejtet körülvevő szöveti állományához, nem fog tudni eljutni a petesejtig, következésképp nem is tudja megtermékenyíteni azt. A terhesség elmarad. 

 A férfi oldali meddőségi vizsgálat alkalmával nagyon fontos megvizsgálni, hogy a páciens spermiumai képesek-e kötődni a kocsonyás állományhoz és nem éppen ennek hiánya tehető felelőssé a gyermekáldás elmaradásáért.  A spermiumok fent leírt kötődő képesség méréséhez úgynevezett HB a tesztet használunk. A páciens ondó mintájának meghatározott mennyiségét fel cseppentjük egy hialuron bevont üveg tárgylemezre, és egy bizonyos időn belül megszámoljuk a hialuronhoz kötött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek,  felmerül annak gyanúja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanú beigazolódik és egyéb ok nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermeke szülessen. Ehhez a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót fogják beültetni a méhbe. Ezt az én vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek hívják.  

 

A vizsgálat előtt 3-5 nappal önmegtartóztatás javasolt! Kizárólag kedden és csütörtökön lehet érkezni. Friss ondómintát kell hozni steril patikai tartályban, előre bejelentkezés alapján!  Amennyiben az online felületen nem talál szabad helyet, hívjon bennünket telefonon! 

lelet: 5-8 munkanap

szakértői vélemény nem kérhető, a leletet szakorvosnak szükséges értékelni minden esetben! 


Bővebben a férfi meddőségről: https://www.gellertlabor.hu/hirek/2019-01-14_uj-vizsgalati-lehetosegek-f...