Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálatokon kívüli fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft
  • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
  • Egyedi csomagajánlatra, vagy több vizsgálatra végleges árajánlatot, minden esetben írásban adunk! 
A vérvétel ideje:
  • Kizárólag előre egyeztetett időpontban, a szabad helyek függvényében8.45 és 11.00 között 

A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott vizsgálatokért nem felel a laboratórium.

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

HBA teszt férfiaknak

A vizsgálat elvégzésének szükségességét szakorvosi javaslat előzze meg! Kérje ki orvosa véleményét! A laboratórium nem vállal felelősséget arra vonatkozóan, ha Ön kéri, de végül nincs szüksége a vizsgálatra! 

Kizárólag kedden és csütörtökön lehet érkezni. Friss ondómintát kell hozni, legkésőbb 9.30-ig! Előre bejelentkezés alapján!  Amennyiben az online felületen nem talál szabad helyet, hívjon bennünket telefonon! 

 

A petesejtet laza kötőszövetbe ágyazott, úgynevezett cumulus sejtek veszi körül. Ahhoz, hogy a spermium elérje a petesejtet, első lépésként kötődnie kell a kocsonyás kötőszöveti réteghez, majd keresztül kell jutnia rajta. Mechanikai úton, csupán a mozgása által, a spermium erre nem képes. A spermiumok cumulus  sejt réteghez való kötődésében a spermiumok fej-részének elején található, sejtmembránban rögzült fehérjék vesznek részt. Ezeket a fehérjéket hialuron kötő fehérjéknek hívják.   Ha a spermium, fejlődési problémákból kifolyólag nem képes kötődni a petesejtet körülvevő szöveti állományához, nem fog tudni eljutni a petesejtig, következésképp nem is tudja megtermékenyíteni azt. A terhesség elmarad. 

 A férfi oldali meddőségi vizsgálat alkalmával nagyon fontos megvizsgálni, hogy a páciens spermiumai képesek-e kötődni a kocsonyás állományhoz és nem éppen ennek hiánya tehető felelőssé a gyermekáldás elmaradásáért.  A spermiumok fent leírt kötődő képesség méréséhez úgynevezett HB a tesztet használunk. A páciens ondó mintájának meghatározott mennyiségét fel cseppentjük egy hialuron bevont üveg tárgylemezre, és egy bizonyos időn belül megszámoljuk a hialuronhoz kötött spermiumok számát. Elvárt, hogy a spermiumok több mint 80%-a kötődjön a bevont felülethez. Ha spermiumok ennél kisebb százalékos arányban kötődnek,  felmerül annak gyanúja, hogy a gyermekáldás elmaradásáért részben, vagy egészben ez a defektus felelős. Ha a gyanú beigazolódik és egyéb ok nem zárja ki, a párnak még mindig van reménye, hogy gyermeke szülessen. Ehhez a spermiumot direkt kell a petesejtbe injektálni és a korai fejlődési stádiumú embriót fogják beültetni a méhbe. Ezt az én vitro fertilizációs eljárást ICSI-nek hívják.  

A vizsgálat előtt 3-5 nappal önmegtartóztatás javasolt! 

lelet: 5-7 munkanap

Bővebben a férfi meddőségről: https://www.gellertlabor.hu/hirek/2019-01-14_uj-vizsgalati-lehetosegek-f...