Fókuszban a panaszok / Milyen laborvizsgálatot javaslunk?

Az itt felsorolt vizsgálatok ajánlás, mely elsősorban az első kivizsgálást segítheti. Azonban minden esetben fontos az egyénre jellemző panaszok feltárása, hiszen a lenti ajánlatok nem személyre szabottan készültek, hanem általánosságban. Amennyiben segítségre van szüksége a vizsgálatokkal kapcsolatban, vagy személyes ajánlatot szeretne, mindenképp szakorvost kell felkeresnie, aki ajánlást tehet az elvégzendő vizsgálatokra. A laboratóriumban lehetőség nyílik személyes, vagy online konzultációra (lsd. orvosi konzultáció címszó alatt), mely során tisztázni lehet a meglévő panaszok, tünetek ismeretében az elvégzendő vizsgálatok típusát. 


 * EGÉSZSÉGES VAGYOK, SZŰRÉSRE JELENTKEZEM: Az általános labor egy olyan átfogó vér-, és vizeletvizsgálat,mely szerveinkről ad/adhat felvilágosítást.

 • máj- és vesefunkció, zsíranyagcsere, vérkép, teljes vizelet üledékkel, TSH, vércukor, D vitamin, húgysav, vas, CRP, CEA, Magnézium. 

 

* GYAKORI VISSZATÉRŐ FERTŐZÉSEK: Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben, azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni, ám ha más tüneteink is jelentkeznek, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet. Gyakori fertőzések esetén minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen szervi eltérés a háttérben.

 • vérkép, vizelet, D vitamin, ELFO, CRP, AST, Reuma faktor, süllyedés, májfunkció, vesefunkció, vas, kálcium, magnézium, foszfát, összfehérje, albumin, IGG, IGM, IGA, C3,C4. 

 

* BÉLRENDSZERI PANASZAIM VANNAK ( puffadás, görcsök ): Haspuffadás alatt az alábbiakat értjük: hasi teltségérzés, haskörfogat növekedés, fokozott gázképződés, időnként fájdalommal, étvágytalansággal, hasi görcsökkel kísérve. A hosszú időn keresztül fennálló, fájdalmas és/vagy kóros haspuffadás nemcsak megkeseríti az ember életét, de súlyosabb betegségek tünete is lehet, ezért mindenképp ki kell vizsgáltatni. 

 • májfunkció, vérkép, vérzsírok, húgysav, vas, amiláz, lipáz, süllyedés, CRP, helikobakter, széklet emésztettség és vér, CEA, CA 19-9, CA 72-4, Gasztroenterális panel, B12, Folsav, D vitamin, Cink, ételintolerancia.

 

* BÉLRENDSZERI PANASZOK: ( puffadás, görcsök, hasmenés, fogyás, ekcéma ): 

 • májfunkció, B12, Folsav, D vitamin, lisztérzékenység, vérkép, amiláz, lipáz, kálcium, magnézium, foszfát, CRP, vasháztartás, Calprotectin, étel allergia, intolerancia, tejcukorérzékenység, széklet tenyésztés. 

 

* MEGMAGYARÁZHATALAN PANASZOK, ROSSZ KÖZÉRZET, HŐEMELKEDÉS, GYULLADÁS:

 • máj- és vesefunkció, vérkép, D vitamin, IGG, IGM, IGA, C3,C4, ANA/ENA szűrés, ELFO, CRP, AST, süllyedés, vizelet.

 

* FELMERÜL AZ INZULINREZISZTENCIA:

 • C peptid, inzulin, vércukor, terheléses vizsgálat, pajzsmirigy kivizsgálás, hormonok, D vitamin, Cink.

 

* PCOS:

 • FSH, LH, SHBG, Tesztoszteron, Prolaktin, sze. inzulinterhelés.

 

* ÍZÜLETI PANASZOK: 

 • vérkép, süllyedés, májfunkció, süllyedés, CRP, AST, Reuma faktor, ANA/ENA szűrés, D vitamin, Anti-CCP, Borrelia, HLA-B27. 

 

* FÁRADTSÁG, ROSSZ KÖZÉRZET, KELLEMETLEN PANASZOK: 

 • Vérkép, vizelet, tumor markerek, pajzsmirigy kivizsgálás, májfunkció, D vitamin, stresszhormonok, vasháztartás, CRP, AST.

 

*HÍZÁS: 

 • Leptin, C peptid, inzulin, vércukor, pajzsmirigy vizsgálatok, D vitamin, Kortizol, vérkép, vérzsírok, húgysav, májenzimek.

 

* KIMERÜLÉS, HAJHULLÁS, FEJFÁJÁS, ÁLMATLANSÁG, PUFFADÁS, BŐRPANASZOK

 • Vérkép, ételintolerancia, allergia,vas paraméterek, cink, D vitamin, CRP, pajzsmirigy, neurotranszmitterek.

 

* VIZELÉSI PANASZOK: ( viszketés, égő-csípő érzés )

 • vérkép, CRP, vizelet tenyésztés ( hölgyeknek hüvelyváladék tenyésztés ) estleg STD szűrések ( Chlamydia, Ureaplasma, egyéb ) 

 

* PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS: ( aluszékonyság, száraz bőr, koncentráció zavar, lassú anyagcsere, hízékonyság, feledékenység, hajhullás, meddőség  )

 • TSH, FreeT4, ATPO, TRAK, Tireoglobulin, D vitamin, Szelén, Cink

 

* PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉS: ( ingerlékenység, szívpanaszok,magas koleszterin, koncentráció zavar,gyors anyagcsere, fogyás, nem alvás, hajhullás, meddőség  )

 • TSH, FreeT4, FreeT3, TRAK, Anti-tireoglobulin, Cink, D vitamin

 

ANDROGÉN SZTEROIDPROFIL VIZSGÁLAT: Az androgén panel a szervezetben termelődő férfi nemi jellegű hormonok koncentrációjáról ad tájékoztatást. Az androgén hormonok a gonádokból (petefészek, here) és a mellékvesekéregből származnak. Meghatározásuk indikációja nőkben a meddőséggel kapcsolatos kórképek, valamint a mellékvesekéreg betegségek jelentik. Gyermekkorban a mellékvesekéregben található szteroid enzimek veleszületett hibái okoznak jellegzetes hormoneltéréseket, amelyek szűrésére szintén indokolt az androgén hormonok meghatározása. Felnőttkorban elsősorban infertilitás, vagy egyes bőrgyógyászati kórképek (fokozott szőrnövekedés, esetleg androgén alapú hajhullás) kivizsgálása során javasolt meghatározásuk. Az alábbi vizsgálati paletta ezeknek a vegyületeknek a meghatározását tartalmazza, ezáltal átfogó képet nyújthat a gonádok és a mellékvesekéreg működéséről. A vizsgálat eredményeit szakorvosi véleményezést követően és az egyéb vizsgálati adatok alapján kezelőorvosa fogja értelmezni és ő fog dönteni a további kivizsgálás és kezelés szükségességéről, illetve annak mikéntjéről.

 • androsztendion, dehidroepiandroszteron, dehidroepiandroszteron-szulfát, 21-dezoxikortizol, dihidrotesztoszteron, 17-OH-progeszteron, tesztoszteron

 

BŐVÍTETT SZTEROIDPROFIL VIZSGÁLAT: A mellékvesekéreg létfontosságú hormonokat termel. Valamennyi itt keletkező hormon ugyanabba a vegyületcsoportba, az ún. szteroidok közé tartozik. Előfordul, hogy a mellékvesekéreg működési zavara, esetleg daganata vagy a hormonok keletkezési útvonalának hibája (congenitalis adrenalis hyperplasia) következtében egyes hormonoknak, illetve a keletkezési útvonaluk egy-egy köztes termékének mennyisége jellegzetesen megváltozik a vérben. Az alábbi vizsgálati paletta ezeknek a vegyületeknek a meghatározását tartalmazza, ezáltal átfogó képet nyújthat a mellékvesekéreg működéséről. Az androgén hormonok koncentrációjának objektív meghatározása segítségre lehet egyéb kórképek pl. a petefészek vagy a herék funkcióinak diagnosztikájában is. A vizsgálat eredményeit szakorvosi véleményezést követően és az egyéb vizsgálati adatok alapján kezelőorvosa fogja értelmezni és ő fog dönteni a további kivizsgálás és kezelés szükségességéről, illetve annak mikéntjéről.

 • aldoszteron, androsztendion, dehidroepiandroszteron, dehidroepiandroszteron-szulfát, dezoxi-kortikoszteron, 11-dezoxikortizol, 21-dezoxikortizol, dihidrotesztoszteron, 17-OH-pregnenolon, 17-OH-progeszteron, kortikoszteron, kortizol, kortizon, pregnenolon, progeszteron, tesztoszteron

 

FERTILITÁSI VIZSGÁLAT: A női meddőség hátterében rengeteg tényező állhat. Az esetek egy részében hibás hormonműködés áll a háttérben. A hormonműködés szabályozza a petesejtek normális érési folyamatát, illetve a méh felkészítését az embrió befogadására. Hibás hormonműködés esetén nem jön létre a terhesség. Női meddőséget okozhatnak a pajzsmirigy működés zavarai, véralvadási rendellenességek, vércukorháztartás zavarai, vagy vitaminhiány is. A csomagban a petefészkek működésének és a fertilitás megítélésének érdekében olyan vizsgálatok szerepelnek, melyekkel a fenti tényezők elemezhetők. A vizsgálati eredményeket szakorvosának kell értelmezni, ő fogja eldönteni, fennáll-e ilyen jellegű probléma. Ha igen, a szükséges gyógyszeres kezelést is neki kell meghatározni.

 • D3-vitamin, TSH, vérkép,, Lupus anticoagulans (szűrés, AMH, glükóz és inzulin terheléses vizsgálat, FSH, LH, ösztradiol, Prolaktin,, SHBG, tesztoszteron, progeszteron.