Allergia tesztek és intolerancia vizsgálatok

47030ebf-3926-48d4-af97-663f0beae1f0.png

Ételintolerancia vagy ételallergia?

Az allergia vizsgálattal, általában az allergiával kapcsolatban szeretnénk egy tévhitet eloszlatni. Sajnos igen sokan, sokszor vannak fogalomzavarban az allergiát illetően, keverik az ételintoleranciával, egyéb érzékenységekkel, holott ezek mind más és más vizsgálati csoportba tartoznak. Ez pedig félreértéseket okozhat. 

Az ételallergia gyors és akár súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre. Ételallergia esetén az immunrendszer IgE antitestjei az adott élelmiszert tévedésből ellenségnek tekintik és megtámadják. Ez általában azonnali reakciót vált ki, mely gyulladási faktorokat juttat a testbe.

Az ételallergia többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, mint például kiütések, asztmás lélegzés, viszketés.

Felnőtteknél a leggyakoribb ételallergiát okozó ételek a mogyoró, dió, paradió, egyéb csonthéjasok, halak, kagylók, rákok.

Gyermekeknél leggyakoribb ilyen ételek a tej, tojás, dió, mogyoró és halak.

Ételallergia viszonylag ritkán fordul elő, az ételintolerancia viszont minden harmadik embert érint. Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. 

A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat.

Az allergia jellemzői

  • Gyors kialakulás: percekkel - órákkal az étel elfogyasztása után
  • A reakciók viszonylag ritkák
  • Akut reakció: általában gyors és heves lefolyású
  • Általában a légutakat, bőrt és emésztést érinti
  • Tünetei gyorsan megjelennek az allergén étel fogyasztását követően.

Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. A FOODTEST az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja. A vérvizsgálat során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra. 

Az Intolerancia jellemzői

  • Lassú kialakulás: órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után
  • A reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő
  • Krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához
  • A test bármely szervét vagy szövetét érintheti
  • Vizsgálat nélkül nehéz kimutatni

Panaszok, tünetek:

Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A tünetek erőssége függ a beteg által termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől. Gyermekeknél az ételintolerancia hasi panaszok kialakulása mellett hozzájárulhat ekcémás bőrelváltozások, figyelemhiány-hiperaktivitás zavar (ADHD) tüneteinek kialakulásához. Felnőtteknél gyomor-bélrendszeri panaszok (puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés) mellett a krónikus bőrbetegségek, depresszió, szorongás tüneteit ronthatja és az elhízásban is szerepet játszhat.  

Nagyon fontos, hogy ne diagnosztizáljuk saját magunkat! A tüneteket könnyedén összekeverhetjük más allergiákéval, amelyek kezeletlenül sok problémát okozhatnak. Ezért minden esetben kérjük szakember segítségét, ha azt gyanítjuk, allergiások vagyunk valamely ételcsoportra. Ő majd elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és felállítja a diagnózist.

Ételintoleranciának nevezzük, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.). Ételallergiája csupán az emberek néhány százalékának van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő.

Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására, kumuláltan jönnek elő. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat. Bár az ételintolerancia hatásai nem veszélyeztetik az életet, tünetei nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.

Az ételintolerancia okai: enzim defektus

Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.

Gyógyszerek, kémiai anyagok

Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte.

Toxikus komponensek

Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

Az ételintolerancia kezelése

Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást. Például laktóz intoleráns kisgyermekeknél a tehéntej helyett szója vagy hipoallergén tejet lehet adni. A felnőttek kis mennyiségben még tolerálhatják a problémás ételt, tapasztalati úton tudják megállapítani mit és mennyit ehetnek. Laktóz intolerancia esetén megoldás lehet a laktáz enzim külső bevitele cseppek vagy kapszulák formájában. 

Az adott ételintolerancia nem feltétlenül tart a paciens élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig nem fogyasztják, akkor a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt. A diéta átalakításánál minden esetben érdemes dietetikus vagy más szakember tanácsát kérni.

Intolerancia kivizsgálás

Laktóz extra - 2 gén

26 500,- Forint

Hisztamin intolerancia

18 000,- Forint

Fruktóz-laktóz-hisztamin

44 000,- Forint

Intolerancia panel 206 IgG

66 000,- Forint

Fruktóz és laktóz komplex vizsgálat

27 000,- Forint

Vegyes+rovarok, gyógyszerallergiák

Rovar allergia IgE

18 000,- Forint

Antibiotikum allergia csoport

69 000,- Forint

Vegyes allergia IgE 20 panel

17 000,- Forint

Láz- és fájdalomcsillapítók allergia csomag

36 000,- Forint

Helyi érzéstelenítők allergia vizsgálat

25 000,- Forint

Méh,darázs allergia IgE

9 200,- Forint

Étel allergia csomagok

Komponens alapú tojás allergia

17 000,- Forint

Étel /nutritív/ panel csomag 40 allergén

25 000,- Forint

Komponens alapú búzaliszt allergia

25 000,- Forint

Komponens alapú tej + glutén allergia

17 000,- Forint

Ételallergia IgE 20 panel

15 000,- Forint

Komponens alapú földimogyoró allergia

17 000,- Forint

Lisztérzékenység, laktózérzékenység, táplálkozás géntérkép

Laktóz/ tejcukor-érzékenység

15 000,- Forint

Lisztérzékenység komplex csomag

39 900,- Forint

Liszt-, laktózérzékenység, étel allergiák

55 000,- Forint

Táplálkozás genetikai teszt

210 000,- Forint

Légúti allergia csomagok

Légúti /inhalatív/ panel csomag 40 allergén

25 000,- Forint

Légúti /inhalatív/ panel csomag – 20 allergén

15 000,- Forint