Intolerancia panel 206 IgG
Az emésztőrendszer zavara miatt a szervezet immunválasza egyes összetevőkre rosszul reagálhat. Ezek az összetevők gyulladást, irritációt és késleltetett immunválaszt váltanak ki. Változó súlyosságú és lefolyású lehet a klinikai kép. Kis mennyiség bevitele esetén a panaszok, tünetek nem mindig jelentkeznek, és nem okoznak életveszélyes állapotot. A nem tolerált táplálékösszetevőkből az egész szervrendszert érintő túlérzékenységi reakció jöhet jétre (szenzitivitás), melyekben a résztvevő molekulákat immunoglobulin G-nek (IgG) hívjuk.
A vizsgálat vérből készül, melyre nem szükséges éhgyomorra érkezni. A panelben lévő vizsgálatokat módosítani, vagy mással cserélni nem lehet. Az eredmények számszerű értéket adnak.
A vizsgálati eredmény három csoportba osztható. A 2000 UI/mL koncentráció alatt az összetevő korlátozás nélkül fogyasztható. A 2000-5000 UI/mL között heti egy-két alkalommal fogyasztható élelmiszerek. 5000 UI/mL feletti ételek fogyasztását legalább három hónapra tanácsos elhagyni az étrendből, majd utána fokozatosan vezethetők vissza.
FONTOS: a laboratórium a vizsgálat elvégzését és a lelet közlését vállalja, Az eredménnyel szakembert kell felkeresni (dietetikus), aki a meglévő panaszok, tünetek, és a teljes kórelőzmény ismeretében étrendi javaslatot tehet. Figyelembe kell venni többek között, hogy a kiiktatott táplálékokkal esetenként milyen vitaminok, ásványianyagok, aminósavak pótlásáról kell gondoskodni.
Tejtermékek / Tojás
edámi sajt; emmentáli sajt; gouda sajt; író; juhtej, juhsajt; kecsketej, kecskesajt; leerdam sajt; mozzarella; parmezán; roquefort sajt; svájci sajt; tehéntej, gouda sajt; tojás sárgája; tojásfehérje; joghurt
Gabonafélék
árpaliszt; búzaliszt; hajdina liszt; köles; kukorica; maláta; quinoa; rizs; rozsliszt; tönkölybúza; zabliszt
Gyümölcsfélék
ananász; banán; birsalma; citrom; datolya; grapefruit; gránátalma; kék áfonya; kiwi; kókusz; körte; málna; mangó; maracuja; mézdinnye; narancs; nektarin; őszibarack; papayaeper; rebarbarafüge; sárgabarack; sárgadinnye; szeder; szilva, szőlő; zöld citrom
Halak
angolna; arany durbincs; borotvakagyló, kacsakagyló, szívkagyló; csuka; fekete tőkehal; fésűkagyló; hekk; hering; kagyló; kardhal; kaviár (fekete); kék kagyló; lazac; makréla; morgóhal; nyelvhal; ördöghal; pisztráng; polip; rákfélék; rövidfarkú rák, languszta, garnéla; szardella; szardínia; tintahal; tonhal; álsügér; vörös tengeri sügér
Hüvelyesek
borsó; csicseriborsó; fehér bab; lencse; lóbab; szójabab
Húsok
bárányhús; csirkehús; fürjhús; kacsahús; kecskehús; marhahús; mezei nyúl; nyúlhús; pulyka; sertéshús; szarvashús (őzhús); vaddisznóhús
Fűszerek
ánizs, curry, kömény; babér, petrezselyem, fehérrépa; bazsalikom; édeskömény; fahéj; fekete/piros/zöld/fehér bors; gyömbér; kakukkfű; mustár; oregánó; pimiento paprika; pirospaprika; rozmaring; sáfrány; szegfűszeg; szerecsendió; zsázsa
Magvak
brazildió; dió; fenyőmag; földi mandula; földi mogyoró; kesudió; makadámia dió; mandula; mazsola; mogyoró; napraforgó mag; pisztácia; szelídgesztenye
Zöldségek
articsóka; avokádó; brokkoli; burgonya; cékla; cikória; cukkini; édesgyökér; endívia; fokhagyma; gomba; hagyma; káposzta; karalábé; karfiol; kelbimbó; mángold; padlizsán; paprika; paradicsom; rukkola; saláta; sárgarépa; sóska; spárga; spenót; sütőtök; torma; uborka; újhagyma; vargánya; vörös káposzta; zeller; zöldbab
Egyéb élelmiszerek
bambuszrügy; borsmenta; borsmenta tea; élesztő; glutamát; glutén; kakaó; kamilla tea, fekete tea, zöld tea; kapribogyó; kávé komló; lenmag; méz; sörélesztő; szezámmag; szójatej; vanília; zöld oliva
Leletkiadás: 8 munkanap
Nem éhgyomri vérvétel