Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Komponens alapú tojás 6 allergén

A panel tartalma: 

 • f01 Egg White,
 • f75 Egg Yolk,
 • f232 Ovalbumin,
 • f233 Ovomucoid,
 • f323 Conalbumin,
 • k208 Lysozyme)

Lelet: 10-15 munkanap

nem szükséges éhgyomor

 

A különféle allergiákat kiváltó konkrét fehérjék meghatározása is lehetséges molekuláris allergiavizsgálat segítségével. Míg a hagyományos módszerekkel csak a teljes fehérjék (pl.: tej, tojás, mogyoró, nyírfa) és azok szenzibilizáló hatása vizsgálható, addig a komponens alapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén "kis kockázatú" vagy "nagy kockázatú" komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. A komponensdiagnosztika lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a betegség súlyosságát és azt, hogy milyen szigorú diétára van szükség. A teszt tartalmazza az adott allergének magas és alacsony kockázatú komponenseit. Amennyiben magas kockázatú komponensre igazolódik az allergia, az allergén teljes kerülése indokolt. Ezzel szemben, ha alacsony kockázatú komponensek okozzák az allergiát, lehetséges, hogy az adott ételféleség valamilyen formában fogyasztható.

választ kaphat a tojás allergiás beteg arra, hogy liszttel együtt megsütve fogyaszthatja-e a tojást, vagy teljesen tojásmentes diéta javasolt. A tojás ovomucoid nevű komponense hőlabil, ha csak erre van a betegnek túlérzékenysége, liszttel együtt megsütve fogyaszthatja.

 

1. A vizsgálat segíti a kezelőorvost abban, hogy a betegség súlyosságáról, prognózisáról részletes tájékoztatást adjon betegének. Így például ételallergia esetén: • Eldönthetővé válik, hogy mennyire szigorú diétát kell a páciensnek betartania. • Míg a high risk kategória esetén az allergén teljes eliminálása indokolt az étrendből, addig a low risk csoportnál ez nem feltétlenül szükséges. Meghatározott esetekben ugyanis engedélyezett lehet az allergén sütött, vagy főzött formában történő fogyasztása.

2. Az allergiás panaszokkal küzdő páciens számára alapvetően fontos, hogy tisztában legyen azzal, mely allergénekkel történő találkozás okozhat életveszélyes reakciót szervezete számára. Így amennyiben high risk csoportba sorolt összetevő kerül kimutatásra, a páciens szakszerű felkészítést kaphat arra vonatkozóan, hogy mi a teendő anafilaxiás reakció kialakulásakor.

3. A keresztreakciók miatti pozitivitás feltárásával a fölösleges kezelések, diéták elhagyhatóvá válnak, vagy épp ellenkezőleg, diétás megszorítás bevezetésére lehet szükség. Így például bizonyos pollenek, gyümölcsök halmozott pozitivitása esetén kiválasztható a valóban tünetet okozó komponens, vagy a házipor egyes összetevőire érzékeny beteg számára kerülendővé válhat a rákfogyasztás.

4. A pontosabb, célzott allergén meghatározás nagy segítséget nyújt az allergén specifikus immunterápia indikációjának megállapításában, illetve annak megtervezésében is