Fontos tudnivalók a laborvizsgálatról

Hitvallásunk, és szolgáltatásaink ismertetése

A Gellért Medical Laboratórium a betegek és egészségesek szolgálatában! Kézben az egészség


Olvassák el a GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEKET IS OLDALUNKON! 

A Szent Gellért tértől fél perc sétára, a Gellért Gyógyfürdő és Hotel mellett, a Kemenes utca 4. szám alatt, kellemes környezetben várjuk kedves vendégeinket. Egészségügyi magánlaborunk üzletpolitikája a folyamatosan bővülő minőségi szolgáltatásokon túl, ügyfeleink kényelmére, gyors ellátására és érthető tájékoztatására épül. A laboratórium előre egyeztetett időpontban fogadja pácienseit! A vizsgálatok zöme helyben készül, de természetesen vannak partnereink, akik a ritkábban kért, nehezen elérhető vizsgálatokat végzik. Továbbá szerződéses viszonyban állunk több genetikai céggel, akik a genetikai vizsgálatokat végzik el nekünk. Külföldre is küldünk mintát, Spanyolországba, Ausztriába, Németországba. Mindennek megvannak a szabályai, így a minták teljes biztonságban vannak. 


Ma, amikor az állami egészségügyi ellátásban egyre szűkülnek a lehetőségek, amikor egy egyszerű laborvizsgálatra is akár egy hónapos előjegyzést kapnak a betegek, amikor egyes laborok lehetősége csak alapvizsgálatokra korlátozódik, vagy hónapokat kell várni egy-egy eredményre, akkor fontos szerep jut egy olyan laboratóriumnak, ahol:

 

 • Nem feltétel a háziorvosi vagy egyéb beutaló.
 • Rövid időn belül tudjuk fogadni. 
 • Zsúfolt várók, folyosók helyett kényelmes környezetben foglalkozunk Önnel.
 • Speciális vizsgálatokhoz nem kell két esetleg három különböző laboratóriumot felkeresni.
 • E-mail címre küldjük leleteiket, és azok az EESZT rendszerébe is felkerülnek - a genetikát kivéve, ezzel is időt spórolunk és nem szükséges hozzánk visszajönni.
 • Több egészségpénztárral állunk szerződésben, így azokat utólag el tudják számolni. 
 • Bankkártyás fizetés lehet, de egészségkártyával nem lehet fizetni.
 • Nem csak betegség esetén: egészségesek is jöhetnek szűrővizsgálatra a megelőzésre fektetve a hangsúlyt.
 • Számos, előre összeállított csomagajánlatunk van, de egyedi ajánlatokat is készítünk. 
 • Az előzetes időpont foglalás fontos, enélkül sajnos nem tudjuk fogadni.
 • 24 órában használható online foglaló rendszerünk az Önök kényelmet szolgálja.
 • Folyamatos kedvezményekkel, akciós ajánlatokkal is várjuk Önöket. 
 • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt! ( hozott mintát előre megbeszélve tudunk fogadni )
 • Orvosi konzultációt is vállalunk, ennek részleteit ezen címszó alatt megtalálják.

 

Miért előny az előre egyeztetett időpont? 

A mai világban azt tapasztaljuk, hogy mindenkinek fontos az ideje és dolgait minél előbb szeretné elintézni. Kevés az idejük, menni kell tovább. Ehhez nyújtunk segítséget az előre foglalt időpontok esetén. Elsősorban online, kivételes esetben e-mailben történő egyeztetést követően, minden szükséges eszközzel elő tudunk készülni az Ön vizsgálatára, így gyakorlatilag amikor megérkezik hozzánk azonnal el tudjuk kezdeni a vérvételt. A TELEFONOS ELŐJEGYZÉS NEM TÁMOGATOTT.  (Lsd. GYIK) 

 

Miből adódhatnak csúszások? 

 • ha nem az időpontra érkezik, hanem jóval előbb és számtalan kérdése van más idejében (ezért kérjük előzőleg mindig beszéljünk az elvégzendő vizsgálatokról) 
 • nem hozza magával a letölthető-kitölthető személyes adatlapot ( a helyszínen is ki lehet tölteni, de így előzőleg nem tudunk felkészülni és előkészülni sem, ami szintén időveszteség)
 • nem járt a honlapunkon, nem tudja milyen vizsgálatokat végzünk, azok mennyibe kerülnek, milyen vállalási határidővel készülnek,van-e egyéb költség. (Pl. adminisztrációs díj) 
 • nincs felkészülve a vizsgálatok jellegével kapcsolatban, nem tájékozódott előre mit szeretne pontosan. Nagyon sok időt elvesz mindenkitől, ha a helyszínen szeretné ezt megbeszélni, hiszen nem biztos, hogy a megfelelő szakemberrel tud tárgyalni. 
 • a foglalt idejéhez képest elkésik, melyről nem tájékoztat bennünket, időközben pedig elkezdhetünk már dolgozni. 
   

Kitől várható diagnózis és gyógyszeres javaslat? 

 

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a laboratóriumban semmilyen körülmények között diagnózis felállítására valamint kezelési javaslatra lehetőség nincsen. A törvényi szabályozásnak megfelelően, csak és kizárólag laboratóriumi vizsgálatokat végzünk, az eredményt -  referencia tartománnyal ellátva, ( régebben normál érték ) előzetes megegyezés alapján, e-mail formájában továbbítjuk. Diagnózist kizárólag klinikai szakorvos állíthat fel, a beteg teljes kórelőzményének, a diagnosztikai eredmények, valamint az elmondott panaszok megismerése után.  

A diagnózis helyes felállítása egy komplex feladatkör, melyben a háziorvos, szakorvos, a képalkotó eljárások és a laboratóriumi vizsgálatok egyaránt fontosak, illetve sokszor nélkülözhetetlenek. A klinikus a laboratórium segítségét kéri (a laborlelet eredményeit a többi információhoz – anamnézis, fizikális vizsgálat, rtg, ultrahang, CT stb. – adva) a helyes diagnózis felállításához.

 

A laboratóriumi vizsgálat tehát nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, de legtöbbször nélkülözhetetlen a diagnózishoz, a betegségek lefolyásának figyeléséhez, illetve a krónikus betegségek nyomon követéséhez, kezeléséhez.

 

A Gellért Medical Labor 

 

Laboratóriumunk igen széleskörű vizsgálatokat végez. A legegyszerűbb vércukor vagy koleszterinméréstől a bonyolult hormonvizsgálatokon át a genetikai tesztekig

 

A XX. és XXI. század új kihívást jelent az egészségügynek. Új betegségek jelentek meg, illetve váltak gyakorivá, a betegségek sokszor nem egyértelmű formában jelentkeznek. A panaszok és a klinikai tünetek hasonlóak, a laboratóriumban pedig nem vizsgálunk beteget és kórelőzmény ( anamnézis ) felvétele sem történik meg. Olykor az orvosoknak is fejtörést jelent egy-egy betegség felismerése. A laboratórium segítség lehet az orvosnak, ha egy betegséget kell kizárni vagy alátámasztani, de nem várható el, hogy a laborlelet végén diagnózissal szolgáljon! 

A célzott laboratóriumi vizsgálatok célja, hogy mielőbbi diagnózissal a kezünkben, időben megkezdődjön a kezelés. 

 

SOHA, SEMMIFÉLE KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE DIAGNOSZTIZÁLJA ÖNMAGÁT!

Tudjuk, hogy az internet számos lehetőséget nyújt, elég beírni egy-egy vizsgálat nevét, és máris özönlenek a lehetséges diagnózisok. A bizonytalan források (szóbeszéd, Internet, stb.) alapján összeállított laborvizsgálatok eredményeinek laikus elemzése súlyos félreértésekhez vezethet, ami az esetleges betegség pontos diagnózisát, megfelelő gyógyítását akadályozza, kimenetelét súlyosbítja.

 

Miben segíthet a laboratórium? 

 • útirányt tudunk adni, ha felmerül egy konkrét betegség kérdése, hogy mely laborvizsgálatot végeztesse el 
 • bizonytalanság vagy panasz esetén laboratóriumi szakorvossal történő konzultációt biztosítunk ( külön díjazás ellenében )
 • ha több vizsgálatot, vagy csomagot szeretne, akkor egyedi / személyre szabott ajánlatot készítünk
 • meglévő leleteinek eredménye alapján további vizsgálatokat javaslunk
 • a beteg kórelőzményeinek ismerete hiányában a laboratórium a vizsgálatok mért eredményeit adja ki, illetve a lelet ismeretében javasolja, hogy a továbbiakban merre induljon el, milyen szakorvost keressen panaszaival. 
 • a laboreredmények értékelése során fel tudjuk hívni a figyelmet a kóros eltérésekre, meg tudjuk mondani, hogy nagy valószínűséggel jók-e az eredmények

Erősségeink

 • Pácienseinket kiemelt figyelemmel kísérjük végig a foglalástól kezdődően az eredmények kiadásáig.
 • A vizsgálatok zöme helyben készül, ezzel is erősítve a pontosságot és a reprodukálhatóságot.
 • Nálunk nincsenek tömegek, mert mindenkit időpontra várunk. Ennek előnyei többek között a megfelelő és gondos felkészülés, és a páciensre való maximális figyelem az ő idejében.
 • Az online foglalórendszerünk úgy van kialakítva, hogy mindneki a választott vizsgálatainak megfelelő előkészületről kap tájékoztató levelet az automata rendszeren keresztül. Ezzel is segítjük a pácienseket a felkészülésről.
 • A labormunka 80%-a a nem megfelelő, un. preanalitikai szakasz miatt csúszik el.
 • Abban a pillanatban, ahogy Ön időpontot foglal munkatársaink, máris elkezdik az adminisztrációs feladatokat egészen a vizsgálat napjáig. Tehát onnantól kezdve, hogy az Ön neve bekerül a rendszerünkbe, máris szervezünk-tervezünk.
 • Az online foglalás lehetőséget ad arra, hogy mindig fel tudjunk készülni az aznapi vizsgálatokra. Itt nem csak a mintavételi eszközöket kell előkészíteni, hanem a vizsgálatokhoz szükséges reagenseket is. Nem minden automata dolgozik minden nap.
 • A laborba érkezéstől kezdve figyelemmel tudjuk kísérni a minta útját, ezáltal is minimálisra csökkentve a tévesztés, elveszett, nem érkezett típusú problémákat, amik a továbbított mintákkal kapcsolatban adódnak. Szükség esetén saját hatáskörben tudunk ismétlésről vagy új mintavételről gondoskodni, és nem a partnercégre hárul a feladat. Sok esetben időt lehet spórolni, ami abból a szempontból kényes, ha a páciensnek adott napon szükséges a vérvétel, mert mondjuk a kezelés függ tőle. A gyors reagálás a reprodukálhatóság egyik fő pillére!  
 • A pácienseket ugyan napi sorszámmal látjuk el, de mindenkit a néven nevezünk a mérési folyamat alatt is.
 • Az írásos kommunikációban nagyon erősek vagyunk. Ritkán fordul elő, ha valakinek nem válaszolunk a megkeresésre pár órán belül. Bármilyen előleges választ is, de kap tőlünk a páciens, amiben megírjuk, hogy érdemi választ mikorra kaphat tőlünk. Sajnos nincsenek jó tapasztalataink céges megkeresések terén, gyakran akár heteket is várunk 1-1 válaszra, az idő meg csak telik és okafogyottá válhat a dolog. Bosszantó tud lenni, épp emiatt alapszabály, hogy hétköznap munkaidőben mindenkinek válaszolunk a kérdésére. Arról persze nem beszélünk, hogy a leghatékonyabb kommunikáció írásban történik, ahol van elég idő az átgondolt és minden szempontból kielégítő válaszra, míg szóban ez nem feltétlen mondható el.

 

Van hova fejlődni, és mindig van min javítani 

 • Tudjuk sajnos, hogy a telefonos megkeresésre nagyon ritkán reagálunk. S hogy miért nem vesszük fel a telefont, annak rendkívül egyszerű okai vannak: 1. egyrészt nagyon kevesen vagyunk, másrészről délelőtt a páciensek fogadása történik. Az ezzel járó munkafolyamatok nem adnak lehetőséget arra, hogy a percenként csörgő telefont felvegyük, ott hosszas beszélgetésbe kezdjünk, netán időpontot egyeztessünk, vagy szakmai kérdéseket vitassunk meg. Mindeközben a páciensek várakoznak. Ez rendkívül kellemetlen lehet mindannyiunk számára. Minden munkatársnak megvan a feladata. Aki aznap adminisztrál, az fogadja a pácienseket, véglegesítik a laborvizsgálatokat a recepciónál, elintézik a fizetést. Közben a páciens adatait és vizsgálati kéréseit rögzíti a számítógépes rendszerbe. A vérvételes kollégák vért vesznek, és van aki elkezd a már levett mintákkal foglalkozni. Ezek a feladatok egytől egyig rendkívüli odafigyelést, precizitást igényel. Tehát ebben a délelőtti időszakban nagyon ritkán adódik lehetőség arra, hogy a telefont fel tudjuk venni. Olyan kolléga aki csak a telefonokat kezeli nincsen. Mi egy kis labor vagyunk, nincs lehetőség erre.
 • A telefonos megkereséskor számtalan olyan kérdés érkezik, amire nem lehet akkor jól válaszolni. Nem csak szakmai felkészültséget nem tudjuk ilyenkor garantálni, de felelősséggel tartozunk Önökkel szemben. Hiszen egy kérdésre nem lehet csak úgy odadobni egy választ, azt át kell gondolni és fel kell készülni. (Lsd. GYIK)
 • A telefonon történő beszéd gyakran a háttérzajok, vagy egyéb külső körülmények miatt (beszédhibák, rossz hallás) félreérthető lehet, ezért telefonon semmiféle szóbeli megállapodás nem jöhet létre. A felkészülés, az árak, a vizsgálataink a honlapon fent vannak. Számos félreértés adódott már ebből, így tisztelettel kérjük levelet írjanak! 


Célunk mindenkor, hogy a Gellért Medical Labor páciensei mindenkor és mindenben a nekik kijáró legmagasabb szintű ellátást kapják! Ezt csak úgy tudjuk biztosítani, ha odafigyelünk Önökre, és a munkánkra. A munka szabályokat és pontosságot követel. Igyekszünk tehát, hogy a rólunk kialakított jó véleményt hosszútávon is megtartsuk! 
 

Várunk mindenkit szeretettel! 

A vérvizsgálatok többségéhez 12 órás éhezés  szükséges, emiatt a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. Az étkezés egyes laboratóriumi paraméterek eredményét jelentősen befolyásolhatják.. Pl.: vércukor, inzulin, májenzimek, vérzsírok /koleszterin, triglicerid/ stb. 

A vérvétel előtt 2-3 dl tiszta vizet igyon meg, hogy a vénák megfelelően tudjanak telítődni, ezáltal a vérvétel sikeresebb lesz. Alkoholt, üdítőt, kávét, ételt ne fogyasszon! A legkésőbbi vérvételi  időpont a 11 óra, ezen túl már éhezési paraméterekről beszélünk, amik szintén fals eredményt adhatnak. 
 

Amennyiben nem szükséges szigorú éhgyomor a vérvételhez, akkor is törekedjen a könnyed, egyszerűbb ételek fogyasztására, ugyanis bizonyos ételek a vért zsírossá (lipémia) teszik, és ez a jelenség már befolyásolja az eredményeket. 
 

A vérvétel után, a tűszúrás helyét 3-5 percen keresztül a kapott vattával, kézzel erőteljesebben nyomva kell tartani (könyököt nem behajlítva), azaz nyújtott karral. Ezzel biztosítva a vérzés csillapítását, valamint egyéb szövődmények kockázatának csökkentését. Pl. szövetközi vérzés, mely lilás elszíneződést mutathat és fájdalmat is okoz. 

 

Vérvételi időpontok és egyéb tudnivalók

 • Az online felület felkínálja a szabad lehetőségeket, de ha nincs szabad hely és szeretne vizsgálatra jönni ÍRJON e-mailt! 
 • Éhgyomri vérvétel esetén 11 óráig veszünk vért. Egyéb vizsgálatra ELŐRE megbeszélt időpontban maximum 13 óráig, csütörtökön max. 11.30-ig!  
 • Pénteki napokon a vérvételre és mintaleadásra nincs lehetőség! 
 • Minden esetben szükséges időpontot egyeztetnünk, még akkor is, ha csak mintát adna le! Az info@gellertlabor.hu email címre írhat ez ügyben!
 • Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk, ZÁRVA vagyunk!
 • 5-6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt, annak speciális körülményei miatt. 
 • A nyitva tartási idő nem egyenlő a páciensek fogadásának idejével. 


Feltétlen éhgyomri paraméterek:

 • Vércukor
 • Vérzsírok
 • Májfunkció 
 • Ionok
 • Vas
 • éhomi vércukor + inzulin, illetve inzulinrezisztencia vizsgálat

Egyéb vizsgálatokhoz /pl. hormonok, vizeletvizsgálatok, tenyésztések, stb./ nem szükséges éhgyomri vérvétel, így a vizsgálatok elvégzése előtt fogyaszthat ételt, italt is, ugyanakkor törekedni kell a könnyed étkezésre. Általánosan elfogadott, hogy laborvizsgálat előtt ne terheljük túl a szervezetet zsíros, szénhidrát dús ételekkel, szénsavas/cukros italokkal. A koffeint, alkohol is sok mindenre befolyással lehet.


Egyéb tudnivalók:

 • A vizsgálatot megelőző este már ne fogyasszon szénhidrát dús, zsíros, fehérjében gazdag ételeket, mivel ezek befolyásolhatják az eredményeket! 
 • Vizet, cukormentes folyadékot lehet, sőt ajánlatos is fogyasztani, (2-3 dl) főleg a vizsgálat előtti időszakban, reggel is! Kávé, tej, kakaó nem ajánlott! 
 • Az éhgyomri vérvétel azt jelenti, hogy a mintavétel előtt kívánatos a min. 12 órás étkezés mentes, úgynevezett éhezéses állapot létrehozása, egyéb vérvétel esetében javasolt könnyű reggeli fogyasztása, és szintén fontos a folyadékbevitel. 
 • Az élvezeti cikkek a különböző szervek működését befolyásolhatják, ezért különösen funkcionális vizsgálatok (gyomor, vese, máj) előtt tilosak! 
 • A mintavételt megelőző tartós alkoholfogyasztás hatására egyes paraméterek érzékenyen változhatnak, valamint befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. 
 • A dohányzás a laboratóriumi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja (pl. magasabb CEA érték mérhető).
 • Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülje a szélsőséges fizikai megterhelést. ( GOT, LDH, CK-Kreatin kináz ) Mindennemű sport, házimunka is mely izomlázzal jár emeli ezen enzimek értékét, de még az izomba adott injekció is. 
 • Bizonyos klinikai kémiai vizsgálatok eredményei a vizsgálatot megelőző hosszabb időszak étrendjétől is függnek. Szérumhúgysav-koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt (vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót; kevés hús és hal azonban fogyasztható).
 • Kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását. Drasztikus éhezési fogyókúra esetén ugyancsak csökken a húgysav kiválasztása. A szérum karbamid koncentrációja függ az étrend fehérje tartalmától. Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glükóz, trigliceridek, koleszterin, vas és foszfát esetében kapunk magasabb értéket.
 • A gyógyszereket előírás szerint be kell venni, kivéve akkor, ha az orvosa másképp nem rendeli. 

Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt.  A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés. Gyógyszereit mindig előírásnak megfelelően vegye be!


Vérvételi szövődmények

A phlebotomia (vérvétel) a leggyakrabban alkalmazott orvosi beavatkozás mind a járóbetegek, mind a fekvőbetegek körében. A vérvételre legjobb hely a felső végtag, mivel különösen a könyökhajlatban könnyen azonosítható és hozzáférhető vénák vannak és a beteg a szúrás helyéről történő vérzést erős nyomással megszüntetheti.

Bár a könyökhajlati felületes vénák elhelyezkedése változatos, a v. basilica, v. cephalica, v. mediana cubiti rendszerint azonosítható. Kisebb, de jól használható vénák vannak még az alkaron, valamint a kézháton. Phlebotomiára nem a legjobban látható, hanem a legjobban tapintható vénát kell kiválasztani. Amennyiben ezek nem megbízhatóan tapinthatók, akkor kerülhet sor az alkarra, vagy valamelyik felületes kézháti vénára. A kézháti vénák hátránya, hogy kicsik és könnyen összeesnek, így nagyobb mennyiségű vér nyerésére nem mindig megfelelőek.

A vérvétel invazív beavatkozás, a leggyakoribb szövődmények a hematóma (vérömleny) és a phlebitis (vénagyulladás).

Az ideggel való direkt érintkezés kelthet tűszúrás szerű érzetet, vagy éles villanásszerű fájdalmat okozhat. Magának az érzetnek a jelenléte nem jelenti, hogy az ideg megsérült, ellenben, ha nem változtatják meg a tű pozícióját, sérülés alakulhat ki, idegsérülés azonban nem igazán fordulhat elő, inkább a vénafal áteresztése miatt vér kerülhet a szövetek közé, ami nyomhatja az idegszálat. 

Az aneszteziológiai eljárásként ismert szöveti idegblokád* esetén is ritka szövődmény a tartós idegsérülésAz esetlegesen kialakuló idegsérülés leggyakrabban csupán átmeneti tünetekkel jár, és a betegek legnagyobb többsége néhány napon vagy héten belül – de legkésőbb 1-3 hónapon belül – teljesen felépül.

Javasolt lilás elszíneződés és fájdalom esetén: Phenylbutazon krémmel vékonyan kenni a lilás területet, valamint borogatást tenni rá és gyakran cserélni. 


Inzulinrezisztencia vizsgálat tudnivalói: átmenetileg kivezettük a vizsgálatainkból

 • Cukorbetegek a vizsgálatban nem vehetnek részt. Előzetesen kérje ki orvosa véleményét!
 • Ez egy hosszú vizsgálat, melynek során többször vehetünk Öntől vért, ezért ez idő alatt a labor területén kell tartózkodnia! ( általában 120 percet vesz igénybe )
 • A terheléses vizsgálat komoly szakmai protokoll szerint zajlik, ezért a megbeszélt időpontot szigorúan be kell tartani!
 • Ezt a vizsgálatot max. ¼ 10-ig el kell kezdenünk, későbbi időpontban a szakmai követelmények miatt nem tudjuk vállalni!
 • A következőképpen zajlik: éhgyomri mintavétel /vérvétel/ cukoroldat elfogyasztása /ízesítőül citrom hozható/ további , szükség szerinti vérvétel /félóránként, vagy óránként/
 • A vizsgálathoz szükséges 75g cukrot a laboratórium biztosítja!
 • A laboratórium 18 év alatt nem végez terheléses vizsgálatokat. 

Vizeletvizsgálatok tudnivalói:

 • Bármilyen vizeletvizsgálatról legyen is szó, kizárólag a laborban átadott vizeletespohár használata az elfogadott mintavételi eszköz. Csak friss vizeletet tudunk vizsgálni. Hozott mintát nem tudunk elfogadni!
 • Vizelet tenyésztés esetén steril edényt adunk a minta leadására. 
 • Gyüjtött vizelet minta estén: a vizeletminta gyűjtésének első napján a reggeli vizeletet még ne ürítse a tartályba, de az ezutáni vizeletet egész nap, majd másnap a reggeli első vizeletet is tartályba (nagyobb méretű edény, pl. ismert űrtartalmú befőttesüveg alkalmas erre a célra) kell gyűjteni. A mintákat a laboratóriumba szállításig hűtőben tárolja. Bizonyos esetekben szükség lehet sósavra gyűjteni a mintát, de ezt a csomagajánlatnál megemlítjük. Ilyenkor az edény aljára 10 ml sósavat kell önteni - melyet patikában be tud szerezni, és erre kell gyűjteni a vizeletet. Amennyiben nem sikerül sósavat venni, jelezze felénk és megbeszéljük a teendőket! 
 • A laboratóriumba nem szükséges a teljes vizeletmennyiséget bevinni; óvatosan rázogassuk össze a gyűjtőedényt (hogy a leülepedett vizelet összeelegyedjen), majd kb. 1 dl-nyi mennyiséget öntsünk át tiszta, fertőtlenített edénybe, melyre írjuk rá a gyűjtött vizelet teljes mennyiségét (ezért jó, ha ismerjük a gyűjtőedény térfogatát, egyébként mérőpohárral le kell mérni) és a gyűjtés dátumát.
 • A vizeletminta levétele előtt mosakodjon meg! (a szeméremtáji kórokozók miatt)

Székletvizsgálatok tudnivalói:

 • Csak a gyógyszertárak által forgalmazott, lezárt tartályban adható le a vizsgálandó minta. Megfelelő adatokat: név, születési dátum, feltétlen fel kell rajta tüntetni! Borsónyi mennyiségű mintára van szükségünk!
 • A székletvizsgálatok előírásait az árlistában a vizsgálatok mellett megtalálja, fontos, hogy azokat a szabályokat betartsák! 
 • Székletvér vizsgálathoz diétázni nem szükséges. A vizsgálat aktív aranyér, vérző polip, menstruáció ideje alatt nem végezhető el! 
 • Amennyiben vérvétel és székletvizsgálat is történik egy időben, a székletmintát csak a vérvétel napján fogadjuk el! Amennyiben azt nem hozta el, otthon felejtette, vagy egyszerűen csak figyelmetlen volt, akkor a listaár szerinti összeget kell megfizetni az utólagosan leadott mintáért, a csomagárból nem vonódik le. Ezért fontos, hogy figyeljen milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomagja! 

A laboratóriumi árlistánkban és a csomagoknál minden esetben megtalálhatók a vizsgálatok vállalási határideje. Az egyszerűség kedvéért napban / de alapvetően mindenkor munkanapban számolandó, hiszen hétvégén, ünnepnap nem dolgozunk! 

Amennyiben több vizsgálatot rendel, vagy vizsgálati csomagokat, lehetősége van arra, hogy részeredményeket kér, és dönthet úgy, hogy egyben kéri a leletet az összes vizsgálat elkészültekor. Ezt a helyszínen a kollégákkal meg tudja beszélni!

​Szakértői véleményezés csakis a kompletten elkészült lelet után készül, tehát amikor minden szükséges adat rendelkezésre áll, akkor tudjuk a szakértői leletet megküldeni e-mail formában, ez általában 3-5 napot vesz igénybe még az eredmények elkészülte után.

Kérjük, hogy minden esetben tájékozódjanak a leletek elkészülési határidejéről, mert ezzel kapcsolatos reklamációt nem áll módunkban elfogadni. 

 • Általános vizsgálati határidők: 1-5 munkanap
 • Víruskimutatások: 7 - 25 munkanap
 • Immunológiai panelek: 7-25 munkanap
 • Tenyésztések: 4 - 15 munkanap
 • Speciális esetek vérből: 7-21 munkanap
 • Egyes daganatszűrő vizsgálatok: 7-20 munkanap
 • Allergia/intolerancia vizsgálatok: 7-20 munkanap
 • Speciális alvadás: 7-25 munkanap
 • Genetikai vizsgálatok: 10-25 munkanap és 2-6 hónap között
 • Citogenetika: kb. 3 - 6 hét
 • Hormonok: 3-5 munkanap, kivéve a ritkábban kért vizsgálatokat

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a mintát újra meg kell vizsgálnunk, ami adott esetben a határidő csúszását eredményezheti. A kontroll mérések, ill. a kiegészítő vizsgálatok mindenkor a páciens és egészségi állapotának jelentős előrelépését szolgálja. 

A koronavírus járvány világszerte okoz a laborokban ellátási gondokat. A tesztelés fokozott terhelést jelent, emiatt előfordulhatnak vizsgálatokban csúszások. Természetesen mindannyian elkövetünk mindent, hogy ez ne így legyen, de olyan esetekben, amikor partnercég közreműködése is szükséges, előfordulhat, hogy előzetes értesítés nélkül nem érkeznek meg határidőre a kért eredmények. Ez legfőképp a genetikai teszteket érinti. Türelmük és megértésük mindenképp fontos! Köszönjük, 

Egyes vizsgálati csomagok mellé szakértői vélemény is igényelhető  (a csomagok alatt feltüntetjük, hogy kérhető vagy nem).  Ez egy írásban történő ún. leletelemzés, mely során a kapott laboreredményeket a páciens panaszaival és kórelőzményeivel összevetjük, majd egy egy rövid szakvéleményt írunk róla. A laboreredményekből sok minden kiolvasható akkor, ha kellőképp megismerjük a beteg anamnesztikus adatait. Ezt a személyes adatlapon vagy előzőleg e-mailben lehet feljegyezni. Fontos ez, hiszen így tudjuk megmondani, hogy a kapott eredmények beilleszthetőek-e abba a laborképbe amit látunk, s ha igen/nem akkor hova tovább, kit kell a továbbiakban felkeresnie. 

A labor véleményezhet, tanácsot adhat, további vizsgálatokat javasolhat az eredmények alapján annak érdekében, hogy a páciens mielőbbi szakellátása biztosított legyen, de nem közölhet diagnózist, nem adhat gyógyszeres vagy egyéb kezelésekre választ. 
 

Amennyiben szakértői véleményt is szeretne igényelni, az adatlap visszaküldésekor e-mailben röviden írja le panaszait a lenti kérdésekre válaszolva. 

Fontos kérdések a szakvélemény kiállításához: 

 1. Miért kéri a páciens a vizsgálatot/ vizsgálatokat? Orvos kéri vagy önmagának szeretné?
 2. Amennyiben saját elhatározásból miért ezekre a vizsgálatokra esett a választása? 
 3. Vannak-e panaszai?
 4. Ha vannak panaszai mióta állnak fenn és mihez köthető? (Fertőzés utáni állapot, vagy gyógyszeres terápiára rosszul reagált, stb.)
 5. Járt-e ezt megelőzően orvosnál panaszaival, s ha igen mit állapított meg?
 6. Mikor volt az utolsó laborvizsgálat és annak eredménye mit mutat? Kérjük csatolja majd ezt is! 
 7. Történt-e gyógyszeres vagy egyéb kezelés, vagy beavatkozás, műtét az utóbbi időszakban vagy jelenleg? 


Vannak olyan speciális esetek, amikor a laborvizsgálatok értékelésével együtt a beteg fizikális és/vagy műszeres vizsgálatát is el kell végezni egy időben. Példaként egy kapott női hormonprofil nem véleményezhető csupán a laborkép alapján, hiszen ott nagyon fontos a ciklus ismerete, lefolyása, a menstruáció elmaradásának oka, stb. ezt a laborban nem lehet feltérképezni. 

A szakértői vélemény csupán egy lehetőség olyan vizsgálatoknál, mikor elégséges, vagy annak vélt eredményeket vetjük össze a páciens panaszaival, de nem szükséges azonnali eszközös beavatkozás. 
Ennek értelmében a meddőségi, genetikai, allergológiai (beleértve az intoleranciát), hormonális, már ismert pajzsmirigy betegségek, mellékvese és számos vizsgálatnál nem tudunk szakvéleményt kiállítani azok speciális megítélése miatt. 

A szakértői vélemény egy plusz lehetőség, - nem kötelező. Ennek hiányában természetesen egy hagyományos, referencia tartománnyal ellátott laboreredményt küldünk. 

A laboreredmények értékelése során fel tudjuk hívni a figyelmet a kóros eltérésekre, meg tudjuk mondani, hogy jók-e az eredmények, illetve a lelet ismeretében tanácsot tudunk adni, hogy a továbbiakban merre induljon el, kit keressen panaszaival, de minden esetben csak és kizárólag az orvos adhat diagnózist, illetve kezelési javaslatot. A szakértői véleményezés e-mail formában történik. 

Amennyiben valaki szakértői véleményt kér, akkor az eredményeket egyben küldjük, hisz a páciens a részeredményekből nem tud tájékozódni, esetleg félreérthető következtetéseket vonhat le, ami rossz irányba tereli az állapotának megismerését. A szakértői véleményezés akkor készül el, amikor minden eredmény rendelkezésre áll. A véleményezés plusz 4-5 munkanapot vesz igénybe. 

Van mód külön személyes orvosi konzultációra, melynek díjazása más elszámolás alá esik. Amennyiben a páciens inkább közvetlen szeretné orvossal megbeszélni az eredményeket, akkor ez a lehetőség is adott. Online és személyes konzultáció is elérhető. Ennek részleteit a honlap főoldalán található labor távkonzultáció címszó alatt olvashatják.

Szakértői vélemény 6000 Ft 

 

Szakértői véleményt a vizsgálatok, vagy a vizsgálati csomag megrendelésekor kell kifizetni, utólag nem áll módunkban szakvéleményt kiállítani. A szakértői véleményt az összes vizsgálat elkészülése után 4-5 munkanapra tudjuk vállalni. Előfordulhatnak csúszások időnként, amiért előre is elnézést kérünk! 
 

 

 • A laborvizsgálat egyszeri díja: 2500 Ft. mintavételi és adminisztrációs díj, mely a megrendelt vizsgálatokon felül fizetendő minden alkalommal, amikor vérvételre jön, vagy mintát ad le. 
 • Sürgős vizsgálatokat kivételes esetben és előre meghatározott, levélben a laborvezetővel megbeszélve vállalunk. Felhívjuk figyelmét a sürgősséggel kérhető vizsgálatok száma kötött és kizárólag a napi rutinhoz kötve vállalunk. Így pl. nem kérhető olyan vizsgálat sürgősen, aminek a vállalási határideje eleve hosszabb. Vérkép, vizelet, rutin paraméterek és a vércsoport (ez utóbbi az árlistában megadott időre és árban) érhetőek el. 

 

Sürgősségi laborvizsgálatokat kizárólag munkaidőben kérhet: 8.45 – 11.00 óra között, előre bejelentés alapján! Pénteken nem tudunk sürgősségi kérést elfogadni!

 

Laborvizsgálatokra a leggyorsabban az online rendszeren keresztül tud időpontot foglalni a kiválasztott csomagra vagy akciós ajánlatra. Ha nem találja az Ön számára megfelelő előre összeállított csomagot, vagy csak 1-2 vizsgálatot szeretne, akkor az egyedi vizsgálatok online opciót válassza! Amennyiben többféle vizsgálatot szeretne, javasolt írásban tanácsot kérni. 
 

 1. A sikeres bejelentkezés után automatikus visszaigazoló e-mailben kapja meg a tudnivalókat a vérvételre vagy egyéb mintavételre vonatkozóan. Kérjük, hogy kövesse az ajánlott utasításokat a pontos, korrekt laboratóriumi eredmények érdekében! A nem megfelelő felkészülés a leggyakoribb oka annak, hogy az eredmények téves információkat adnak. 
 2. Ha nem érkezett meg az e-mail, írásban jelezze felénk!
 3. Az online foglalás mellett e-mailben is jelentkezhet időpontért, de a személyes adatokat az adatlap kitöltésével itt sem mulaszthatjuk el. 
 4. A telefonon történő időpontfoglalás nem előnyös, emiatt nem is vállaljuk, több szempontból sem: 
 • A telefonvonalak zsúfoltak a munkatársak napközben a vérvétellel, később a mintafeldolgozással foglalkoznak. Kifejezetten telefonos ügyfélkapcsolati munkatárs nálunk nincs.
 • Sok esetben félreérthető a kérés, nem tisztázott mit is szeretne igazán.
 • A személyes adataik rögzítése félreérthető, és a telefonos beszélgetés során nem visszakövethető pl. nem megfelelő az e-mail cím. (Nagyon gyakori probléma) 
 • Árajánlatot telefonon nem adunk, panaszaira nem tudunk vizsgálatokat ajánlani annak összetettsége miatt, ezért jelentkezzen be konzultációra, vagy orvosát kérdezze meg, hogy mire lehet szüksége.
 • A foglalásnak vannak előfeltételei, melyek mindig az adott vizsgálathoz igazodnak, olykor hosszas előkészület vagy egyéb teendők előzik meg. Telefonon ezt nehéz kommunikálni, leírva bármikor megtekinthető.
 • Amíg telefonon beszélünk az online rendszerben valaki bejelentkezhet a felajánlott időpontra, így kényelmetlen torlódás alakulhat ki, ami várakozást, kellemetlenséget okozhat.


AZ IDŐPONTFOGLALÁS FELTÉTELE, HOGY PONTOSAN TUDJA, MELY VIZSGÁLATRA (vizsgálatokra) ÉRKEZIK! 
 

LEMONDÁS


KÉRJÜK, HOGY TISZTELTJEN MEG BENNÜNKET ÉS MÁSOKAT ABBAN, HA A FOGLALÁST KÖVETŐEN MÉGSEM KÍVÁN ELJÖNNI, MONDJA LE AZ IDŐPONTJÁT! 

 • Amennyiben 24 órával a foglalt időpont előtt nem jelzi lemondási szándékát (e-mailben az info@gellertlabor.hu címen), úgy 5000 Ft rendelkezésre állási díjat vagyunk kénytelenek felszámolni. Az időpontot hétköznap munkaidőben tudja lemondani e-mailben. 
 • 24 órán belüli lemondás esetén a megrendelt vizsgálatok 50%-át szükséges megfizetni.
 • Amennyiben a foglalt időpontban nem jelenik meg, azt nem jelzi felénk, a vizsgálati ár 100%-át számlázzuk ki.