Vérvétel fogalma, ideje, egyéb tudnivalók

A vérvizsgálatok többségéhez 12 órás éhezés  szükséges, emiatt a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. Az étkezés egyes laboratóriumi paraméterek eredményét jelentősen befolyásolhatják.. Pl.: vércukor, inzulin, májenzimek, vérzsírok /koleszterin, triglicerid/ stb. 

A vérvétel előtt 2-3 dl tiszta vizet igyon meg, hogy a vénák megfelelően tudjanak telítődni, ezáltal a vérvétel sikeresebb lesz. Alkoholt, üdítőt, kávét, ételt ne fogyasszon! A legkésőbbi vérvételi  időpont a 11 óra, ezen túl már éhezési paraméterekről beszélünk, amik szintén fals eredményt adhatnak. 
 

Amennyiben nem szükséges szigorú éhgyomor a vérvételhez, akkor is törekedjen a könnyed, egyszerűbb ételek fogyasztására, ugyanis bizonyos ételek a vért zsírossá (lipémia) teszik, és ez a jelenség már befolyásolja az eredményeket. 
 

A vérvétel után, a tűszúrás helyét 3-5 percen keresztül a kapott vattával, kézzel erőteljesebben nyomva kell tartani (könyököt nem behajlítva), azaz nyújtott karral. Ezzel biztosítva a vérzés csillapítását, valamint egyéb szövődmények kockázatának csökkentését. Pl. szövetközi vérzés, mely lilás elszíneződést mutathat és fájdalmat is okoz. 

 

Vérvételi időpontok és egyéb tudnivalók

 • Az online felület felkínálja a szabad lehetőségeket, de ha nincs szabad hely és szeretne vizsgálatra jönni ÍRJON e-mailt! 
 • Éhgyomri vérvétel esetén 11 óráig veszünk vért. Egyéb vizsgálatra ELŐRE megbeszélt időpontban maximum 13 óráig, csütörtökön max. 11.30-ig!  
 • Pénteki napokon a vérvételre és mintaleadásra nincs lehetőség! 
 • Minden esetben szükséges időpontot egyeztetnünk, még akkor is, ha csak mintát adna le! Az info@gellertlabor.hu email címre írhat ez ügyben!
 • Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk, ZÁRVA vagyunk!
 • 5-6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt, annak speciális körülményei miatt. 
 • A nyitva tartási idő nem egyenlő a páciensek fogadásának idejével. 


Feltétlen éhgyomri paraméterek:

 • Vércukor
 • Vérzsírok
 • Májfunkció 
 • Ionok
 • Vas
 • éhomi vércukor + inzulin, illetve inzulinrezisztencia vizsgálat

Egyéb vizsgálatokhoz /pl. hormonok, vizeletvizsgálatok, tenyésztések, stb./ nem szükséges éhgyomri vérvétel, így a vizsgálatok elvégzése előtt fogyaszthat ételt, italt is, ugyanakkor törekedni kell a könnyed étkezésre. Általánosan elfogadott, hogy laborvizsgálat előtt ne terheljük túl a szervezetet zsíros, szénhidrát dús ételekkel, szénsavas/cukros italokkal. A koffeint, alkohol is sok mindenre befolyással lehet.


Egyéb tudnivalók:

 • A vizsgálatot megelőző este már ne fogyasszon szénhidrát dús, zsíros, fehérjében gazdag ételeket, mivel ezek befolyásolhatják az eredményeket! 
 • Vizet, cukormentes folyadékot lehet, sőt ajánlatos is fogyasztani, (2-3 dl) főleg a vizsgálat előtti időszakban, reggel is! Kávé, tej, kakaó nem ajánlott! 
 • Az éhgyomri vérvétel azt jelenti, hogy a mintavétel előtt kívánatos a min. 12 órás étkezés mentes, úgynevezett éhezéses állapot létrehozása, egyéb vérvétel esetében javasolt könnyű reggeli fogyasztása, és szintén fontos a folyadékbevitel. 
 • Az élvezeti cikkek a különböző szervek működését befolyásolhatják, ezért különösen funkcionális vizsgálatok (gyomor, vese, máj) előtt tilosak! 
 • A mintavételt megelőző tartós alkoholfogyasztás hatására egyes paraméterek érzékenyen változhatnak, valamint befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. 
 • A dohányzás a laboratóriumi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja (pl. magasabb CEA érték mérhető).
 • Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülje a szélsőséges fizikai megterhelést. ( GOT, LDH, CK-Kreatin kináz ) Mindennemű sport, házimunka is mely izomlázzal jár emeli ezen enzimek értékét, de még az izomba adott injekció is. 
 • Bizonyos klinikai kémiai vizsgálatok eredményei a vizsgálatot megelőző hosszabb időszak étrendjétől is függnek. Szérumhúgysav-koncentráció meghatározása előtt 3 napig purinszegény diéta javasolt (vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót; kevés hús és hal azonban fogyasztható).
 • Kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását. Drasztikus éhezési fogyókúra esetén ugyancsak csökken a húgysav kiválasztása. A szérum karbamid koncentrációja függ az étrend fehérje tartalmától. Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glükóz, trigliceridek, koleszterin, vas és foszfát esetében kapunk magasabb értéket.
 • A gyógyszereket előírás szerint be kell venni, kivéve akkor, ha az orvosa másképp nem rendeli. 

Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt.  A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés. Gyógyszereit mindig előírásnak megfelelően vegye be!


Vérvételi szövődmények

A phlebotomia (vérvétel) a leggyakrabban alkalmazott orvosi beavatkozás mind a járóbetegek, mind a fekvőbetegek körében. A vérvételre legjobb hely a felső végtag, mivel különösen a könyökhajlatban könnyen azonosítható és hozzáférhető vénák vannak és a beteg a szúrás helyéről történő vérzést erős nyomással megszüntetheti.

Bár a könyökhajlati felületes vénák elhelyezkedése változatos, a v. basilica, v. cephalica, v. mediana cubiti rendszerint azonosítható. Kisebb, de jól használható vénák vannak még az alkaron, valamint a kézháton. Phlebotomiára nem a legjobban látható, hanem a legjobban tapintható vénát kell kiválasztani. Amennyiben ezek nem megbízhatóan tapinthatók, akkor kerülhet sor az alkarra, vagy valamelyik felületes kézháti vénára. A kézháti vénák hátránya, hogy kicsik és könnyen összeesnek, így nagyobb mennyiségű vér nyerésére nem mindig megfelelőek.

A vérvétel invazív beavatkozás, a leggyakoribb szövődmények a hematóma (vérömleny) és a phlebitis (vénagyulladás).

Az ideggel való direkt érintkezés kelthet tűszúrás szerű érzetet, vagy éles villanásszerű fájdalmat okozhat. Magának az érzetnek a jelenléte nem jelenti, hogy az ideg megsérült, ellenben, ha nem változtatják meg a tű pozícióját, sérülés alakulhat ki, idegsérülés azonban nem igazán fordulhat elő, inkább a vénafal áteresztése miatt vér kerülhet a szövetek közé, ami nyomhatja az idegszálat. 

Az aneszteziológiai eljárásként ismert szöveti idegblokád* esetén is ritka szövődmény a tartós idegsérülésAz esetlegesen kialakuló idegsérülés leggyakrabban csupán átmeneti tünetekkel jár, és a betegek legnagyobb többsége néhány napon vagy héten belül – de legkésőbb 1-3 hónapon belül – teljesen felépül.

Javasolt lilás elszíneződés és fájdalom esetén: Phenylbutazon krémmel vékonyan kenni a lilás területet, valamint borogatást tenni rá és gyakran cserélni. 


Inzulinrezisztencia vizsgálat tudnivalói: átmenetileg kivezettük a vizsgálatainkból

 • Cukorbetegek a vizsgálatban nem vehetnek részt. Előzetesen kérje ki orvosa véleményét!
 • Ez egy hosszú vizsgálat, melynek során többször vehetünk Öntől vért, ezért ez idő alatt a labor területén kell tartózkodnia! ( általában 120 percet vesz igénybe )
 • A terheléses vizsgálat komoly szakmai protokoll szerint zajlik, ezért a megbeszélt időpontot szigorúan be kell tartani!
 • Ezt a vizsgálatot max. ¼ 10-ig el kell kezdenünk, későbbi időpontban a szakmai követelmények miatt nem tudjuk vállalni!
 • A következőképpen zajlik: éhgyomri mintavétel /vérvétel/ cukoroldat elfogyasztása /ízesítőül citrom hozható/ további , szükség szerinti vérvétel /félóránként, vagy óránként/
 • A vizsgálathoz szükséges 75g cukrot a laboratórium biztosítja!
 • A laboratórium 18 év alatt nem végez terheléses vizsgálatokat. 

Vizeletvizsgálatok tudnivalói:

 • Bármilyen vizeletvizsgálatról legyen is szó, kizárólag a laborban átadott vizeletespohár használata az elfogadott mintavételi eszköz. Csak friss vizeletet tudunk vizsgálni. Hozott mintát nem tudunk elfogadni!
 • Vizelet tenyésztés esetén steril edényt adunk a minta leadására. 
 • Gyüjtött vizelet minta estén: a vizeletminta gyűjtésének első napján a reggeli vizeletet még ne ürítse a tartályba, de az ezutáni vizeletet egész nap, majd másnap a reggeli első vizeletet is tartályba (nagyobb méretű edény, pl. ismert űrtartalmú befőttesüveg alkalmas erre a célra) kell gyűjteni. A mintákat a laboratóriumba szállításig hűtőben tárolja. Bizonyos esetekben szükség lehet sósavra gyűjteni a mintát, de ezt a csomagajánlatnál megemlítjük. Ilyenkor az edény aljára 10 ml sósavat kell önteni - melyet patikában be tud szerezni, és erre kell gyűjteni a vizeletet. Amennyiben nem sikerül sósavat venni, jelezze felénk és megbeszéljük a teendőket! 
 • A laboratóriumba nem szükséges a teljes vizeletmennyiséget bevinni; óvatosan rázogassuk össze a gyűjtőedényt (hogy a leülepedett vizelet összeelegyedjen), majd kb. 1 dl-nyi mennyiséget öntsünk át tiszta, fertőtlenített edénybe, melyre írjuk rá a gyűjtött vizelet teljes mennyiségét (ezért jó, ha ismerjük a gyűjtőedény térfogatát, egyébként mérőpohárral le kell mérni) és a gyűjtés dátumát.
 • A vizeletminta levétele előtt mosakodjon meg! (a szeméremtáji kórokozók miatt)

Székletvizsgálatok tudnivalói:

 • Csak a gyógyszertárak által forgalmazott, lezárt tartályban adható le a vizsgálandó minta. Megfelelő adatokat: név, születési dátum, feltétlen fel kell rajta tüntetni! Borsónyi mennyiségű mintára van szükségünk!
 • A székletvizsgálatok előírásait az árlistában a vizsgálatok mellett megtalálja, fontos, hogy azokat a szabályokat betartsák! 
 • Székletvér vizsgálathoz diétázni nem szükséges. A vizsgálat aktív aranyér, vérző polip, menstruáció ideje alatt nem végezhető el! 
 • Amennyiben vérvétel és székletvizsgálat is történik egy időben, a székletmintát csak a vérvétel napján fogadjuk el! Amennyiben azt nem hozta el, otthon felejtette, vagy egyszerűen csak figyelmetlen volt, akkor a listaár szerinti összeget kell megfizetni az utólagosan leadott mintáért, a csomagárból nem vonódik le. Ezért fontos, hogy figyeljen milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomagja!