Laborvizsgálat előtt

Vérvétel előtt

Az éhgyomri vérvétel azt jelenti, hogy a mintavétel előtt kívánatos a min. 12 órás étkezés mentes, úgynevezett éhezéses állapot létrehozása, egyéb vérvétel esetében javasolt könnyű reggeli fogyasztása, és szintén fontos a folyadékbevitel. 

Feltétlen éhgyomri paraméterek:

 • vércukor
 • vérzsírok (koleszterin, triglicerid, HDL, LDL)
 • májfunkció 
 • ionok (kálium, nátrium, kálcium, foszfát, magnézium)
 • vas
 • éhgyomri vércukor + inzulin, illetve inzulinrezisztencia vizsgálat

Egyéb vizsgálatokhoz (pl. hormonok, vizeletvizsgálatok, tenyésztések, stb.) nem szükséges éhgyomri vérvétel, így a vizsgálatok elvégzése előtt fogyaszthat ételt, italt is.

Amennyiben vérvételkor rosszul szokott lenni, vagy fertőtlenítőszer érzékenységről tud, közölje ezt a vérvételt végző szakemberrel még a beavatkozás előtt.  A vért fekve is levehetik Öntől, így könnyebben elkerülhető az ájulás és az ezzel járó esetleges sérülés. Gyógyszereit mindig előírásnak megfelelően vegye be!

A vérvétel után, a tűszúrás helyét 3-5 percen keresztül a kapott vattával, kézzel nyomva kell tartani (könyököt nem behajlítva). Ezzel biztosítva a vérzés csillapítását, valamint egyéb szövődmények kockázatának csökkentését.

Egyéb tudnivalók:

 • A vizsgálatot megelőző este már ne fogyasszon szénhidrát dús, zsíros, fehérjében gazdag ételeket, mivel ezek befolyásolhatják az eredményeket! Vizet, cukormentes folyadékot lehet, sőt ajánlatos is fogyasztani, főleg a vizsgálat előtti időszakban, reggel is! Kávé, tej, kakaó nem ajánlott! 
 • Az élvezeti cikkek a különböző szervek működését befolyásolhatják, ezért különösen funkcionális vizsgálatok (gyomor, vese, máj) előtt tilosak! A mintavételt megelőző tartós alkoholfogyasztás hatására egyes paraméterek érzékenyen változhatnak, valamint befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. 
 • A dohányzás a laboratóriumi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja (pl. magasabb CEA érték mérhető).
 • Egyes vizsgálatok eredményét az erős fizikai terhelés jelentősen befolyásolja, ezért a vérvételt megelőzően lehetőség szerint kerülje a szélsőséges fizikai megterhelést. (GOT, LDH, CK-Kreatin kináz) 
 • Bizonyos klinikai kémiai vizsgálatok eredményei a vizsgálatot megelőző hosszabb időszak étrendjétől is függnek. Szérumhúgysav-koncentráció meghatározása előtt három napig purinszegény diéta javasolt (vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót; kevés hús és hal azonban fogyasztható).
 • Kerülni kell az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol csökkenti a vesék húgysav kiválasztását. Drasztikus éhezési fogyókúra esetén ugyancsak csökken a húgysav kiválasztása. A szérum karbamid koncentrációja függ az étrend fehérje tartalmától. Ha a pácienstől étkezés után veszünk vért, főleg a glükóz, trigliceridek, koleszterin, vas és foszfát esetében kapunk magasabb értéket.

Nem éhgyomri vérvétel

 • Amennyiben az Ön vizsgálatához nem szükséges éhgyomorra érkezni, javasoljuk, hogy inkább könnyebb reggelit fogyasszon. A laboratóriumi méréseket befolyásolhatják a szervezetben lévő szénhidrátok és zsírok mennyisége.
 • A fizikai aktivitás is emeli bizonyos sejtek értékét a vérben, így tanácsos vérvétel előtt kerülni a jelentősebb megterhelést.

Éhgyomri vérvétel

A vérvizsgálatok többségéhez általában 12 órás éhezés utáni, éhgyomri minta szükséges, emiatt a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. Táplálékfelvétel egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét jelentősen befolyásolja – pl.: vércukor, terheléses vércukor, vérzsírok (koleszterin, triglicerid). Éhgyomri vérvétel előtt vizet fogyaszthat (javasolt is), alkoholt, üdítőt, kávét, ételt nem. Javasolt legkésőbbi időpont 11 óra, ezen túl már éhezési paraméterekről beszélünk, melyek eltérhetnek. 

 • Ha önnek éhgyomri vérvétele lesz, nagyon fontos, hogy mindenre kellő figyelmet fordítson, mert nem csak az étkezés, de számos egyéb tényező is nagy mértékben befolyásolhatja a kapott eredményeket!
 • bő folyadékpótlás javasolt víz formájában!
 • szokásos napi gyógyszereit minden esetben előírás szerint vegye be! (inzulin, cukorbetegségre, vagy magas vérnyomásra szedett gyógyszerek) kérdezze meg kezelőorvosát a laborvizsgálat előtt, hogy az egyéb szedett gyógyszerek mennyire befolyásolják az Ön eredményét!

Könnyed étkezés

Egyes vizsgálatok nem követelik meg a teljes koplalást, éhgyomor helyett megengedett a vérvétel előtti könnyed étkézés.

 

Vizeletvizsgálatok tudnivalói

 • Otthonról ne hozzon vizeletet, mert kizárólag a laboratóriumban erre a célra rendszeresített pohárban adható le a vizelet.
 • Az otthoni vizeletet nem fogadjuk el, még akkor sem, ha azt patikai vizeletes tartályban hozza!
 • Nem szükséges reggeli első vizelet.
 • Menstruáció idején is elvégezhető a vizsgálat, annak figyelembevételével. Kontrollt célszerű végezni később!

Gyűjtött vizelet

A vizeletgyűjtés napjának reggelén hólyagját ürítse ki; erre a vizeletre nincs szükség, de a vizeletürítés időpontját jegyezze meg!
Ezt követően az előírt idő alatt (általában 12 vagy 24 óra) vizeletét egy megfelelő nagyságú edénybe gyűjtse. Ha éjszaka esetleg felkel vizelni, azt is az edénybe engedje, sőt figyelni kell arra, hogy a székletürítéskor se vesszen el vizelet, ennek is a gyűjtőedénybe kell kerülnie!
Az időszak végén ürítse ki hólyagját és ez a frakció is a gyűjtőedénybe kerüljön. 

 
A gyűjtés ideje alatt a vizeletet végig hűvös helyen kell tartani! 
A gyűjtés végén le kell olvasni,hogy mennyi a gyűjtött vizelet össztérfogata és ezt pontosan fel kell jegyezni!
Ezt követően a teljes mennyiséget alaposan össze kell keverni és kb. 1 dl-t át kell önteni belőle egy kisebb tiszta üvegbe, szállítóedénybe: a laboratóriumba elég ezt bejuttatni, nem szükséges bevinni a teljes gyűjtött mennyiséget!
A minta laboratóriumban történő leadásakor minden esetben be kell diktálni a gyűjtött vizelet mennyiségét és a gyűjtési időtartamot!
 

Sósavra gyűjtött vizelet

 
Bizonyos vizsgálatoknál előírás a sósavra gyűjtött vizelet. Ebben az esetben a gyűjtött edénybe 10 ml sósavat kell önteni ( patikában beszerezhető ) és a tartályt fóliával kell körbetekerni, hogy a fénytől óvjuk. A mennyiséget fel kell jegyezni és egy kis üvegben kell mintát behozni a laborba! A többi tudnivaló lsd. gyűjtött vizeletnél! 

Székletvizsgálat esetén

 • Csak a gyógyszertárak által forgalmazott, lezárt tartályban adható le a vizsgálandó minta. Megfelelő adatokat: név, születési dátum, feltétlen fel kell rajta tüntetni! Kiss mennyiségű mintára van szükségünk a vizsgálatokhoz
 • Az emésztettség vizsgálatánál követelmény a normál vegyes táplálkozás (pl. hús) A levett minta max. 1-3 napig tárolható hűvös helyen, ezért leadásával ne késlekedjen!
 • Széklet vér vizsgálathoz diétázni nem szükséges, mert a teszt kizárólag az emberi vért mutatja ki.  A vizsgálat aktív aranyér, vérző polip, menstruáció ideje alatt nem végezhető el!
 • Az árlistában minden vizsgálat mellett megtalálhatóak az utasítások. Kérjük, olvassák el! 

Tudnivalók az inzulinrezisztencia vizsgálatokról

A VIZSGÁLATOT LEGKÉSŐBB 9.15-IG EL KELL KEZDENÜNK, KÉSÉS ESETÉN A VIZSGÁLAT ELMARAD. 

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség.

A szénhidrát-anyagcsere zavara az életmód megváltoztatását teszi szükségessé: törekedni kell a testsúly normalizálására, azonban tartózkodni kell a túlzott energia bevitel korlátozásától is, figyelni kell a túlzott szénhidrát- és zsírbevitel mellőzésére, fontos a rendszeres testmozgás és a társuló betegségek megfelelő kezelése.

Előkészület a vizsgálatra

 • A vizsgálathoz 12 órás éhezés, éhgyomor szükséges.
 • Vizet lehet és kell is inni a vérvétel reggelén.
 • Cukorbetegek a vizsgálatban nem vehetnek részt. Előzetesen kérje ki orvosa véleményét!
 • Éhgyomri 7,0 mmol/L cukor érték  felett a vizsgálatot nem áll módunkban elvégezni!
 • Ez egy hosszú vizsgálat, melynek során többször vehetünk Öntől vért, ezért ez idő alatt a labor területén kell tartózkodnia! (általában 120 percet vesz igénybe)
 • A terheléses vizsgálat komoly szakmai protokoll szerint zajlik, ezért a megbeszélt időpontot szigorúan be kell tartani!
 • Ezt a vizsgálatot max. ¼ 10-ig el kell kezdenünk, későbbi időpontban a szakmai követelmények miatt nem tudjuk vállalni!
 • A következőképpen zajlik: éhgyomri mintavétel /vérvétel/ cukoroldat elfogyasztása /ízesítőül citrom hozható/ további, szükség szerinti vérvétel /félóránként, vagy óránként/
 • A vizsgálathoz szükséges 75g cukrot a laboratórium biztosítja!
 • Amennyiben gyermekkel érkezne, úgy kérjük, hogy az orvosi beutalót is hozza magával, mert csak orvosi javaslatra végzünk gyermeknek terhelést!