Szakértői vélemény

Egyes vizsgálati csomagok mellé szakértői vélemény is igényelhető  (a csomagok alatt feltüntetjük, hogy kérhető vagy nem).  Ez egy írásban történő ún. leletelemzés, mely során a kapott laboreredményeket a páciens panaszaival és kórelőzményeivel összevetjük, majd egy egy rövid szakvéleményt írunk róla. A laboreredményekből sok minden kiolvasható akkor, ha kellőképp megismerjük a beteg anamnesztikus adatait. Ezt a személyes adatlapon vagy előzőleg e-mailben lehet feljegyezni. Fontos ez, hiszen így tudjuk megmondani, hogy a kapott eredmények beilleszthetőek-e abba a laborképbe amit látunk, s ha igen/nem akkor hova tovább, kit kell a továbbiakban felkeresnie. 

A labor véleményezhet, tanácsot adhat, további vizsgálatokat javasolhat az eredmények alapján annak érdekében, hogy a páciens mielőbbi szakellátása biztosított legyen, de nem közölhet diagnózist, nem adhat gyógyszeres vagy egyéb kezelésekre választ. 
 

Amennyiben szakértői véleményt is szeretne igényelni, az adatlap visszaküldésekor e-mailben röviden írja le panaszait a lenti kérdésekre válaszolva. 

Fontos kérdések a szakvélemény kiállításához: 

  1. Miért kéri a páciens a vizsgálatot/ vizsgálatokat? Orvos kéri vagy önmagának szeretné?
  2. Amennyiben saját elhatározásból miért ezekre a vizsgálatokra esett a választása? 
  3. Vannak-e panaszai?
  4. Ha vannak panaszai mióta állnak fenn és mihez köthető? (Fertőzés utáni állapot, vagy gyógyszeres terápiára rosszul reagált, stb.)
  5. Járt-e ezt megelőzően orvosnál panaszaival, s ha igen mit állapított meg?
  6. Mikor volt az utolsó laborvizsgálat és annak eredménye mit mutat? Kérjük csatolja majd ezt is! 
  7. Történt-e gyógyszeres vagy egyéb kezelés, vagy beavatkozás, műtét az utóbbi időszakban vagy jelenleg? 


Vannak olyan speciális esetek, amikor a laborvizsgálatok értékelésével együtt a beteg fizikális és/vagy műszeres vizsgálatát is el kell végezni egy időben. Példaként egy kapott női hormonprofil nem véleményezhető csupán a laborkép alapján, hiszen ott nagyon fontos a ciklus ismerete, lefolyása, a menstruáció elmaradásának oka, stb. ezt a laborban nem lehet feltérképezni. 

A szakértői vélemény csupán egy lehetőség olyan vizsgálatoknál, mikor elégséges, vagy annak vélt eredményeket vetjük össze a páciens panaszaival, de nem szükséges azonnali eszközös beavatkozás. 
Ennek értelmében a meddőségi, genetikai, allergológiai (beleértve az intoleranciát), hormonális, már ismert pajzsmirigy betegségek, mellékvese és számos vizsgálatnál nem tudunk szakvéleményt kiállítani azok speciális megítélése miatt. 

A szakértői vélemény egy plusz lehetőség, - nem kötelező. Ennek hiányában természetesen egy hagyományos, referencia tartománnyal ellátott laboreredményt küldünk. 

A laboreredmények értékelése során fel tudjuk hívni a figyelmet a kóros eltérésekre, meg tudjuk mondani, hogy jók-e az eredmények, illetve a lelet ismeretében tanácsot tudunk adni, hogy a továbbiakban merre induljon el, kit keressen panaszaival, de minden esetben csak és kizárólag az orvos adhat diagnózist, illetve kezelési javaslatot. A szakértői véleményezés e-mail formában történik. 

Amennyiben valaki szakértői véleményt kér, akkor az eredményeket egyben küldjük, hisz a páciens a részeredményekből nem tud tájékozódni, esetleg félreérthető következtetéseket vonhat le, ami rossz irányba tereli az állapotának megismerését. A szakértői véleményezés akkor készül el, amikor minden eredmény rendelkezésre áll. A véleményezés plusz 4-5 munkanapot vesz igénybe. 

Van mód külön személyes orvosi konzultációra, melynek díjazása más elszámolás alá esik. Amennyiben a páciens inkább közvetlen szeretné orvossal megbeszélni az eredményeket, akkor ez a lehetőség is adott. Online és személyes konzultáció is elérhető. Ennek részleteit a honlap főoldalán található labor távkonzultáció címszó alatt olvashatják.

Szakértői vélemény 6000 Ft 

 

Szakértői véleményt a vizsgálatok, vagy a vizsgálati csomag megrendelésekor kell kifizetni, utólag nem áll módunkban szakvéleményt kiállítani. A szakértői véleményt az összes vizsgálat elkészülése után 4-5 munkanapra tudjuk vállalni. Előfordulhatnak csúszások időnként, amiért előre is elnézést kérünk!