Hitvallásunk, munkakörünk és a laborszolgáltatás magyarázata

Hitvallásunk, munkakörünk és a laborszolgáltatás magyarázata

A Gellért Medical Laboratórium a betegek és egészségesek szolgálatában!

 

Ma, amikor az állami egészségügyi ellátásban egyre szűkülnek a lehetőségek, amikor egy egyszerű laborvizsgálatra is akár egy hónapos előjegyzést kapnak a betegek, amikor egyes laborok lehetősége csak alapvizsgálatokra korlátozódik, vagy hónapokat kell várni egy-egy eredményre, akkor fontos szerep jut egy olyan laboratóriumnak, ahol:

 

 • Beutaló nélkül: nem feltétel a háziorvosi vagy egyéb beutaló
 • TAJ kártya nélkül: nem feltétel az érvényes társadalombiztosítási jogviszony (TAJ kártya)
 • Vérvétel várakozás nélkül: akár azonnal elvégezzük a vizsgálatot és nem kell pl. sorszámhúzással akár több száz beteg mögé beállni a sorba
 • Kényelmesen: zsúfolt várók, folyosók helyett kényelmes, elegáns környezetben foglalkozunk Önnel
 • Különleges esetekben: speciális vizsgálatokhoz nem kell két esetleg három különböző laboratóriumot felkeresni
 • Időt spórolva: a leletet e-mail címre küldjük, nem kell visszajönni hozzánk
 • Egyedi igények alapján: személyre szabott lehetőségek vannak
 • Nem csak betegség esetén: Egészségesek is jöhetnek szűrővizsgálatra
 • A laboratórium területére minden esetben előre egyeztetett időpontban várjuk a pácienseket. Amennyiben nincs foglalt időpontja, sajnos nem tudjuk beengedni. 

 

Miért előny az előre egyeztetett időpont? 

 

A mai világban azt tapasztaljuk, hogy mindenkinek fontos az ideje, és dolgait minél előbb szeretné elintézni. Kevés az idejük, menni kell tovább. Ehhez nyújtunk segítséget az előre foglalt időpontok esetén. Telefonos, vagy e-mailben történő egyeztetést követően minden szükséges eszközzel elő tudunk készülni az Ön vizsgálatára, így gyakorlatilag amikor megérkezik hozzánk azonnal el tudjuk kezdeni a vérvételt. 

 

Miből adódhatnak csúszások? 

 • ha nem az időpontra érkezik, hanem jóval előbb és számtalan kérdése van más idejében, ezért kérjük előzőleg mindig beszéljünk
 • nem hozza magával a letölthető-kitölthető személyes adatlapot,
 • nem járt a honlapon, nem tudja milyen vizsgálatokat végzünk és azok mennyibe kerülnek, milyen vállalási határidővel készülnek,
 • nincs felkészülve a vizsgálatok jellegével kapcsolatban, nem tájékozódott előre mit szeretne pontosan,ez nagyon sok időt elvesz mindenkitől,
 • a foglalt idejéhez képest elkésik, melyről nem tájékoztat bennünket, időközben pedig elkezdhetünk már dolgozni. 
   

Kitől várható diagnózis és gyógyszeres javaslat? 

 

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a laboratóriumban semmilyen körülmények között diagnózis felállítására valamint kezelési javaslatra lehetőség nincsen. A törvényi szabályozásnak megfelelően, csak és kizárólag laboratóriumi vizsgálatokat végzünk, az eredményt -  referencia tartománnyal ellátva, ( régebben normál érték ) előzetes megegyezés alapján, e-mail formájában továbbítjuk. Diagnózist kizárólag klinikai szakorvos állíthat fel, a beteg teljes kórelőzményének, a diagnosztikai eredmények, valamint az elmondott panaszok megismerése után.  

A diagnózis helyes felállítása egy komplex feladatkör, melyben a háziorvos, szakorvos, a képalkotó eljárások és a laboratóriumi vizsgálatok egyaránt fontosak, illetve sokszor nélkülözhetetlenek. A klinikus a laboratórium segítségét kéri (a laborlelet eredményeit a többi információhoz – anamnézis, fizikális vizsgálat, rtg, ultrahang, CT stb. – adva) a helyes diagnózis felállításához.

 

A laboratóriumi vizsgálat tehát nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot, de legtöbbször nélkülözhetetlen a diagnózishoz, a betegségek lefolyásának figyeléséhez, illetve a krónikus betegségek nyomon követéséhez, kezeléséhez.

 

A Gellért Medical Labor 

 

Laboratóriumunk igen széleskörű vizsgálatokat végez. A legegyszerűbb vércukor vagy koleszterinméréstől a bonyolult hormonvizsgálatokon át a genetikai tesztekig vagy ételintolerancia vizsgálatokig.  

 

A XX. és XXI. század új kihívást jelent az egészségügynek. Új betegségek jelentek meg, illetve váltak gyakorivá, a betegségek sokszor nem egyértelmű formában jelentkeznek. A panaszok és a klinikai tünetek hasonlóak, a laboratóriumban pedig nem vizsgálunk beteget és kórelőzmény ( anamnézis ) felvétele sem történik meg. Olykor az orvosoknak is fejtörést jelent egy-egy betegség felismerése. A laboratórium segítség lehet az orvosnak, ha egy betegséget kell kizárni vagy alátámasztani, de nem várható el, hogy a laborlelet végén diagnózissal szolgáljon! 

A célzott laboratóriumi vizsgálatok célja, hogy mielőbbi diagnózissal a kezünkben, időben megkezdődjön a kezelés. 

 

SOHA, SEMMIFÉLE KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE DIAGNOSZTIZÁLJA ÖNMAGÁT!

Tudjuk, hogy az internet számos lehetőséget nyújt, elég beírni egy-egy vizsgálat nevét, és máris özönlenek a lehetséges diagnózisok. A bizonytalan források (szóbeszéd, Internet, stb.) alapján összeállított laborvizsgálatok eredményeinek laikus elemzése súlyos félreértésekhez vezethet, ami az esetleges betegség pontos diagnózisát, megfelelő gyógyítását akadályozza, kimenetelét súlyosbítja.

 

Miben segíthet a laboratórium? 

 • útirányt tudunk adni, ha felmerül egy konkrét betegség kérdése, hogy mely laborvizsgálatot végeztesse el 
 • bizonytalanság vagy panasz esetén laboratóriumi szakorvossal történő konzultációt biztosítunk ( külön díjazás ellenében )
 • ha több vizsgálatot, vagy csomagot szeretne, akkor egyedi / személyre szabott ajánlatot készítünk
 • meglévő leleteinek eredménye alapján további vizsgálatokat javaslunk
 • a beteg kórelőzményeinek ismerete hiányában a laboratórium a vizsgálatok mért eredményeit adja ki, illetve a lelet ismeretében javasolja, hogy a továbbiakban merre induljon el, milyen szakorvost keressen panaszaival. 
 • a laboreredmények értékelése során fel tudjuk hívni a figyelmet a kóros eltérésekre, meg tudjuk mondani, hogy nagy valószínűséggel jók-e az eredmények