Fontos tudnivalók

 

  •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
  • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
  • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
  • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Komponens alapú földimogyoró allergia

Ez nem a hagyományos, ismert specifikus IgE allergia vizsgálat! A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén "kis kockázatú" vagy "nagy kockázatú" komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából. 

A komponensdiagnosztika lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a betegség súlyosságát és azt, hogy milyen szigorú diétára van szükség. A teszt tartalmazza az adott allergének magas és alacsony kockázatú komponenseit. Amennyiben magas kockázatú komponensre igazolódik az allergia, az allergén teljes kerülése indokolt. Ezzel szemben, ha alacsony kockázatú komponensek okozzák az allergiát, lehetséges, hogy az adott ételféleség valamilyen formában fogyasztható. A komponens alapú vizsgálatok eredményének értelmezését kizárólag szakorvos végezheti el. A rendelkezésre álló információk birtokában a szakorvos fel tudja állítani a diagnózist és a személyre szabott diéta betartásával a tünetek elkerülhetők.

Milyen kérdésekre ad választ a komponens alapú vizsgálat?

1. Mennyire súlyos az adott ételallergia? Kell-e életveszélyes, un. anafilaxiás reakciótól tartani? Kell-e önbelövő injekciót magunknál tartani véletlen diétahiba esetére? Ez a kérdés földimogyoró  és egyéb olajos mag allergia gyanúja esetén nagyon fontos, feltétlenül eldöntendő. De súlyos tüneteket okozhat hal-tengeri gyümölcs allergia, tojásallergia, búza allergia, bizonyos gyümölcs allergia (kiwi, őszibarack) egyaránt.

2. Nyomokban az adott fehérjét tartalmazó élelmiszert vagy a fehérjét hőkezelt formában tartalmazó ételt fogyaszthat-e az allergiás? Pl. tej-tojásallergiában tojásos tészták, péksütemények, kekszek, muffinok.

3. Élelmiszerre adott enyhébb reakció, orális allergia szindróma és valódi élelmiszerallergia elkülönítése. Az orális allergia pollen-étel keresztallergia következménye, jellemzően nem súlyos, míg a tényleges élelmiszerallergia életveszélyes is lehet.

Mogyoró fogyasztásakor allergiás reakciót okozhat a tényleges allergia és az un. keresztallergia is. Az a páciens tünete pl., hogy a mogyorótól nyelve viszket, szája körül pirosodik. Keresztallergia esetén az illető valójában a mogyoró pollenjére allergiás, ilyenkor csak enyhe száj körüli reakció, un. orális allergia szindróma várható. Amennyiben viszont magára a mogyoróra, mint ételre, annak valamelyik alkotófehérjéjére allergiás, akkor akár életveszélyessé is válhat az allergiás reakciója. A komponens alapú vizsgálat pontos választ ad arra a kérdésre, melyik fajta allergiáról van szó. 

Kinek ajánlott a molekuláris allergiavizsgálat?

1. Földimogyoróra, mogyorófélékre allergiásoknak

2. Tejfehérje allergia esetén

3. Tojásfehérje allergiában

4. Egyéb, ritkább élelmiszer-allergiákban: búzafehérje, szójafehérje, hal allergia, rákfélék allergia, gyümölcs allergia

földimogyoró allergia váltja ki a legtöbb anaphylaxiás reakciót az ételek közül. Itt is érdemes megnézni, hogy vajon az a komponens-e a pozitív, ami az anaphylaxiás schockért felelős? Ebben az esetben a legszigorúbb tilalom javasolt, sőt a beteget el kell látni életmentő injekcióval. Azonosított földimogyoró érzékenység esetén kiemelt anafilaxia veszéllyel jár a tárolófehérjékkel szemben képződő spec IgE (Ara h1,Ara h2, Ara h3), míg a mellékkomponensekkel szembeni spec IgE (Ara h8, Ara h9) jóval enyhébb lefolyású reakciókat, többnyire orális allergia szindrómát okoz. Ez magyarázza azt, hogy egyes érintettek fogyaszthatnak mértékkel földimogyorót, míg másoknak messziről el kell kerülniük ezt a növényt. 
Míg, ha a pozitivitásért más komponensek felelősek, akkor kis mennyiségétől enyhe szájnyálkahártya reakción kívül más nem várható. Az anaphylaxia is kizárható.

A vizsgálat tartalmazza: RecPeanut-IT plus (f13  Peanut, f422  rAra h1, f423  rAra h2, f424  rAra h3, f352  rAra h8, f427  rAra h9)

 

Lelet: 10-15 munkanap

Nem éhgyomri vérvétel