Komponens alapú tej + glutén 6 allergén
A panel tartalma:
- f02 Milk,
- f76 Alpha-Lactalbumin,
- f77 Beta-Lactoglobulin,
- f78 Casein,
- e204 Bovine Serum Albumin(i),
- f79 Gluten)
Lelet: 10-15 munkanap
Nem éhgyomri vérvétel
Ez nem a hagyományos, ismert specifikus IgE allergia vizsgálat! A világszerte új komponensdiagnosztika lehetővé teszi annak felderítését, hogy a hagyományos allergénspecifikus IgE vizsgálat által azonosított allergén melyik összetevője áll a tünetek hátterében. A módszerrel megállapítható, hogy az adott allergén "kis kockázatú" vagy "nagy kockázatú" komponensei okozzák a panaszokat. Ez rendkívül fontos az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából.
A komponensdiagnosztika lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a betegség súlyosságát és azt, hogy milyen szigorú diétára van szükség. A teszt tartalmazza az adott allergének magas és alacsony kockázatú komponenseit. Amennyiben magas kockázatú komponensre igazolódik az allergia, az allergén teljes kerülése indokolt. Ezzel szemben, ha alacsony kockázatú komponensek okozzák az allergiát, lehetséges, hogy az adott ételféleség valamilyen formában fogyasztható. A komponens alapú vizsgálatok eredményének értelmezését kizárólag szakorvos végezheti el. A rendelkezésre álló információk birtokában a szakorvos fel tudja állítani a diagnózist és a személyre szabott diéta betartásával a tünetek elkerülhetők.
Választ kaphatunk arra, hogy tejérzékenység esetén a tej egyáltalán semmilyen formában nem fogyasztható, vagy csak a hőlabilis komponensekre van túlérzékenység, ami azt jelenti, hogy savanyítva, hőkezelve ehet a beteg tejterméket. Ez óriási segítség a napi diétában. Érdemes elvégezni a komponens alapú diagnosztikát abban az esetben is, ha a specifikus IgE vizsgálat negatív eredménnyel jár, de a beteg kifejezett tüneteket mutat pl. a szója vagy a liszt elfogyasztása után. Ebben az esetben gyakran előfordul, hogy a komponens alapú diagnosztika pozitív eredménnyel jár.