Hisztamin intolerancia

A VIZSGÁLATOT ANTIHISZTAMIN SZEDÉSE NEM BEFOLYÁSOLJA! 
 

A hisztamin intolerancia(i) előfordulása Közép-Európában 1-3%, elsősorban a középkorú nőket érinti. A kórkép oka a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent szintje illetve alulműködése. A hisztamint bontó DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, például magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása után.

Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára.

A vizsgálatot különféle gyógyszerek, izomlazítók, narkotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, H2-receptor antagonisták, citosztatikumok, antidepresszánsok befolyásolják. Ezek a típusú gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők. A DAO aktivitást gátolják az alkohol, illetve bizonyos gyógyszerek (acetilcisztein, ambroxol, aminofillin, amitriptilin, klorokin, klavulánsav, izoniazid, metamizol, metoklopramid, propafenon, verapamil). Javasolt kikérni a kezelőorvos véleményét, hogy a vizsgálat idejére ezek alkalmazása felfüggeszthető-e.

Bővebben


éhgyomor nem szükséges 

Lelet: 15-18 munkanap

Az eredményt szakorvosnak, dietetikusnak szükséges értelmezni, aki a kezelésben is segítséggel lehet. A laborban erre nincsen lehetősség.