A hisztamin-intolerancia az étellel felvett és a szervezetben keletkező hisztaminnal szembeni túlérzékenységet jelenti. A hisztamin egy – főleg allergiás és gyulladásos folyamtokban résztvevő anyag, melyet elsősorban a hízósejtek termelnek.
A hisztamintúlérzékenység fő okai
-
hisztamindús étrend
-
biogénaminokban gazdag étkezés
-
hisztaminliberátorok (felszabadítók)
-
a DAO enzim (Diaminoxidase, hisztamin lebontó) hiánya vagy blokkoltsága
-
veleszületett DAO-funkciózavar
-
akut és krónikus bélbetegségek
A hisztamin részben szervezetünkben termelődik részben élelmiszerekkel kerül be. Ezt enzim, a diamino-oxidáz bontja le. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek lépnek fel.
A hisztamin felszaporodása által okozott tünetek
-
Hisztamin-fejfájás (migrén is!)
-
Flush (alkohol vagy alkohol tartalmú dolgok fogyasztását követő kivörösödés)
-
Hypotonia (alacsony vérnyomás)
-
heves szívdobogás
-
kiterjedt viszketés testszerte
-
Quincke-ödéma (ajakduzzanat, szemhéj-és arcödéma, légszomj)
-
allergiás reakciók, pl. orrdugulás, piros szemek, asztma, bőrkiütések
-
alvászavar
-
szívritmuszavar
-
hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás
-
Erős görcsökkel járó menstruáció
-
anaphylaxia (allergiás shock) – erőteljes hisztaminterheléskor
A hisztaminintolerancia nem valódi allergia
A hisztaminintolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia-és intoleranciatesztekkel többnyire nem derül ki. Mivel tünetei azonban megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás reakciónak (álallergia).
Az atópiától (=allergia) eltérően a hisztaminintolerancia keletkezésekor nincs szenzibilizálódási idő, tehát a tünetek kialakulásához nem kell okvetlen többszöri és nagyobb adaggal találkoznia a szervezetnek, hanem akár már az 1. adag is azonnali reakciókat idézhet elő.
Milyen hatásokra fejlődhet ki?
Hisztamindús ételek, italok fogyasztásától
Az élelmiszerek egyre inkább a természetestől eltérő feldolgozása, szállítása és tárolása miatt nagyon sok hisztamin keletkezik és halmozódik fel egyes élelmiszerekben. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. Hisztidinben, így hisztaminban is gazdag élelmiszerek:
-
sokáig érlelt sajtok
-
füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, halak és tenger gyümölcsei…)
-
ananász, alma, banán, eper, kivi, narancs
-
savanyú káposzta, spenót, sárgarépa, paradicsom, tök, chili
-
pezsgő, likőrök, vörös bor, pezsgőborok
-
fekete tea
-
kakaó, rágcsálni valók
-
borecet, mustár, torma
-
nugát, csokifélék, bonbonok
-
élesztő és az azzal készült termékek
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
-
belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
-
halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
-
hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
-
savanyú káposzta
-
tartósított zöldségek
-
sör
-
ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
-
vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
-
pezsgő
-
csokoládé, kakaó
-
paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
-
ananász
-
papaya
-
avokádó
-
dió
-
gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
-
jódtartalmú kontrasztanyagok
3. nem friss ételek, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak
Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára. A hisztamin intolerancia laboratóriumi diagnózisa a DAO enzim mérésével felállítható.
FONTOS: a hisztaminintolerancia nagyon gyakran lép fel más intoleranciákkal együtt, pl. laktóz, szorbit, fruktóz… Ezért, ha a hisztaminszegény étrend nem hoz javulást 2-3 hónap elmúltával sem, akkor okvetlen ki kell ezeket is vizsgáltatni. Ennek oka többek közt, hogy a bélfal sérült a legtöbb esetben, és az nemcsak a hisztaminlebontást és könnyebb vérbe jutást teszi lehetővé, hanem más anyagokét is. Továbbá a többi anyag rossz lebomlása (pl. a tejé) is fokozza a hisztamin felszabadulást.
Javasolt diéta hisztamin intoleranciában
2-4 hétig ki kell hagyni az étrendből:
-
baromfi,
-
hal (minden tengeri hal),
-
tojás,
-
füstölt , fermentált élelmiszerek ( szalámi, löncshús, kolbász)
-
gyümölcsök / zöldségek: narancs, grapefruit, citrom, lime, cseresznye, eper, málna, áfonya és minden bogyós, ananász, sárgabarack, mazsola, ribizli, szilva, savanyúságok, spenót, paradicsom
-
élelmiszer adalékok: tartarazin, mesterséges élelmiszer színezékek, tartósítószerek ( benzoesav, szulfit, BHA, BHT)
-
fűszerek: fahéj, chili, ánizs, szegfűszeg, szerecsendió, curry por, csípős paprika
-
egyebek: fermentált szója termékek, minden fermentált termék,tea, gyümölcstea,csokoládé, kakaó, cola, alkohol,ecet, savanyított termékek, mustár,
Mit ehet?
-
Minden friss húst, kivéve a csirkét.
-
Minden zöldséget, ami nem szerepel a listán - gyökérzöldségek, burgonya, cékla, bab, borsó.
-
Gabonafélék, rizs, gyümölcsök – alma, őszibarack, banán (kis mennyiségben)
(Forrás: dr. Balaicza Erika, BAK)