Vizsgálatainkra leggyorsabban az online rendszeren keresztül tud időpontot foglalni.
Kattintson ide és válasszon csomagajánlataink közül.
06-1 209 3682 | info@gellertlabor.hu
H-CS: 8:30-16:30 | P: 8:30-15:00
Laboratóriumi munkarend tájékoztató oldal
A laboratórium területére csak az előre foglalt, időpontra érkezőket van módunk beengedni. Kérjük, hogy minden esetben egyeztessen a laboratórium munkatársaival!
A hisztamin-intolerancia az étellel felvett és a szervezetben keletkező hisztaminnal szembeni túlérzékenységet jelenti. A hisztamin egy – főleg allergiás és gyulladásos folyamtokban résztvevő anyag, melyet elsősorban a hízósejtek termelnek.
A hisztamin részben szervezetünkben termelődik részben élelmiszerekkel kerül be. Ezt enzim, a diamino-oxidáz bontja le. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek lépnek fel.
A hisztaminintolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia-és intoleranciatesztekkel többnyire nem derül ki. Mivel tünetei azonban megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás reakciónak (álallergia).
Az atópiától (=allergia) eltérően a hisztaminintolerancia keletkezésekor nincs szenzibilizálódási idő, tehát a tünetek kialakulásához nem kell okvetlen többszöri és nagyobb adaggal találkoznia a szervezetnek, hanem akár már az 1. adag is azonnali reakciókat idézhet elő.
Hisztamindús ételek, italok fogyasztásától
Az élelmiszerek egyre inkább a természetestől eltérő feldolgozása, szállítása és tárolása miatt nagyon sok hisztamin keletkezik és halmozódik fel egyes élelmiszerekben. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. Hisztidinben, így hisztaminban is gazdag élelmiszerek:
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
3. nem friss ételek, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak
Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára. A hisztamin intolerancia laboratóriumi diagnózisa a DAO enzim mérésével felállítható.
FONTOS: a hisztaminintolerancia nagyon gyakran lép fel más intoleranciákkal együtt, pl. laktóz, szorbit, fruktóz… Ezért, ha a hisztaminszegény étrend nem hoz javulást 2-3 hónap elmúltával sem, akkor okvetlen ki kell ezeket is vizsgáltatni. Ennek oka többek közt, hogy a bélfal sérült a legtöbb esetben, és az nemcsak a hisztaminlebontást és könnyebb vérbe jutást teszi lehetővé, hanem más anyagokét is. Továbbá a többi anyag rossz lebomlása (pl. a tejé) is fokozza a hisztamin felszabadulást.
(Forrás: dr. Balaicza Erika, BAK)