Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Fogamzásgátlás előtti labor

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról sokszor esik szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálat nélkül kezdik el a szedésüket, pedig sok olyan esetről hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lép fel. A véralvadás igen bonyolult biokémiai folyamatok eredménye, melyben számtalan anyag vesz részt. Vénás trombózis esetén a véralvadás/vérzékenység kényes egyensúlya megbomlik, az ún. véralvadási kaszkádba hiba csúszik (ennek során a véralvadásban szereplő enzimek, fehérjék, faktorok vízesésszerűen aktiválják egymást), így fokozódik a véralvadás. A fogamzásgátló tabletták olyan folyamatokat indíthatnak be, melyek ezt befolyásolják, így könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök. Fontos tudni, hogy nemcsak a fogamzásgátló tabletták, hanem mindenféle hormonális fogamzásgátló módszer fokozza a trombózis esélyét, így ezekkel nem árt óvatosnak lenni. A tabletták közül a szakemberek szerint a legkevesebb veszélyt az ún. minipillek, azaz a csak progeszteront tartalmazó készítmények jelentik, míg a kombináltak (melyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak) esetén nagyobb a rizikó. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a drospirenon típusú progesztinek trombózis-provokáló hatására már az FDA is felhívta a figyelmet. A veszély sajnos nem elhanyagolható, ezért fontos lenne mindenkinek (vagy legalább azoknak, akiknek a családjában volt már trombózis) trombózis rizikóbecslésen részt venni, aki valamilyen hormonális fogamzásgátlót szeretne szedni. Ugyanis gyakran megesik, hogy valakiben ott a hajlam, ám nem tud róla egészen addig, amíg plusz provokáló tényező meg nem jelenik. 

A trombózis rizikóbecslés során az orvos figyelembe veszi az érintett életkorát, saját és családi anamnézisét, életvitelét (folyadékfogyasztás, dohányzás), testsúlyát, jelenlegi és korábbi betegségeit, valamint természetesen laborvizsgálattal kideríti, van-e valamilyen genetikai mutációja, mely fokozná a trombózis hajlamot (trombofília). (házipatika)

 

Az alapcsomag tartalma: 

 • Teljes vérkép(i)
 • Vesefunkció(i)
 • Májfunkció
 • INR
 • D-dimer(i)
 • Trombózis 3 gén vizsgálata (Leiden, MTHFR(i) c677T, II. Faktor)

Könnyed étkezés javasolt

Lelet: 10-15 munkanap

 

Akiknek a családjában bármiféle alvadási zavar ismert: plusz ezeket is

 • Trombofíliavizsgálatok (alapcsomag + Protein S(i)/C, Antithrombin(i))
 • Szerzett thrombofília(Lupus anticoagulans , antifoszfolipid antitestek)
 • APTI(i),TI, fibrinogén(i)
 • FVIII
 • Antithrombin(i) III. 
 • Vércsoport(i)

A bővített csomag ára: 76 000 Ft és az elkészülési idő: 10-15 munkanap

Könnyed reggeli

 

A fogamzásgátló tabletták – és egyéb hormonális fogamzásgátlók- köztudottan megnövelik a trombózis kialakulásának esélyét, ennek ellenére egyelőre nem protokoll a paciens alapos kivizsgálása trombózishajlamra. Pedig egy esetleges trombofília (genetikai hajlam a vérrögképződésre) sokszor semmilyen tüneteket nem okoz, ám ha jelen van mellette más provokáló tényező is (pl. fogamzásgátló szedése, terhesség, tartós immobilitás), úgy jelentős veszélynek van kitéve az illető. Éppen ezért gyakori, hogy akkor derül fény az állapotra, amikor már túl késő. A hormonális fogamzásgátlóknak különbözős "generációi" vannak és a trombózisos szövődmények szempontjából - érdekes módon - a III. generációsok a legjobbak. A trombózis alapja, hogy bizonyos hormonok befolyásolják az antitrombin-III termelődést, módosítják bizonyos fibrinolitikus tényezők aktivitását.

Hogy a probléma ne legyen, nagyon fontosnak tartom, hogy vegyen részt trombofília szűrésen az, aki hormonális készítményt szeretne szedni, hogy még idejében kiderüljön a hajlam. Ez főleg azoknak fontos, akiknek családjában előfordult már hasonló probléma, illetve nála keletkeztek már korábban vérrögök. 

Hogy néz ki a trombofília vizsgálat?

A trombofília vizsgálat egy egyszerű vérvétel. Ennek során ellenőrzésre kerülnek az olyan állapotok, mint pl. az V-ös faktor Leiden mutációja, a prothrombin génmutáció, az MTHFR(i) (metiltetrahidrofolát reduktáz enzim polimorfizmusa magas homocisztein(i) szinttel), a Protein S(i) ill. a Proretin C alacsony szintje vagy alacsony aktivitása, illetve ha kevés antithrombin(i), vagy nem aktív, esetleg igen magas a VIII faktor szintje vagy aktivitása.