Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Gyomornyálkahártya épsége, gyomorsav elválasztás

A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának oka a károsító tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása. Károsító tényezők a gyomorsav, a maró enzimek, és esetleg a Helicobacter-fertőzés, melyek túlzott jelenléte külön-külön, de akár együtt is okozhatja a fekélyt, de gyakori a nyálkahártya védekezőképességének csökkenése is.A panelvizsgálat vérvétellel lehetőséget biztosít a gyomornyálkahártya állapotának és működésének a felmérésére. Segítségével kimutatható a gyulladás és a Helicobacter pylori fertőzés. Felismerhető a gyakran tünetmentes atrófiás gastritis, melyet nem a Helicobacter pylori fertőzés okozott. Tájékoztatást ad a gyomorsav termelés mennyiségéről. Megállapítható, mely betegeknél indokolt a gyomortükrözés elvégzése, illetve szükség esetén javasolja a gasztroenterológiai konzultációt. A gyomor termel még egy „intrinsic” faktornak nevezett anyagot is, amely lehetővé teszi a B12 vitamin (kobalamin) felszívódását a vékonybél végső szakaszán, a terminális ileumban. Az intrinzik faktor hiányában, például gyomorműtét során részleges vagy teljes gyomorcsonkoláson (gastrectomia) átesett betegek esetében a B12 felszívódása lehetetlenné válik.  A csomagban ezt egészíti ki egy vérkép(i)májfunkció és gyulladásos faktor vizsgálat, vas(i)-, és vérszegénység szűrés, tumormarker, valamint a Helicobakter antigén az aktuális fertőzés kimutatására és a székletvér(i) az esetlegesen fennálló rejtett vérzés miatt. A vizsgálat azok számára lehet fontos, akik gyakran tapasztalnak erős gyomortáji fájdalmat, szédülést vagy a fekély vérzésének jeleként szurokfekete székletet. 

 


A csomag tartalma: 

 • Teljes vérkép(i)
 • Vas(i)
 • Transzferrin(i)
 • Látens vaskötő kapacitás(i)
 • Ferritin(i)
 • B12 vitamin
 • Intrinsic faktor elleni antitest
 • Májfunkció (GOT(i),GPT(i),GGT(i),AP(i), Bilirubin(i))
 • CA 72-4(i)
 • Pepszinogén I.
 • Pepszinogén II. 
 • Gasztrin(i)-17
 • Helicobakter pylori(i) vérből 
 • Helicobakter pylori(i) antigén székletből
 • Székletvér(i)


AZ ÉHGYOMOR BETARTÁSA RENDKÍVÜL FONTOS! A VIZSGÁLAT ELŐTT NEM SZABAD ÉTKEZNI! 
 

1. Helicobacter pylori:

A baktérium a gyomor nyálkahártyán telepszik meg, és gyulladást okoz. Kezelés nélkül a gyulladás krónikussá válhat, idővel pedig a gyomornyálkahártya elsorvadhat (atrófia), ami emeli a rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázatát, és felszívódási zavarokat is okozhat. A fertőzés eradikációs terápiával kezelhető, sikeres kiirtást követően azonban az antitest emelkedett értéke még hónapokig megmaradhat.

2. Pepszinogén I:

Tájékoztatást ad a corpus nyálkahártya állapotáról és működéséről. Atrófiás corpus gastritis esetén (melyet Helicobacter pylori fertőzés és autoimmun betegség is okozhat) a vér pepszinogén I koncentrációja csökken. Atrófia nélküli corpus gastritis esetén azonban a koncentrációja emelkedhet.

3. Pepszinogén II:

Tájékoztatást ad a teljes gyomor nyálkahártya állapotáról és működéséről. Koncentrációja emelkedik a nyálkahártya gyulladása esetén. Ennek gyakori oka a Helicobacter pylori fertőzés, de a gyulladást egyéb tényezők is kiválthatják: gyógyszerek, bakteriális, vírusos és parazitás fertőzés, epe visszacsorgás, fűszeres étkezés vagy alkohol fogyasztás.

4. Gastrin-17:

Koncentrációja tájékoztatást ad az antrum épségéről és működéséről. A gasztrin(i) gyorsítja a gyomor corpus fali sejtjeiben a sósavelválasztást. Emelkedett koncentrációja a sósavtermelés hiányát jelzi. A gyomortartalom savasabbá válása esetén a gasztrin(i)-17 értéke is csökken.

 

FONTOS: A mintavétel előtt 24 órával alkoholt nem szabad inni, legalább 12 órával tartózkodni kell az evéstől, 4 órával előbb az ivástól és dohányzástól. A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetők, azonban a protonpumpa inhibitorok – melyek a gyomornedv szekrécióra vannak hatással – befolyásolhatják az eredményeket. Emiatt a vérvétel előtt két héttel a gyomorsav-termelést gátló gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Savkötő gyógyszert a vizsgálat előtt 1 nappal nem szabad használni.


 

Éhgyomri vérvétel, plusz székletmintát kérünk hozni patikai széklettartályban. A tartályt 1/4 részig töltsék mintával. 

Lelet: 15-22 munkanap

A lelet tartalmaz személyre szabott véleményt is, így külön szakértői nem szükséges.