Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e szakértői vélemény)
 • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk!
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
 • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedi vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
 • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, mert utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2000 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni. 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Gyomor nyálkahártya épsége

A gyomor- és nyombélfekély kialakulásának oka a károsító tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása. Károsító tényezők a gyomorsav, a maró enzimek, és esetleg a Helicobacter-fertőzés, melyek túlzott jelenléte külön-külön, de akár együtt is okozhatja a fekélyt, de gyakori a nyálkahártya védekezőképességének csökkenése is.A panelvizsgálat vérvétellel lehetőséget biztosít a gyomornyálkahártya állapotának és működésének a felmérésére. Segítségével kimutatható a gyulladás és a Helicobacter pylori fertőzés. Felismerhető a gyakran tünetmentes atrófiás gastritis, melyet nem a Helicobacter pylori fertőzés okozott. Tájékoztatást ad a gyomorsav termelés mennyiségéről. Megállapítható, mely betegeknél indokolt a gyomortükrözés elvégzése, illetve szükség esetén javasolja a gasztroenterológiai konzultációt. A gyomor termel még egy „intrinzik” faktornak nevezett anyagot is, amely lehetővé teszi a B12 vitamin(i) (kobalamin) felszívódását a vékonybél végső szakaszán, a terminális ileumban. Az intrinzik faktor hiányában, például gyomorműtét során részleges vagy teljes gyomorcsonkoláson (gastrectomia) átesett betegek esetében a B12 felszívódása lehetetlenné válik.

 

A csomag tartalma: 

 • Teljes vérkép(i)
 • Vas(i)
 • Transzferrin(i)
 • Ferritin(i)
 • B12 vitamin(i)
 • Gasztropanel II.(i) (benne Helikobakter pylori, Pepszinogén I., Pepszinogén II., Gasztin-17)
 • Széklet Helicobacter pylori antigén

 

1. Helicobacter pylori:

A baktérium a gyomor nyálkahártyán telepszik meg, és gyulladást okoz. Kezelés nélkül a gyulladás krónikussá válhat, idővel pedig a gyomornyálkahártya elsorvadhat (atrófia), ami emeli a rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázatát, és felszívódási zavarokat is okozhat. A fertőzés eradikációs terápiával kezelhető, sikeres kiirtást követően azonban az antitest emelkedett értéke még hónapokig megmaradhat.

2. Pepszinogén I:

Tájékoztatást ad a corpus nyálkahártya állapotáról és működéséről. Atrófiás corpus gastritis esetén (melyet Helicobacter pylori fertőzés és autoimmun betegség is okozhat) a vér pepszinogén I koncentrációja csökken. Atrófia nélküli corpus gastritis esetén azonban a koncentrációja emelkedhet.

3. Pepszinogén II:

Tájékoztatást ad a teljes gyomor nyálkahártya állapotáról és működéséről. Koncentrációja emelkedik a nyálkahártya gyulladása esetén. Ennek gyakori oka a Helicobacter pylori fertőzés, de a gyulladást egyéb tényezők is kiválthatják: gyógyszerek, bakteriális, vírusos és parazitás fertőzés, epe visszacsorgás, fűszeres étkezés vagy alkohol fogyasztás.

4. Gastrin-17:

Koncentrációja tájékoztatást ad az antrum épségéről és működéséről. A gasztrin(i) gyorsítja a gyomor corpus fali sejtjeiben a sósavelválasztást. Emelkedett koncentrációja a sósavtermelés hiányát jelzi. A gyomortartalom savasabbá válása esetén a gasztrin(i)-17 értéke is csökken.

 

FONTOS: A mintavétel előtt 24 órával alkoholt nem szabad inni, legalább 12 órával tartózkodni kell az evéstől, 4 órával előbb az ivástól és dohányzástól. A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetők, azonban a protonpumpa inhibitorok – melyek a gyomornedv szekrécióra vannak hatással – befolyásolhatják az eredményeket. Emiatt a vérvétel előtt két héttel a gyomorsav-termelést gátló gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Savkötő gyógyszert a vizsgálat előtt 1 nappal nem szabad használni.

 

Lelet: 10-20 nap

A lelet tartalmaz személyre szabott véleményt is, így külön szakértői nem szükséges.