Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálatokon kívüli fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft
  • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
  • Egyedi csomagajánlatra, vagy több vizsgálatra végleges árajánlatot, minden esetben írásban adunk! 
A vérvétel ideje:
  • Kizárólag előre egyeztetett időpontban, a szabad helyek függvényében8.45 és 11.00 között 

A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott vizsgálatokért nem felel a laboratórium.

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Szívelégtelenség vizsgálata / BNP

A szívelégtelenségben ( de nem csak nekik ) szenvedők fontos laboratóriumi vizsgálata a: BNP

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak (pl.  az akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség) és ha valaki szívelégtelenség miatt kezelés alatt áll. 

Vizsgálat a szívelégtelenség kimutatására, mely hasznos lehet mindenki számára, aki:

- sportol
- fokozott kockázatú csoportba tartozik ( családi előzmények )
- tartósan fennálló streptococcus fertőzése volt
- kemoterápia előtt, illetve a kezelés közben
- cukorbetegség esetén
- pajzsmirigy túlműködése van
- mérgezések után
- magas vérnyomás esetén
- szívbillentyű peoblémáknál

A szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szívizom összehúzódó erejének, és ezzel teljesítményének csökkenése folytán a szívbeteg mindennapos tevékenysége kényszerűen korlátozott.

- első tünete a munka közbeni fáradékonyság és légszomj.
- köhögés
- csökkent fizikai teljesítőképesség
- a későbbiekben a bőr kékes elszineződése


Oka sokféle lehet, a leggyakoribb okok a szívkoszorúerek szűkülete és a magas vérnyomás-betegség, de okozhatja a szívbillentyűk hibás működése, egyes anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés) vagy mérgezés (például alkohol) is, sőt egy tisztázatlan eredetű elsődleges szívizom-elfajulás (cardiomyopathia) is állhat a háttérben.

A szívműködés jelentős tartalékokkal rendelkezik, ezért az okok már hosszabb ideje is fennállhatnak, amikor a szervezet keringési igénye egyéb betegség vagy állapot fellépésekor megnő és látszólag hirtelen fellép a szívelégtelenség. Ilyen kiváltó tényezőként szerepelhet a pajzsmirigy-túlműködés, a vérszegénység, egy lázas betegség, de a terhesség is. 

Akut formája az AMI (akut myocardialis infarktus)

Krónikus formáiban a szívizom nem tudja kompenzálni a normál/fokozott terhelést, mert; 

- Maga a szívizom károsodott (cardiomyopathia) gyulladás (myocarditis/streptococcus utóbetegség)vagy egyéb ok(pl. mérgezés, tartósabb oxigénhiány stb)következtében.

- A szívbelhártya gyulladása (endocarditis: streptococcus utóbetegség vagy endocarditis lenta) következtében a szívbillentyűk deformálódnak és elégtelenül működnek.

- A szívizom túltengésével a vérellátása nem tud lépést tartani "(sportszív)" egyes esetei.
- A szívizom egyéb jellegű túlterhelésnek van kitéve (pl. magas vérnyomás, vagy coarctatio aortae).
- A szív működését súlyosan terhelő fejlődési rendellenességek.

Részlet egy újságcikkből:

Az elmúlt években több tragikus esemény is történt Magyarországon és külföldön egyaránt: fiatal sportolók veszítették életüket hirtelen szívmegállás következtében. Legtöbbször maguk az áldozatok sem tudták, hogy szív-megbetegedésben szenvednek. Pedig az esetek többségében előre kimutatható a megbetegedésre való hajlam, s ezzel megelőzhetőek a tragédiák.

Az BNP-hormon vérben történő meghatározásával még a panaszmentes szakaszban, időben felismerhető a sportolóknál jelentkező ismeretlen eredetű szívmegálláshoz vezető megbetegedésre való hajlam. Az eljárás drága, a társadalombiztosítás csak kivételes esetekben támogatja. 
A szívműködés laboratóriumi szintű vizsgálata nagyot lépett előre az elmúlt években, amióta komolyabban foglalkoznak az úgynevezett „agyi eredetű nátriuretikus fehérje” (BNP) vizsgálatával. Már egy mérsékelt szintű BNP-emelkedés is utalhat az úgynevezett panaszmentes balkamra zavarok korai szakaszára, amely gyakran az ismeretlen eredetű korai szívmegállás mögött is meghúzódhat.

A BNP rendszeres időközönként végzett meghatározásával időben kiszűrhetők azok a személyek, akinél a panaszmentes balkamrai zavar veszélye fennáll. Ezeknél a személyeknél a részletes szívgyógyászati kivizsgálással, és ezt követő kezeléssel megelőzhető az ismeretlen eredetű hirtelen szívmegállás.

A tesztanyag és az eljárás drága, a társadalombiztosítás csak bizonyos központokban finanszírozza ezeket a vizsgálatokat, ezért hétköznapi esetekben gyakorlatilag nem történik ilyen meghatározás. 


Nem szükséges éhgyomri vérvétel

Lelet: 3-5 munkanap