Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e szakértői vélemény)
 • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk!
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
 • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedi vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
 • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, mert utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2000 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni. 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Szívelégtelenség vizsgálata

A szív-markerek olyan enzimek, fehérjék és hormonok, amelyek a szívfunkcióval, szívelégtelenséggel és szívsérüléssel hozhatók kapcsolatba. Egyes vizsgálatok kifejezetten szívspecifikusak, míg mások a vázizomzat sérülésekor is emelkedett értéket adnak. A szív-markereket diagnosztikai és prognosztikai célokra egyaránt alkalmazzák. Általában akkor kérik, ha valaki mellkasi fájdalomra, szorításra, émelygésre, légszomjra panaszkodik. Ezek a vizsgálatok - más labor- vagy laboratóriumon kívüli vizsgálattal együtt - segítik a szívelégtelenség és az akut coronaria szindróma (ACS) felismerését, illetve az infarktuson átesett emberek életkilátásának megítélését.

A szívelégtelenségben ( de nem csak nekik ) szenvedők fontos laboratóriumi vizsgálata a: NT-proBNP

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak (pl.  az akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség) és ha valaki szívelégtelenség miatt kezelés alatt áll. 

Vizsgálat a szívelégtelenség kimutatására, mely hasznos lehet mindenki számára, aki:

- sportol
- fokozott kockázatú csoportba tartozik ( családi előzmények )
- tartósan fennálló streptococcus fertőzése volt
- kemoterápia előtt, illetve a kezelés közben
- cukorbetegség esetén
- pajzsmirigy túlműködése van
- mérgezések után
- magas vérnyomás esetén
- szívbillentyű problémáknál

A szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szívizom összehúzódó erejének, és ezzel teljesítményének csökkenése folytán a szívbeteg mindennapos tevékenysége kényszerűen korlátozott.

- első tünete a munka közbeni fáradékonyság és légszomj.
- köhögés
- csökkent fizikai teljesítőképesség
- a későbbiekben a bőr kékes elszineződése


Oka sokféle lehet, a leggyakoribb okok a szívkoszorúerek szűkülete és a magas vérnyomás-betegség, de okozhatja a szívbillentyűk hibás működése, egyes anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés) vagy mérgezés (például alkohol) is, sőt egy tisztázatlan eredetű elsődleges szívizom-elfajulás (cardiomyopathia) is állhat a háttérben.

A szívműködés jelentős tartalékokkal rendelkezik, ezért az okok már hosszabb ideje is fennállhatnak, amikor a szervezet keringési igénye egyéb betegség vagy állapot fellépésekor megnő és látszólag hirtelen fellép a szívelégtelenség. Ilyen kiváltó tényezőként szerepelhet a pajzsmirigy-túlműködés, a vérszegénység, egy lázas betegség, de a terhesség is. 

Akut formája az AMI (akut myocardialis infarktus)

Krónikus formáiban a szívizom nem tudja kompenzálni a normál/fokozott terhelést, mert; 

- Maga a szívizom károsodott (cardiomyopathia) gyulladás (myocarditis/streptococcus utóbetegség)vagy egyéb ok(pl. mérgezés, tartósabb oxigénhiány stb)következtében.

- A szívbelhártya gyulladása (endocarditis: streptococcus utóbetegség vagy endocarditis lenta) következtében a szívbillentyűk deformálódnak és elégtelenül működnek.

- A szívizom túltengésével a vérellátása nem tud lépést tartani "(sportszív)" egyes esetei.
- A szívizom egyéb jellegű túlterhelésnek van kitéve (pl. magas vérnyomás, vagy coarctatio aortae).
- A szív működését súlyosan terhelő fejlődési rendellenességek.

Részlet egy újságcikkből:

Az elmúlt években több tragikus esemény is történt Magyarországon és külföldön egyaránt: fiatal sportolók veszítették életüket hirtelen szívmegállás következtében. Legtöbbször maguk az áldozatok sem tudták, hogy szív-megbetegedésben szenvednek. Pedig az esetek többségében előre kimutatható a megbetegedésre való hajlam, s ezzel megelőzhetőek a tragédiák.

Az BNP-hormon vérben történő meghatározásával még a panaszmentes szakaszban, időben felismerhető a sportolóknál jelentkező ismeretlen eredetű szívmegálláshoz vezető megbetegedésre való hajlam. Az eljárás drága, a társadalombiztosítás csak kivételes esetekben támogatja. 
A szívműködés laboratóriumi szintű vizsgálata nagyot lépett előre az elmúlt években, amióta komolyabban foglalkoznak az úgynevezett „agyi eredetű nátriuretikus fehérje” (BNP) vizsgálatával. Már egy mérsékelt szintű BNP-emelkedés is utalhat az úgynevezett panaszmentes balkamra zavarok korai szakaszára, amely gyakran az ismeretlen eredetű korai szívmegállás mögött is meghúzódhat.

A BNP rendszeres időközönként végzett meghatározásával időben kiszűrhetők azok a személyek, akinél a panaszmentes balkamrai zavar veszélye fennáll. Ezeknél a személyeknél a részletes szívgyógyászati kivizsgálással, és ezt követő kezeléssel megelőzhető az ismeretlen eredetű hirtelen szívmegállás.

A tesztanyag és az eljárás drága, a társadalombiztosítás csak bizonyos központokban finanszírozza ezeket a vizsgálatokat, ezért hétköznapi esetekben gyakorlatilag nem történik ilyen meghatározás. 

A vérvételi csomag tartalma: 

 • CK - Kreatin kináz
 • CK-MB
 • Troponin I
 • NT-proBNP

Nem szükséges éhgyomri vérvétel

Lelet: 5-8 munkanap


A kapott eredményt szakorvosnak (kardiológus) kell megmutatni. Szakértői lelet nem kérhető.