A vizsgálat, ami mindenkinek kötelező lenne!

Foglalás a vizsgálatra

 

Szívelégtelenség vizsgálata a szívelégtelenségben (de nem csak nekik)szenvedők fontos laboratóriumi vizsgálata. 

A vizsgálat a pangásos szívelégtelenség kimutatására, diagnosztizálására és a betegség súlyosságának megítélésére szolgál. 

A normálisnál magasabb eredmények azt jelzik, hogy a betegnek valamilyen fokú szívelégtelensége van, a mért BNP vagy NT-proBNP érték pedig arányos annak súlyosságával. A magasabb értékek gyakran rosszabb prognózist (kilátásokat) jelentenek. A normális értékek azt jelzik, hogy a beteg tüneteit valószínűleg nem szívelégtelenség, hanem egyéb betegség okozza.


 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni? 


Ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak (pl. az akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség) és ha valaki szívelégtelenség miatt kezelés alatt áll. 

Vizsgálat a szívelégtelenség kimutatására, mely hasznos lehet mindenki számára, aki: 

- sportol
- fokozott kockázatú csoportba tartozik ( családi előzmények ) 
- tartósan fennálló streptococcus fertőzése volt
- kemoterápia előtt, illetve a kezelés közben
- cukorbetegség esetén
- pajzsmirigy túlműködése van
- mérgezések után
- magas vérnyomás esetén
- szívbillentyű peoblémáknál 


A szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szívizom összehúzódó erejének, és ezzel teljesítményének csökkenése folytán a szívbeteg mindennapos tevékenysége kényszerűen korlátozott. - első tünete a munka közbeni fáradékonyság és légszomj. - köhögés - csökkent fizikai teljesítőképesség - a későbbiekben a bőr kékes elszineződése. 

Oka sokféle lehet, a leggyakoribb okok a szívkoszorúerek szűkülete és a magas vérnyomás-betegség, de okozhatja a szívbillentyűk hibás működése, egyes anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés) vagy mérgezés (például alkohol) is, sőt egy tisztázatlan eredetű elsődleges szívizom-elfajulás (cardiomyopathia) is állhat a háttérben. 

A szívműködés jelentős tartalékokkal rendelkezik, ezért az okok már hosszabb ideje is fennállhatnak, amikor a szervezet keringési igénye egyéb betegség vagy állapot fellépésekor megnő és látszólag hirtelen fellép a szívelégtelenség. Ilyen kiváltó tényezőként szerepelhet a pajzsmirigy-túlműködés, a vérszegénység, egy lázas betegség, de a terhesség is. 

Akut formája az AMI (akut myocardialis infarktus) Krónikus formáiban a szívizom nem tudja kompenzálni a normál/fokozott terhelést, mert; 

- Maga a szívizom károsodott (cardiomyopathia) gyulladás (myocarditis/streptococcus utóbetegség)vagy egyéb ok(pl. mérgezés, tartósabb oxigénhiány stb)következtében.

- A szívbelhártya gyulladása (endocarditis: streptococcus utóbetegség vagy endocarditis lenta) következtében a szívbillentyűk deformálódnak és elégtelenül működnek. 

- A szívizom túltengésével a vérellátása nem tud lépést tartani "(sportszív)" egyes esetei

- A szívizom egyéb jellegű túlterhelésnek van kitéve (pl. magas vérnyomás, vagy coarctatio aortae). 

- A szív működését súlyosan terhelő fejlődési rendellenességek. 
 

Részlet egy újságcikkből: 

Az elmúlt években több tragikus esemény is történt Magyarországon és külföldön egyaránt: fiatal sportolók veszítették életüket hirtelen szívmegállás következtében. Legtöbbször maguk az áldozatok sem tudták, hogy szív-megbetegedésben szenvednek. Pedig az esetek többségében előre kimutatható a megbetegedésre való hajlam, s ezzel megelőzhetőek a tragédiák. 

A BNP-hormon vérben történő meghatározásával még a panaszmentes szakaszban, időben felismerhető a sportolóknál jelentkező ismeretlen eredetű szívmegálláshoz vezető megbetegedésre való hajlam. 
Az eljárás drága, a társadalombiztosítás csak kivételes esetekben támogatja. 

A szívműködés laboratóriumi szintű vizsgálata nagyot lépett előre az elmúlt években, amióta komolyabban foglalkoznak az úgynevezett „agyi eredetű nátriuretikus fehérje” (BNP) vizsgálatával. Már egy mérsékelt szintű BNP-emelkedés is utalhat az úgynevezett panaszmentes balkamra zavarok korai szakaszára, amely gyakran az ismeretlen eredetű korai szívmegállás mögött is meghúzódhat. 

A BNP rendszeres időközönként végzett meghatározásával időben kiszűrhetők azok a személyek, akinél a panaszmentes balkamrai zavar veszélye fennáll. Ezeknél a személyeknél a részletes szívgyógyászati kivizsgálással, és ezt követő kezeléssel megelőzhető az ismeretlen eredetű hirtelen szívmegállás. 

A tesztanyag és az eljárás drága, a társadalombiztosítás csak bizonyos központokban finanszírozza ezeket a vizsgálatokat, ezért hétköznapi esetekben gyakorlatilag nem történik ilyen meghatározás.