Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
 • Átmenetileg szakértői véleményt nem kérhető. (frissítés: 2023.11.06.)
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Magas vérnyomás / szív- és érrendszer

Angiotenzin konvertáló enzim polimorfizmus (ACE I/D allél)


A vérnyomás változását hamar észreveszi a szervezet, az erekben és a vesékben is fellelhető nyomásérzékelő receptorok által. A vese a vérnyomáscsökkenést észlelve reagál, renin kerül a véráramba az inaktív angiotenzinogénből angiotenzin I-et készít. Az angiotenzin I-ből az ACE enzim angiotenzin II-t készít. Ez a molekula aktívan képes a homeosztázis-helyreállító folyamatok elindítására: érösszehúzó hatású (vérnyomás emelkedését váltja ki), nátrium-visszatartást vált ki (amivel az ozmózis miatt a vízvisszatartás is emelkedik,így a vérnyomás is), aldoszteron termelést vált ki (ez a hormon szintén a vese vízvisszatartását fokozza), szomjúságérzetet növeli (vízfogyasztás hatására szintén nagyobb lesz a vértérfogat – emelkedett vérnyomás). Ez a reakciósorozat a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS). A fent említett RAAS rendszer hatékonyságát többek között az ACE enzim génjének a variációi is befolyásolják. Az I, azaz inszerciós és D, azaz deléciós allélt különböztetjük meg ebben a génben. Az I allél alacsonyabb aktivitású ACE enzimet kódol, ezáltal az angiotenzin II szintje alacsonyabb lesz. Ez az allél egyébként sporttevékenységet tekintve az állóképességi sportokban nyújtott nagyobb sikerért felelős. A D allél, különösen a DD homozigóta genotípust pedig szívkoszorúér-betegségekkel hozták összefüggésbe.


Béta-fibrinogén (FGB variáns)


A véralvadási reakciólánc egyik legfontosabb résztvevője a fibrin. A fibrinogén három fehérjeláncból épül fel: α, β, és γ. Az egyik legtöbbet vizsgált a β alegység, melyet az FGB gén kódol. Sérülés esetén a thrombin fehérje aktiválja a fibrinogént, fibrinné alakítva, ezután tudnak a fibrinszálak egymáshoz kapcsolódni és elkezdeni kialakítani a véralvadékot. Egy bizonyos FGB génvariáns esetén a fibrinogén szintje megnő a vérben, ami megnöveli a pitvarfibrillációs betegek esélyét stroke kialakulására, illetve a kialakult stroke utáni túlélési esélyeket csökkenti. Továbbá rizikófaktort jelent koszorúér-betegségek, perifériás artériás betegségek kialakulására is.


A vizsgálat e két gén polimorfizmusát vizsgálva nagyobb rálátást nyújt a szív és érrendszeri betegségek hajlamról.
A vizsgálat kiegészíthető trombózis faktorokkal: például Leiden mutáció, II. faktor, MTHFR gének, PAI.

Elkészülés: 8 -10 munkanap

Nem szükséges éhgyomor.

Genetikai vizsgálatok tájékoztatás

FONTOS                   Genetikai laborvizsgálatok teljes tájékoztatás
:

 1. A 6+ hónapra vállalt genetikai vizsgálatokat az osztrák Novogenia genetikai labor végzi. A hosszú vállalási határidő oka nem csak a világjárvány óta fennálló ellátási nehézségek, hanem a folyamatosan bővülő igény. A genetikai elemzéseknek jelenleg nagy keletje van, főleg azoknak, melyekkel jelentős sikereket érhetünk el életmódváltás terén, ezáltal az egészségmegőrzésben segítség. 
 2. A 8-10 napra vállalt genetikai teszteket partnerünk a Clinomics Europe Kft. végzi. A hatályos genetikai törvény - 2008. évi XXI. törvény- értelmében a vizsgálat eredményét a klinikai genetikusnak, a vizsgálatot kérő orvosnak kell ismertetnie a páciens részére, így a laboratóriumi lelet közvetlenül NEM KERÜLHET fel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, azaz az EESZT-be. 

 

GENETIKAI TANÁCSADÁS:

kizárólag a Clinomics Europe Kft. által végzett vizsgálatok esetén: 

 • Vizsgálat kérés előtti pre konzultáció: 27990 Ft
 • Vizsgálat utáni konzultáció negatív lelet esetén: 27990 Ft
 • Vizsgálat utáni konzultáció pozitív lelet esetén:  29990 Ft

 

https://rm.coe.int/1680458006

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a genetikai tanácsadásról

humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól