Tejcukor/laktóz-érzékenység
A laktóz tolerancia tesztet akkor használják, amikor meg akarják határozni, mi okozza a laktóz csökkent emésztésére utaló tüneteket. Ilyen tünet lehet a tej vagy tejtermékek fogyasztása után fellépő hasi fájdalom és hasmenés. A vizsgálatot kérhetik önmagában, vagy nagyobb tesztpanel részeként, amikor egy másodlagos ok, például felszívódási zavar, gyanúja merül fel.
A laktóz intolerancia vagy tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor emésztésére, mely kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez vezet. A tejcukor érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim (laktáz) hiánya vagy elégtelen működése. A tejcukor érzékenység leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger. Az állapot megkülönböztetendő a veleszületett laktázhiánytól, amikor is egy genetikai hiba az enzim teljes hiányához vezet, így már az anyatejet sem képes emészteni a csecsemő. Szintén fontos elkülöníteni a tejfehérje-allergiától. A genetikai teszt az elsődleges laktóz intoleranciának az úgynevezett felnőttkori típusát azonosítja. Ez esetben a laktáz enzim működése kisgyermekkorban még biztosított, majd 2 éves kor után az enzim szintje fokozatosan csökken. A csökkenés üteme változó, tünetek 5 éves kor előtt legtöbb esetben nem jelentkeznek.
Javasolt:
- Fáradékonyság
- Testsúly problémák
- Sportteljesítmény csökkenése
- Emésztési problémák
- Puffadás
- Hasmenés
Gyermekeknél szájnyálkahártyából is elvégezhető a vizsgálat, így az nem okoz semmiféle fájdalmat és kellemetlenséget.
Lelet: 10-15 munkanap
Nem éhgyomri vérvétel, gyermekek vagy rossz vénások esetén szájnyálkahártya törletből is készülhet a vizsgálat.