Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Vasfelszívódás / Hemakromatózis

A hemokromatózis a vasanyagcsere zavara, egy  vastárolási betegség, melyben kórosan sok vas szívódik fel és tárolódik a szervezetben. Örökletes megbetegedés, de másodlagos, szerzett változatát is ismerik. Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió ember, a lakosság öt százaléka érintett. A hemokromatózis öröklött változata akkor alakul ki, ha a gyermek mindkét szülőjétől hibás gént örököl. Férfiakban, főleg a fiatalabb életkorokban gyakoribb a vas túltengése (mivel a nők a havi vérzések során illetve a szülés, szoptatás alkalmával vasat vesztenek), majd az idősebb korban már kiegyenlítődik a két nembeli előfordulása. A szerzett anyagcsere-zavar esetében a kiváltó ok kezelésével kezdődik a hemakromatózis gyógyítása. Gondot okoz azonban, hogy sokszor nem ismerik fel idejében ezt az állapotot. 

A hemokromatózis tünetei kezdetben nagyon félrevezetőek lehetnek, ezért késleltethetik a diagnózist. A tünetek közül gyakran csak 1-2 jelenik meg, és pl az itt felsorolt első két tünet alapján mindenki legyint csak: kinek ne fájna a hasa időnként, és mindenki fáradékony. Az ízületi fájdalmakat pedig a korra fogjuk.

 

Tünet tehát az alábbi lista bármelyik eleme lehet, biztosat csak vérkép-elemzésből tudhatunk:

 • szokatlan, krónikus fáradékonyság
 • hasi fájdalmak
 • fájdalmas ízületek
 • szívritmus zavarok
 • cukorbetegség
 • szexuális zavarok
 • a bőr szürkés elszíneződése
 • a májműködés zavarai

A kóros mennyiségű vas elsősorban a májban rakódik le, annak megnagyobbodását, elégtelen működését okozva, hosszútávon májzsugorhoz vezetve. Jellegzetes tünete a sötét, bronzos bőr, ami a vas lerakódása miatt alakul ki, rendszerint először a genitáliákon jelenik meg. Cukorbetegséget, mellékvesekéreg elégtelenséget okozhat, az azokra jellemző tünetekkel. Ezen kívül még a fokozott fáradékonyság, hőemelkedés, rossz közérzet és az étvágytalanság, hasi fájdalmak, ízületi panaszok is előfordulhatnak. Mivel ezt a betegséget nem igazán ismerik Európában - sem a potenciális érintettek, sem az orvosi szakma - a felsorolt tünetek tapasztalásakor nem szoktak hemokromatózisra gyanakodni. Ennek a viszonylagos ismeretlenségnek az is oka, hogy 1996-ban tudták igazolni a HFE gén szerepét a betegségben.

 

 • HFE-gén C282Y
 • H63D mutáció-szűrése

 

Emelkedett,és tartósan fennálló transzferrin,ferritin koncentráció és szérum vas esetén gyanú lehet az öröklődő betegségre. Ha azonban a diagnózis nem születik meg időben, a vasfelhalmozódás következményei szinte az egész testre kihathatnak. Mivel a vasanyagcsere zavarának eleinte nincsenek tünetei, az érintett sokáig nem is tud a betegségéről. Ez a látens állapot is okozhat szervi károsodásokat, már az első tünetek megjelenése előtt is. A betegség egyik látható jele lehet a bőr sötét elszíneződése, és feltűnhet a fertőzésekre való fokozott hajlam, a gyengébb immunvédelem is. Későbbiekben a hemokromatózis következményeként kialakulhat cukorbetegség (a hasnyálmirigy károsodása miatt). Hormonális zavarok is kísérhetik, az agyalapi mirigy, a mellékvesekéreg, a herék és a petefészkek csökkent működése miatt. Kialakulhat fájdalmas ízületi gyulladás is, főleg a nagyízületekben. Szívritmus-zavarokban, fulladásban, általános gyengeségben megmutatkozó szívelégtelenség is lehet a szövődménye. A kezeletlen hemakromatózis legsúlyosabb következménye, a májban lerakódott vas roncsolása miatt kialakult májcirrózis, illetve májrák pedig a beteg halálát is okozhatja.

 

Lelet: 8-10 munkanap

Nem éhgyomri vérvétel

Szakértői lelet nem kérhető