Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Örökletes emlő- és petefészekrák BRCA gének 8 leggyakoribb mutációja

Mivel az emlőrák esetében komoly betegségről van szó, feltétlenül orvosi ellenőrzés mellett kell a megelőzésnek zajlania, ezért ez a teszt kizárólag az Ön orvosával együttműködve érhető el. A megrendelés után az Önhöz eljuttatott beleegyező nyilatkozaton orvosa nevének is szerepelnie kell, mert ezzel szeretnénk biztosítani, hogy szükség esetén adott legyen a genetikailag előterhelt személyek orvosi felügyelete. 

A BRCA (BReast CAncer) gének tumorszupresszor hatású fehérjéket kódolnak, a DNS hibajavításában fontosak. Leginkább az emlőszövetben fejeződnek ki, itt részt vesznek a DNS kromoszómajavításban, illetve a DNS-károsodott sejtek elpusztításában. Két, egyébként eltérő szerkezetű fehérjét kódoló gént sorolnak közéjük: BRCA1 és BRCA2. Ha bármelyik génben funkció károsodást okozó mutáció történt, nem tudja megfelelően ellátni tumorszupresszor hatását, így megnő az esély különböző ráktípusokra, legjellemzőbben az emlő- és petefészekrákra.

Az átlag populációban az emlőrák kialakulásának esélye nőknél 13% életük során. Ezzel szemben azok, akik bizonyítottan patogén BRCA1 mutációt hordoznak, az esély 55-72%-ra nő, BRCA2 mutáció esetén 45-69%-ra. A petefészekrák esetén az átlag 1,2% esély a BRCA1- mutációk esetén 39-44%, BRCA2 mutációk esetén 11-17%-ra növekszik. Nőknél növeli még az esélyét egyéb hasüregi daganatok kialakulásának is. Férfiaknál is nagyobb eséllyel alakul ki emlőrák vagy prosztatarák, mint az átlag populációban. Mindkét nemnél megnöveli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát is.

Az összes kialakult emlőrák csupán 5-10%-át okozza egyértelműen a BRCA mutáció. Ez alacsony számnak tűnhet, de ha valakinél azonosítottak rákot okozó génmutációt, azoknál olyan mértékben megnő a kockázat, hogy érdemes tisztában lenni vele. Megelőzésre így sincs egyelőre lehetőség, de javasolt a minél gyakoribb szűrővizsgálatok elvégzése már fiatalabb korban, emlőyel időben felfedezhető a betegség. Különösen azoknak érdemes elvégeztetni a tesztet, akiknek a családjában előfordult emlőrákos beteg. A legmagasabb kockázatú személyek, genetikai és orvosi tanácsadást követően akár megelőző célzatú műtétek elvégzése mellett is dönthetnek.
A már kialakult rákos betegek tesztelése segíthet a megfelelő terápia kiválasztásában, ugyanis a daganatok genetikai összetétele befolyásolja, mely gyógyszerekre érzékeny. Például BRCA2 mutáció okozta emlőrák jobban kezelhető hormonális hatású készítményekkel, a BRCA1 mutációval rendelkező pedig gyakran okoz úgynevezett tripla-negatív, nehezen kezelhető típust. A BRCA mutációval diagnosztizált petefészekrákos betegek jobban reagálnak kemoterápiára és célzott PARP-gátló terápiára, mint mutációt nem hordozó betegtársaik.

 

Lelet: 8-10 munkanap

Nem szükséges éhgyomor

Szakértői lelet nem kérhető 

 

Szükség esetén a Clinomics Europe Kft. genetikusaival konzultálhatnak: 

 • Vizsgálat kérés előtti pre konzultáció: 28000 Ft
 • Vizsgálat utáni konzultáció negatív lelet esetén: 28000 Ft
 • Vizsgálat utáni konzultáció pozitív lelet esetén:  30000 Ft

Genetikai vizsgálatok tájékoztatás

FONTOS                   Genetikai laborvizsgálatok teljes tájékoztatás
:

 1. A genetikai tesztek partnerek segítségével készülnek, Ausztriában, Spanyolországban és Magyarországon. A minták szállítása és az adatok/leletek védelme szigorú szabályokhoz kötötten történik. 
 2. A hatályos genetikai törvény - 2008. évi XXI. törvény- értelmében a vizsgálat eredményét a klinikai genetikusnak, a vizsgálatot kérő orvosnak kell ismertetnie a páciens részére, így a laboratóriumi lelet közvetlenül NEM KERÜLHET fel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, azaz az EESZT-be.
 3. A genetikai tesztek esetén SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY NEM IGÉNYELHETŐ. A kapott lelet tartalmazza a páciens egyedi vizsgálati eredményét ill. útmutatást, de szükség/igény esetén KIZÁRÓLAG genetikai tanácsadás keretein belül szabad a páciens eredményeiről beszélni. Magyar partner laborban készült vizsgálatok esetén egyedi megbeszélés alapján tovább tudjuk irányítani a labor genetikusaihoz, akik megfelelő díjazás ellenében konzultáció során mondják el, illetve magyarázzák el a kapott eredményeket  és a további teendőket. Ezt törvény szabályozza! A tanácsadás nem kötelező, de szükség esetén ez az eljárási rend. A vizsgálatok mellett le van írva igényelhető-e tanácsadás vagy sem. 
  Az osztrák laborban készült vizsgálatok (súlygén, táplálkozás genetika, stb. olyan magyarázatot tartalmaznak, amikkel a laikusok is el tudnak igazodni.)

 

https://rm.coe.int/1680458006

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a genetikai tanácsadásról

humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól