Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálat ára nem tartalmazza az adminisztrációs költség díját, mely minden alkalommal: 3000 Ft
  • A személyes adatlapot megtalálja a visszaigazoló e-mailben, melyet az online foglalás után automatikusan megérkezik az e-mail címére, de az innen is letölthető pdf dokumentumot mielőbb küldje vissza! (A szükséges adatok elektronikusan beírhatóak)
  • 5-6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
  • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanapban és nem naptári napban számolandó! 
  • Egyes csomagok kérhetők szakértői véleménnyel, melynek ára: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető vagy nem) 
  • GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
  • Angol nyelvű lelet: 16000 Ft/fő az eredmények elkészülése után 8-10 munkanapra vállaljuk.
  • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.   

Gördítsen lejjebb a  csomag megtekintéséhez. ⬇️⬇️⬇️
Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!  

Vegetáriánus/ vegán életmód követőinek

​Ha vegetáriánus, vagy éppen azzá készül válni, a kiegyensúlyozott táplálkozásra nagy hangsúlyt kell fektetni. Noha a vegatariánizmusnak sok pozitív hatása van, kamaszoknak nem ajánlott a szigorú vegetáriánus étrend, mivel ebben az életkorban különösen sok proteinre és kalciumra van szükség. A fehérjék elégtelen bevitele hosszabb távon fogyást, étvágytalanságot, gyengeséget, vérszegénységet és az immunrendszer gyengülését, a szervezet egészséges működésének megbomlását okozza. A szigorú vegán étrend mellett kalcium- és D-vitamin hiánnyal lehet számolni, ami a csontfejlődés zavarához, és a csontok szilárdságának csökkenéséhez vezet. A vas- és B12 vitamin hiányának legmarkánsabb következménye a vérszegénység. A vas mennyisége ugyan nem kevesebb a növényekben, mint az állati eredetű ételekben, ám a felszívódása sokkal rosszabb. A hasznosulás C-vitamin fogyasztásával javítható.  A szigorú vegán étrend jellemzően B12- és D-vitamin-, vas-, cink-, szelén hiánnyal járhat. A következmény vérszegénység, csontritkulás, az immunrendszer gyengülése, az anyagcsere-funkciók károsodása lehet. A felsorolt vitaminokat és nyomelemeket pótolni kell. A vassal való ellátottság - táplálkozásától függetlenül - szinte minden nőnél problematikus; különösen az 50 év alattiaknál, a menstruációs vérveszteség miatt. Nem biztos, hogy eredményre vezet a vasban dús zöldségek fogyasztása, mert tudni kell, hogy a vas a növényi táplálékokból rosszabbul hasznosul, mint az állatiakból. Ráadásul, a magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. teljes kiőrlésű gabonák) csökkentik a vas felszívódását. 

Bizonyos – az emberi sejtek működéséhez elengedhetetlen – zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, azokhoz csak táplálék formájában juthatunk hozzá (esszenciális zsírsavak). Az esszenciális zsírsavak számos biológiai funkciót betöltő, többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek közül az alfa-linolénsav (ALA) fogyasztása vegetáriánusok és vegánok esetében hasonló lehet a vegyes étrendet követőkéhez, viszont a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak – például az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) – felvétele kisebb lehet a vegetáriánusok, különösen a vegánok esetében.

 

A csomag tartalma: 

 

  1. Teljes vérkép – Az alapvető információkért, például a vérszegénység, fertőzések, gyulladások és az általános vérállapot felmérésére. A vegetáriánusok és vegánok esetén különösen fontos a vérkép figyelemmel kísérése a vitamin- és ásványi anyag hiányok miatt (pl. B12, vas, folsav).
  2. Májfunkció (GOT, GPT, GGT, AP, Bilirubin) – A májfunkciós vizsgálatok segítenek a máj állapotának ellenőrzésében, mivel az állati eredetű élelmiszerek elhagyása hatással lehet a májra. Emellett, ha valaki vegetáriánus étrendet követ, fontos, hogy a méregtelenítő rendszere jól működjön.
  3. Vesefunkció (Karbamid, Kreatinin, EGFR) – A vesefunkció monitorozása kulcsfontosságú, mivel a vegetáriánus étrend sok rostot tartalmaz, ami a vesékre hatással lehet. A megfelelő veseműködés segít abban, hogy a szervezet a felesleges tápanyagokat hatékonyan eltávolítsa.
  4. Húgysav – A húgysav szintjének ellenőrzése segíthet a köszvény megelőzésében, amely a vegetáriánus vagy vegán étrendek esetén a purinban gazdag növényi alapú ételek fogyasztása miatt lehet fontos.
  5. Vércukor – A vércukorszint mérése fontos, mert a növényi alapú étrendek gyakran magas szénhidráttartalmúak, így fontos figyelni a vércukorszintet, hogy megelőzhető legyen az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség.
  6. Kálcium és Magnézium – A vegetáriánusok és vegánok gyakran nem fogyasztanak elegendő tejterméket, ami miatt a kalcium és magnézium bevitele kihívást jelenthet. Ezen ásványi anyagok fontosságát nemcsak a csontok, hanem az idegrendszer és az izomműködés fenntartása is indokolja.
  7. Vas és Ferritin – A vas és ferritin szintje alapvetően fontos, mivel a növényi vas (nem-hem vas) rosszabbul hasznosul, mint az állati eredetű, és a vashiány vérszegénységhez vezethet. A ferritin szintje a test vasraktárait jelzi, így ez segít a hosszú távú vasellátottság nyomon követésében.
  8. Szelén – A szelén a szervezet számára fontos antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert és a pajzsmirigy működését. Mivel a szelén legjobb forrásai közé tartoznak a tenger gyümölcsei és a hús, vegetáriánusok számára nehezebben biztosítható a megfelelő bevitel. A szelén szintjének mérése segít a hiány megelőzésében, ami hajhulláshoz, fáradékonysághoz és gyenge immunválaszhoz vezethet.
  9. B12 vitamin – A B12 vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található, hiányának következményei között idegrendszeri problémák és vérszegénység is szerepelhetnek, így vegetáriánus és vegán étrend esetén kiemelten fontos a szintjének ellenőrzése.

  10. Folsav – A folsav a növényi alapú táplálkozásban található élelmiszerekben bőségesen jelen van (pl. zöldségek, gabonafélék), de mivel sok vegetáriánus étkezés nem biztosít elegendő mennyiséget, ezért szükséges figyelemmel kísérni.
  11. D-vitamin – A D-vitamin legfőbb forrásai állati eredetű élelmiszerek (pl. hal, tojás), így a vegánok és vegetáriánusok esetében kiemelten fontos a szintjének figyelése.
  12. A-vitamin – Az A-vitamin növényi formája (karotinoidok) jól hasznosul, de a vegetáriánusok számára fontos annak biztosítása, hogy elegendő karotinoid kerüljön a szervezetbe.
  13. Cink – A cink legjobb forrásai közé tartoznak az állati eredetű ételek, így vegetáriánusok és vegánok esetén fontos figyelni annak szintjét, mivel a növényi forrásokból történő bevitel nem mindig biztosít elegendő mennyiséget, és a fitátok is gátolják a felszívódását.
  14. B6 vitamin – A B6 vitamin szerepe elengedhetetlen a fehérje-anyagcserében, a központi idegrendszer működésében és az immunválaszban. Hiánya fáradékonyságot, ingerlékenységet és idegi problémákat is okozhat, tehát szükséges a szintjének ellenőrzése.
  15. Omega zsírsav profil A mikroalga-alapú DHA kiegészítő jól kiegészítheti a csomagot, mivel vegánok számára nehezen elérhetőek az EPA/DHA zsírsavak. Ha az Omega-3 zsírsavakkal való ellátottság is szerepet kap, akkor az ALA szint is szerepel, hogy az esszenciális zsírsavak egyensúlyát jobban monitorozzuk.

 

Összességében: A vegetáriánus és vegán étrendekhez kapcsolódó tápanyagok hiányosságainak megelőzésére és biztosítására szolgál ez a csomag, amely átfogó képet ad a szervezet vitamin- és ásványianyag-szintjeiről, különös figyelmet fordítva a legfontosabb tápanyagok hiányára, amelyek gyakran előfordulnak ilyen étrendek követésekor.


Éhgyomri vérvétel

Leletkiadás: 10-18 munkanap

Szakértői lelet nem igényelhető