Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Kariotipizálás / kromoszóma / citogenetika vizsgálat vérből

A kromoszóma-vizsgálat segítségével azonosíthatók a kromoszómák számbeli és szerkezeti eltérései. Ennek következményeképpen különféle rendellenességek (fogyatékosság) alakulhatnak ki és ezek az eltérések akár a meddőség hátterében is állhatnak. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a kromoszóma-vizsgálatról.

Hazánkban a meddő házaspárok száma több mint 120 000-re tehető, a modern technológiának köszönhetően azonban a legtöbb esetben az okok feltárása lehetséges. 

A kromoszóma-rendellenesség egy rejtett ok lehet. A kromoszóma-rendellenesség azt jelenti, hogy a kromoszómák mennyiségében (számában), vagy felépítésében (szerkezetében) valamilyen rendellenesség figyelhető meg. A DNS molekulák sejtosztódás során összetömörülnek, így jönnek létre a kromoszómák. Az emberi szervezetben 23 kromoszómapár található, 22 pár (1-22) testi kromoszóma és a nemi kromoszómapár (az XX vagy az XY) az egyed nemétől függően. A kromoszómák osztódása során egyes esetekben hiba lép fel, és ezeket a szervezet természetes, javításra törekvő mechanizmusai sem tudják kiküszöbölni. Így jönnek létre a rendellenességek, amik jellemzően a következő kategóriákba sorolhatók:

 • ha a teljes kromoszómális anyag jelen van, de szerkezetileg átrendeződött formában (pl. az egyik kromoszóma egy része letörik és hozzákapcsolódik más kromoszómához), kromoszomális kiegyensúlyozottságról beszélünk. Ebben az esetben nem feltétlenül vannak tünetei az átrendeződésnek (hiszen a genetikai anyag összmennyisége változatlan marad).
 • a kromoszómakészlet többletével (pl. az egyik kromoszóma egy része a sejtoszlás során megduplázódott) vagy hiányával (pl. az egyik kromoszóma egy része letört és a sejtoszlás során elveszett) rendelkező egyéneket kromoszomálisan kiegyensúlyozatlannak nevezzük. 

A legtöbb kiegyensúlyozott és néhány kiegyensúlyozatlan eltérés nem jár lényeges klinikai következménnyel, de a legtöbb kiegyensúlyozatlan forma mentális retardációt és többé-kevésbé súlyos testi fogyatékosságot eredményez. 

A kromoszóma-rendellenességek osztályozhatók aszerint is, hogy 

 • a kromoszómák számát vagy szerkezetét
 • a testi vagy a nemi kromoszómákat érintik.

Melyek a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek?

 • Down-szindróma
 • Edwards-szindróma
 • Patau-szindróma
 • Dupla Y-szindróma
 • Tripla X-szindróma
 • Turner-szindróma
 • Klinefelter-szindróma

A kromoszóma-vizsgálat lényege

A modern orvosi módszerek a DNS vizsgálatát lehetővé teszik a leendő szülők és a magzat esetében is. Az egyén kromoszóma vizsgálata során legtöbbször vért vesznek, majd a kromoszómákat festés segítségével teszik láthatóvá. Így lesz megállapítható, hogy hol mutatkozik meg eltérés a normális képhez képest. A kariotipizálás során a kromoszómák számbeli és szerkezeti eltéréseit vizsgálják nőknél és férfiaknál. A vérvizsgálat meddőség esetén bizonyos esetekben választ adhat arra, hogy mi okozza a terméketlenséget. Az eredmény birtokában a szakorvos vezetésével közelebb lehet jutni a felmerült probléma kezelésére, amennyiben erre lehetőség van.

Ezt a kromoszómavizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha a petefészek korai kimerülése vagy cikluszavar áll fenn, illetve akkor is, ha kóros spermakép vagy spermiumhiány tapasztalható. Célszerű kérni a vizsgálatot akkor is, ha legalább két vagy három spontán vetélés történt.Leletkiadás: 20-25 munkanap / a vizsgálatot természténél fogva gyorsítani nem lehet. 

Nem éhgyomri vérvétel

Szakértői vélemény nem kérhető. A lelettel a vizsgálatot elrendelő orvost, vagy genetikai szaktanácsadást kell felkeresni. 

Genetikai vizsgálatok tájékoztatás

FONTOS                   Genetikai laborvizsgálatok teljes tájékoztatás
:

 1. A genetikai tesztek partnerek segítségével készülnek, Ausztriában, Spanyolországban és Magyarországon. A minták szállítása és az adatok/leletek védelme szigorú szabályokhoz kötötten történik. 
 2. A hatályos genetikai törvény - 2008. évi XXI. törvény- értelmében a vizsgálat eredményét a klinikai genetikusnak, a vizsgálatot kérő orvosnak kell ismertetnie a páciens részére, így a laboratóriumi lelet közvetlenül NEM KERÜLHET fel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, azaz az EESZT-be.
 3. A genetikai tesztek esetén SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY NEM IGÉNYELHETŐ. A kapott lelet tartalmazza a páciens egyedi vizsgálati eredményét ill. útmutatást, de szükség/igény esetén KIZÁRÓLAG genetikai tanácsadás keretein belül szabad a páciens eredményeiről beszélni. Magyar partner laborban készült vizsgálatok esetén egyedi megbeszélés alapján tovább tudjuk irányítani a labor genetikusaihoz, akik megfelelő díjazás ellenében konzultáció során mondják el, illetve magyarázzák el a kapott eredményeket  és a további teendőket. Ezt törvény szabályozza! A tanácsadás nem kötelező, de szükség esetén ez az eljárási rend. A vizsgálatok mellett le van írva igényelhető-e tanácsadás vagy sem. 
  Az osztrák laborban készült vizsgálatok (súlygén, táplálkozás genetika, stb. olyan magyarázatot tartalmaznak, amikkel a laikusok is el tudnak igazodni.)

 

https://rm.coe.int/1680458006

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a genetikai tanácsadásról

humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól