Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Ízületi megbetegedések, HLA-B27

Bővebben a vizsgálatról

 

A HLA-B27 vizsgálata abban az esetben javasolt, ha Önnél az ízületi gyulladás gyanúját felvető idült ízületi fájdalom, merevség van gyulladás van jelen, amely kifejezetten egy-egy testtájékra, például a derékra, a csípőre,térdre vagy a nyakra korlátozódik. Nem szíveredetű mellkasi fájdalom, ismeretlen eredetű bélgyulladás vagy a szem szöveteinek gyulladásos betegsége (uveitisz) esetén szintén javasolható lehet a vizsgálat elvégzésre.

 

 • A gerinc védelme érdekében érdemes elvégeztetni.
 • Egyéb ismeretlen eredetű mozgásszervi panaszok esetén

 

Számos ízületi megbetegedést az immunrendszer hibás programozása vált ki. Az immunrendszer ilyenkor az ízületek részeit tévesen bakteriális fertőzésként ismeri fel és megtámadja azokat . Ennek a következménye, hogy olyan immunrendszeri sejtekké válnak, amelyek benyomulnak az ízületekbe, és ott gyulladást idéznek elő. Ezek a folyamatok vezethetnek olyan megbetegedésekhez, mint az artritisz vagy a Bechterew-kór, melynél az utolsó stádiumban a csigolyatestek egymásba olvadhatnak . Ez a komoly betegség és becslések szerint több tízezer embert érint Magyarországon, és sokan az eleinte enyhe tünetek miatt nem is tudnak róla .

 

Olvassa el cikkünket is!

A Bechterew-kór (más neveken spondylarthritis ankylopoetica (SPA), ankylotizáló spondylitis vagy spondylitis ankylopoetica) a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet.A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően úgynevezett bambusznádgerinc, más néven botmerev gerinc alakul ki.

A betegség lefolyása során a tünetek, a fájdalom a keresztcsont környékéről felfelé halad, és egyre nagyobb gerincszakaszt érint. Előrehaladott esetben a teljes gerincoszlop összecsontosodik. A Bechterew-kór az emberek körülbelül 0,2-0,4 százalékát érinti, a férfiaknál ötször gyakrabban fordul elő, elsősorban 20-45 éves kor körül (bár van korai és időskori formája is). A betegség egyes családokban gyakoribb, és genetikai hajlam is van a kórkép felléptére a HLA-B27 nevezetű antigén jelenléte. Egyes megfigyelések szerint a Bechterew-kór gyakran bélrendszeri- vagy húgyúti fertőzéseket követően kezdődik, de valójában nem ismertek azok az okok, tényezők, melyek elindítják a betegséget.

A HLA-B27 molekula részét képezi egy nagyobb, úgynevezett MHC I komplex molekulának, amely feladata a saját/idegen fehérjék felismerése és megkülönböztetése. Ezáltal központi szerepet játszik az immunrendszer koordinálásában. Az MHC I molekula, funkciójával összefüggésben, nagyrészt a fehérvérsejtek felületén mutatható ki. Hibás működése betegségekhez, elsősorban immunbetegségekhez vezet. Egészséges egyénekben a fehérvérsejtek kis százalékában tartalmazzák az MHC I fehérjék részét képező HLA-B27 molekulát (HLA-B27 negativitás).
Patológiás körülmények (betegség) között a HLA-B27 megnövekedett mennyisége (HLA-B27 pozitivitás) a különböző gyulladásos ízületi betegségek közül a reumás betegséggel van szoros összefüggésben. Így pl.: a szeronegatív arthritissel (Spondyloarthritis), az ankylosing spondylitis-el, a psoriaticus arthritis-el, a reaktív arthritises-el (Reiter syndróma), és az enteropathikus arthritiszes. Ezekben a betegségekben a HLA-B27-et tartalmazó fehérvérsejtek száma és a HLA-B27 mennyisége magasabb, mint az egészséges egyénekben. Megjegyzés: az egészséges emberek egy része is mutathat HLA-B27 pozitivitást anélkül, hogy reumás klinikai tünetei lennének.

Egyes betegség csoportokon belül a HLA-B27 pozitivitás előfordulási aránya különböző:

 • Spondylitis ankylopoetika (kaukáziusiaknál ~92%),
 • Reaktív arthritis (Reiter szindróma) (~60-80%),
 • Gyulladásos bélbetegséggel társuló arthritis (~60%),
 • Pszoriázishoz tárusló artritisz (~60%),
 • Izolált anterior uveitisz (~50%),
 • Nem differenciált spondylarthropátiák(~20-25%).

 

Lelet: 5-8 munkanap 

Nem szükséges éhgyomor