Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Emésztési problémák, puffadás, bélgyulladás, daganatszűrés vérvétel nélkül

 

A lehetséges következmények sokrétűek és további funkciózavarokat vonnak maguk után, például emésztési zavarokat, gázképződést, a bélmiliő módosulását, az ún. rothasztó baktériumok elszaporodását és még sok egyéb elváltozást. A mielőbb elvégzett székletvizsgálat lehetővé teszi az oki terápiát, segítségével elkerülhetők a szövődmények. Az alábbiakban közelebbről ismertetünk néhány fontos paramétert. Az időben elvégzett székletvizsgálatokkal elkerülhetők a szövődmények. 
 

A csomagban együtt vizsgáljuk a bél védelmi rendszerét, az áteresztő bélszindrómát, daganatszűrést, gyulladást. A közelgő gyulladásos periódust nagyon korai stádiumban fel lehet ismerni, ehhez segítség a béta defenzin(i) és az alfa1-antitripszin. Továbbá az emelkedett alfa1-antitripszin a Zonulin(i) mellett áteresztő bélszindrómára utalhat, illetve Crohn betegség esetén közelgő shubra figyelmeztet. A védelmi rendszert az szekretorikus IgA(i) vizsgálattal igazoljuk, mert a nyálkahártyán fejti ki hatását. Ha kórokozó jut be, aktiválódik és megemelkedik az értéke. Ez már önmagában is nyálkahártya gyulladást jelez, míg a csökkent értéke súlyos gyulladás miatti antitesthiányt.  
Calprotectin(i) és PMN elasztáz(i) szabadul fel szintén gyulladás esetén. A vastag-, illetve végbélrákok esetén a tumor enzimeket termel, mely kimutatható az un. M2-PK(i) vizsgálattal. A pancreas specifikus elasztáz és az epesav(i) pedig az epe-hasnyálmirigy funkcióra mutat. 

Azoknak ajánljuk a székletvizsgálatokat, akik alapvetően félnek a vérvételtől, kellemetlen rossz tapasztalataik vannak. A vizsgálatokkal fény derülhet a bélrendszer gyulladásos megbetegedéseire, többek között a gyulladásos bélbetegség IBD állapotára, helikobakter fertőzésre, a bélrendszerben jelenlevő vérzésre, mely a rosszindulatú daganatok első tünete lehet, az esetleges gombák elszaporodására. Az epesav(i) vizsgálata nem csak az emésztésbe, vagyis a zsírok emulgálásában, hanem a szervezet immunrendszerének fenntartásában is fontos szerepük van. Ezt a szerepet fiziko-kémiai védekezőképességnek hívják, mivel az epesavak a gombák és baktériumok pusztulásakor felszabaduló és erősen mérgező endotoxinokat semlegesítik.  Az epesavak nélkül nem történhet meg a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D- és K-vitaminok) felszívódása. Az epesav(i) normális körülmények között elpusztítja a csökkent gyomorsavtermelés alkalmával a garat mikroflórájából a vékonybélbe kerülő káros baktériumokat, amelyek rothasztó, gázképző hatásuk révén, puffadást, szélgörcsöket, esetleg hasmenést okozhatnak. A vékonybél egyébként normális körülmények között steril, ott a baktériumoknak semmi keresnivalójuk!

A vékonybél utolsó szakaszába lejutó epesavak a normális székelési inger kiváltásának legfőbb tényezői. Ebből fakadóan, ha kevés epesav(i) kerül a belekbe, azaz ha nem ürítik naponta rendszeresen a tömény epét az hólyagból, akkor székrekedés léphet fel. Először a naponkénti székletürítés marad el, a pangó ürülékből egyre több víz és toxikus anyag szívódik fel, ami mérgezi a szervezetet (autointoxikáció), a normálisan formált széklet keménnyé, bogyóssá válik. Mivel a töményebb epében lévő epefesték a székletet sötétbarnára színezi, a széklet sötétebb, vagy világosabb színéből következtethetünk a kiürült epefesték mennyiségére.

Az epesavak a vastagbélben jelenlévő külső fehérjeburokkal (peplonnal) rendelkező vírusokat is képesek elpusztítani. Megsemmisítik és semlegesítik az ott élő baktérium-flóra endotoxinjait. Az endotoxinok (saját belső mérgek) nagy molekulájuk révén allergizáló hatásúak, szívritmus zavart provokálhatnak, lázkeltőek, műtét után általános mérgezést (szepszist) okozhatnak, szerepük van a férfi-meddősé kialakulásában. Az epesavak tehát mérhetetlenül fontosak a szervezet fizikai és élettani állapotát érő káros hatások kivédésében.”

A pikkelysömör még mindig a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik. Kialakulásában elsősorban öröklődési tényezők játszanak fontos szerepet, de nem elhanyagolható a különböző fertőzések, gyulladásos folyamatok, anyagcserezavarok jelentősége sem. Mivel az epesavak megakadályozzák az endotoxin-transzlokációt, ezzel a gyulladást kiváltó citokinek felszabadulása gátolják. A vékonybél gyulladása csökkenti a kolecisztokinin termelését, ez akadályozza az epeürülést, így bezárul az ördögi kör. A kevés epe nem képes semlegesíteni az endotoxinokat, ezek pedig tovább károsítják a bélrendszert, felszívódnak és a következő gyulladásos tüneteket produkálhatják: láz, leukocytosis, citokinek felszabadulása (allergia, gyulladás),emelkedet májenzimek,véralvadási zavarok,zsíranyagcsere(i) zavarai,mérgezési tünetek, stb.

Ha pótoljuk a hiányzó epesavakat, megakadályozzuk az endotoxin-transzlokációt, úgy a gyulladást kiváltó citokinek felszabadulását, és a felsorolt nem kívánatos tünetek kialakulását. Minden olyan betegség, mely epeürülési zavarral jár, vagy csökkenti az epesavak termelését, érthető módon fokozza a bélcsatornában az endotoxinok felhalmozódását. Az endotoxinok a bélfalon keresztül a vérkeringésbe kerülnek. Itt a fehérvérsejtek bekebelezik őket, és a bőrhöz szállítják, ahol egy bonyolult gyulladásos folyamat után, hámlással próbál megszabadulni tőlük a szervezet. Ezt támasztja alá az a tény, hogy pikkelysömörös betegek vérében, egy bizonyos Limulus-módszerrel, endotoxint mutattak ki. Mivel az endotoxin, mint említettük, a fő beindítója a citokinek felszabadulásának, érthetővé válik, hogyan kap szerepet a belekben felszabaduló bakteriális toxin a pikkelysömör kialakulásában.  A bélnyálkahártya sejtjei mindennap kb. 1-2 gramm szekretoros IgA-t termelnek. Ha a székletben megemelkedett értéket mérnek, az nyálkahártya-gyulladást jelez, az alacsony érték pedig súlyos gyulladás miatti globulinhiányt jelent, vagy alapvetően antitesthiány áll fenn.  Pankreász-elasztáz 1 a hasnyálmirigy működés elégtelenségének igazolására készül. 

 

A panaszok többnyire puffadás, hasi görcsök, gyakori hasmenés, bélrendszeri diszkomfort érzés. Természetesen azt azért feltétlen tudni kell, hogy ezek a panasz csoport számos egyéb állapot és betegség velejárója lehet, épp emiatt szükség lesz orvosi segítségre a lelet értelmezésében. Ehhez szakorvos szükséges, így szakértői véleményt nem tudunk kiállítani. A vizsgálatok elvégzésével előbbre juthatunk kellemetlen állapotunk feltérképezésében, így a diagnózis és a kezelés is előbb lehet a kezünkben. 
A gyomor-bél traktusban zajló betegségek gyakran együtt járnak a nyálkahártya gyulladásával. A szervezet a gyulladással próbálja meg lokalizálni a betegséget, egyúttal beindítani a gyógyulás folyamatát. A gyulladásos reakciók nagyobb mennyiségben termelnek bizonyos anyagokat, un. gyulladásos markereket, például polimorf magvú elasztázt, laktoferrint, calprotectint.

 

Székletből is számos paraméter meghatározható, a csomag a következőket tartalmazza: 

 • helicobakter pylori(i) székletből
 • székletvér teszt(i), humán immunológiai 
 • széklet calprotectin(i) szűrés
 • széklet epesav(i)
 • széklet szekretoros IgA(i)
 • széklet alfa1-antitripszin
 • széklet béta defenzin 
 • széklet pancreas specifikus elasztáz
 • széklet zonulin(i)
 • széklet PMN elasztáz(i)
 • Széklet M2-PK(i)

 

FONTOS:

 • a vizsgálatokhoz legalább 5 minta szükséges 3/4 részig töltve a tartály. (kizárólag patikában kapható tartályban fogadjuk el a mintát!)
 • menstruáció, vérző aranyér esetén a vizsgálatok NEM végezhetőek el! 
 • minden esetben előre foglalt időpontban várjuk a pácienseket, mely történhet online a csomagajánlatnál, vagy emailben. 

 

Lelet: ~ 25 munkanap