Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Optimális egészség, ajándék nagy rutin laborral nőknek

Azt mondják, hogy a jóléthez megfelelő testi és szellemi épségre van szükség. Ez igaz is, hiszen a lelki problémák előbb utóbb megbetegítik a testet, amely különféle panaszokban illetve tünetekbe nyilvánulhatnak meg. Sajnos nem minden, - sőt túlnyomórészt nem is, lelki betegség mutatható ki laboratóriumi vizsgálatokkal, azonban az egészségtudatosság igenis fontos és alapvető része a szervezet működésének.

Azt már régóta tudjuk, hogy bizonyos mentális betegségek összefügghetnek olyan laboratóriumi eltérésekkel, melyeket az orvosok is időnként ellenőrizni szoktak. Nemcsak a gyógyszerszedés mellékhatásai miatt, hanem mert olyan anyagok termelődhetnek ilyenkor a szervezetben amiknek nem kéne, mások felhalmozódnak vagy éppen kiürülnek. Ezeket tudjuk vizsgálni. Értelemszerűen azonban a laboratóriumi vizsgálatokra támaszkodni nem lehet, csupán iránymutatóként szolgál az orvosnak, hogy jobban megismerhesse az Ön jelen állapotát. A szervezetben minden mindennel összefügg, épp ezért pl. egy tartós gyógyszerszedés májenzim eltéréseket okozhat, vagy károsíthatja a vesét, vérszegénységet, vashiányt okoznak, hormoneltérések lehetnek. Sőt a hormonháztartás teljesen felborulhat, attól függően, hogy milyen típusú gyógyszerről van szó, és az milyen állapothoz köthető.

Betegség ide vagy oda, mindenkinek szüksége van rendszeres szűrésekre. Lehet persze homokba dugni a fejünket, csak nem érdemes. Gondoljunk bele, hogy ebben a században mennyire más típusú betegségekkel találkoztunk, s hogy a fiatalabb generációt is érintik komoly, súlyos betegségek. Szív és érrendszeri, daganatos, vagy épp mentális problémák. Ha mi magunk nem gondolkodunk saját egészségünk megőrzéséről illetve annak fenntartásáról, hogyan is lennénk képesek a családunkat ellátni, vagy osztogatni az észt másoknak és arról papolni, hogy milyen fontos az egészség!?

 

A csomag tartalma: 

 • A vitamin(i)
 • B1 vitamin(i)
 • B2 vitamin(i)
 • B3 vitamin(i)
 • B5 vitamin
 • B6 vitamin(i)
 • B12 vitamin totál
 • B12 aktív
 • C vitamin(i)
 • Cink(i)
 • Coenzym Q10(i)
 • D vitamin(i)
 • E vitamin(i)
 • Folsav(i)
 • H vitamin 
 • K1 vitamin(i)
 • Szelén(i)
 • Kálcium(i)
 • Magnézium(i)
 • Foszfát(i)
 • Kálium(i)
 • Nátrium(i)
 • TSH(i)
 • FSH(i)
 • LH(i)
 • Ösztradiol(i)
 • Prolaktin 
 • Kortizol(i)
 • Inzulin(i)
 • Koleszterin(i)
 • Vércukor(i)

A vizsgálati csomaghoz a Nagy rutin csomag ajándékba jár! 

 

A vitamin(i): ez az antioxidáns az egészséges bőrért, szemekért, izmokért is felelős. Ha ragyogó bőrt szeretnénk, s minél tovább éles látást, ne hagyjuk ki. Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a légúti betegségeket. Szervezet A-vitamin beviteléről gondoskodva támogatható a normál agyi funkciók fenntartása. Ezzel csökkenthető az időskori kognitív képességek romlásának esélye.

B1-vitamin: ezt a B-vitamint fedezték fel elsőként, ezért lett ez a B1 vitamin(i). Hatását tekintve rendkívül széleskörű, mind a szellemi, idegrendszeri munkában, mind a szénhidrát anyagcserében elengedhetetlen, de a szív- és agy működéséhez is fontos. A B1-vitamin számos alapvető funkciót támogat szervezetünkben. Szerepet játszik az idegrendszer egészségének megtartásában is, épp ebből adódik, hogy hiánya neurológiai tünetetek formájában is jelentkezhet, mint például memóriavesztés, zavartság, depresszió, szorongás és fáradtság.

B2-vitamin: ha nem jutunk elegendőhöz ebből a vitaminból, testünk hajlamosabb lesz a fáradtságra, szorongásra, az ajkak cserepessé válhatnak. Kiváló vitamin nőknek, melyet leginkább teljes kiőrlésű gabona, szójabab, dió, sajt biztosít. Összességében a B2-vitamin elengedhetetlen a sejtek normál működéséhez, növekedéséhez és reprodukciójához, valamint a szervezet antioxidáns védelmi rendszerének fenntartásához.

B5-vitamin: alkoholizmus, cukorbetegség, tartós stressz, emésztési zavarok, dialízis esetén alakulhat ki B5 vitamin hiány, melynek tünetei többek közt a depresszió, fáradtság, kéz- és lábzsibbadás, égő érzés. Ez utóbbiak más, idegrendszert érintő problémánál is előfordulnak, kivizsgáltatása javasolt!

B6-vitamin: a többi B-vitaminnál nagyobb mértékben szükséges az anyagcseréhez és az energiatermeléshez. Az idegek egészségében is jelentős a szerepe. Ha időnként görcsöktől szenvedünk vagy bizsergést érzünk a kezünkben, növelnünk kell a B6-vitamin bevitelét. A B6-vitamin elengedhetetlen a megfelelő progeszteronszinthez, így jelentősen befolyásolja a hormonális egyensúlyt. Ha alacsony a progeszteronszint, akkor az ösztrogén relatív túlsúlya áll be a szervezetbe: ösztrogén-dominancia. Ez pedig egy nőnek sem jó!

B7-vitamin: fontos a test külső védelmi rendszerének fenntartásában, az egészséges bőr, haj, körmök „őrzője”.  A B-vitaminok felelnek a szervezetben a zsírok és szénhidrátok lebontásáért és energiává alakításáért. Ez az energia szolgál üzemanyagul testünk működéséhez. A biotint nevezik még B7-vitaminnak, H-vitaminnak régi nevén, vagy R-koenzimnek. A biotin hozzájárul a bőr egészségéhez és segít szabályozni a testünk LDL (rossz) koleszterin(i) és vércukor szintjét. A biotin szintén szükséges a kreatin előállításához, ami egy a körmök és haj vitalitásában szerepet játszó protein.

B9- Folsav(i): lényeges vitamin nőknek, különösen terhesség alatt. Megelőzi a születendő gyermeknél az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. A B9-vitamin részt vesz tehát a sejtek energiatermelésében és anyagcseréjében, az új sejtek létrehozásában; felelős a vörösvértestek ép formájának megőrzéséért, a fehérvértestek, valamint a vérlemezkék képzéséért. Kiemelten fontos a várandósság alatt, mivel szükséges a magzati idegrendszer és a gerinc kifejlődéséhez - a folsav(i) megfelelő mennyiségben történő bevitele továbbá csökkenti a születési rendellenességek kockázatát. Segítséget nyújt továbbá a vérnyomás egészséges szinten tartásában és a magas homocisztein(i)-szinttel együtt járó vesebetegségek kiegészítő kezelésében is.

B12 vitamin totál: ha nincs belőle elég a testben, memóriaproblémát, depressziót, vérszegénységet tapasztalunk. A B12-vitamin nagyon fontos az idegszövetek egészségéhez, az agy megfelelő működéséhez és a vörös vérsejtek termelődéséhez is. Ha nincs belőle elég a szervezetünkben, az visszafordíthatatlan idegkárosodáshoz is vezethet. A B12-vitamin létfontosságú az agy és az idegrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a vörös vérsejtek termelődésében, a zsírsavak szintézisében és az energiatermelésben is. B12-hiány esetén a vörösvérsejtek száma kritikusan lecsökkenhet és vérszegénység léphet fel.

B12 aktív- Holo-transzkobalamin: Az aktív B12 vitamin szint meghatározásával időben kimutatható a B12 vitamin hiányállapota. A holotranszkobalamin (aktív B12) szint meghatározása a hiányállapot szempontjából magas rizikójú csoportok számára javasolt: vegán étrendet követők számára, mivel a B12 vitamin táplálkozás során csak állati eredetű táplálék formájában juttatható a szervezetbe, időseknek, a csökkent bevitel miatt, a kognitív zavarok megelőzése érdekében, felszívódási zavarral járó betegségben szenvedőknek (alkoholizmus, lisztérzékenység(i), Crohn betegség, Colitis ulcerosa) 

C vitamin(i): a C-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, elsősorban védelmi szerepet tölt be, az egyik legfontosabb immunerősítő vitamin. Növeli a fehérvérsejtek számát, és segíti a működésüket. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket. Ezenkívül a kollagén termelésben is részt vesz, ami segít fiatalon tartani a bőrt, az ízületeket és a csontokat. A C-vitamin vízben oldódó vegyület, azért sokkal jobban hasznosul akkor, ha sok folyadékot fogyasztunk, viszont könnyen ki is ürülhet a szervezetünkből, ezért fontos a rendszeres utánpótlása.

Cink(i): különösen fontos a szülés után és a menopauzában is. A cinkhiány ezen kívül a szervezet prolaktin(i)(i) szintjének növekedéséhez vezet, ami hozzájárulhat a hajhulláshoz és az étvágytalansághoz. Az alacsony cinkszint feltehetően jelentős szerepet játszik a hormonális egyensúly felborulásában és az ehhez kapcsolódó tünetek kialakulásában. A cink(i) segíti azoknak a fehérjéknek az anyagcseréjét, amelyek az izomsérülések helyreállításában van szerepe. Terhesség és szülés után ezért elengedhetetlen a kismedencei izmok regenerálódásához.

Coenzim Q10: A koenzim-Q10 szintje a szervezetben egyénileg változik, ám csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet az elégtelen koenzim-Q10 ellátottság. A kardiovaszkuláris betegségek kialakításában azért játszhat ilyen fontos szerepet, mert a generalizált érelmeszesedés, mint általános kardiovaszkuláris rizikótényező, kiemelt összetevője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

D vitamin(i): tökéletes vitamin nőknek, melyet „nap vitaminnak” is neveznek. Fontos, hogy a szervezet megfelelően felszívja a kalciumot. Hölgyeknél különösen, mivel hajlamosabbak a csontritkulásra, mint a férfiak. Tanulmányok szerint a D-vitamin nőknek azért is lényeges, mert segít fenntartani az izomtömeget menopauza után. Szteroidot szedőknek is fontos, mivel ezek gyengítik a csontokat.

E-vitamin: szintén egy potenicális antioxidáns, mint az A-vitamin. Segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaitól, s egészségesen tartja az immunrendszert. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága mellett a gyulladások csökkentésében is segíthet. Ez fontos, hiszen a hormonháztartás felborulása gyakran krónikus gyulladásban gyökerezik. A gyulladás károsíthatja és elpusztíthatja a belső elválasztású mirigyek sejtjeit – ennek tudatában nem is meglepő, hogy a gyulladás bizonyos mértékben jelen van a legtöbb hormonális problémánál (pl. PCOS, pajzsmirigy rendellenességek, inzulinrezisztencia(i)). Az E-vitamin nem hormon, ugyanakkor hormonszerű, egészen pontosan a progeszteronhoz hasonló hatást fejthet ki a szervezetben. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az E-vitamint szedő nőknél jelentős mértékben megemelkedik a progeszteron(i) szintje. Egyúttal a kutatások azt is kimutatták, hogy a vér alacsony E-vitamin-szintje összefüggésbe hozható a megemelkedett ösztrogénszinttel.

K1 vitamin(i): elsősorban a véralvadásban játszik szerepet - segíti az ehhez szükséges fehérjék összetapadását. 

Szelén(i): A szelénnek az élettani szükségletet kevéssel meghaladó mennyisége bizonyítottan segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a túlzott szelénbevitel növeli ugyanezt a kockázatot! Számos daganattípus esetében igazolták, hogy a szelén(i) gátolja a kialakulást, illetve az egészséges sejtek számára védekező eszközt jelent. A szelénnel kapcsolódott glutationt a daganatsejtek nem képesek felvenni, ezáltal gyengül az oxidációval (vagyis a károsító kémiai stresszel) szembeni védekezőképességük. Szelénhiány is állhat a háttérben néhány hematológiai megbetegedés esetén (vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység), illetve az általános fáradtság panasza mögött. A szelénnek szerepe van a pajzsmirigy működésében is, így a szelénhiány pajzsmirigy-alulműködés formájában, sokaknál csupán fáradékonyságként is jelentkezhet.

Kálcium(i): a legfontosabb szerepet a vér szempontjából kapja a kalcium, de nagyon fontos az izmok ruganyossága és a csontok egészsége miatt. Nagyon fontos az egészséges vérnyomás megőrzése miatt. Természetes forrása a tej, tejtermékek, magvak, szardínia, zöldségek és aszalt gyümölcsök.

Magnézium(i): ez a vitamin(i) elengedhetetlenül fontos a nők egészségéért. A magnézium jó hatással van az izmokra, a csontokra, az idegekre és az immunrendszerre. Segít megelőzni a stressz kialakulását. Természetes úton a zöld zöldségekből nyerhető, mint például a spenót és a brokkoli.

 

Az agyunk irányítja a gondolatainkat és cselekedeteinket, ám ha a szervezet belső működéséről van szó, a hormonoké a főszerep.

A hormonokat termelő és szabályozó mirigyek hálózata, az endokrin rendszer (ide tartozik többek között a pajzsmirigy, hasnyálmirigy, a petefészkek is) irányít mindent a hangulatunktól és étvágyunktól kezdve az energiaszintig és immunrendszerig. Mindezt a mirigyek a hormonok termelésével és szabályozásával érik el, mely kémiai hírvivő anyagok irányítják a szervezet különböző szerveit.

TSH(i): A pajzsmirigy hormonja a szervezet „metabolikus termosztátja”. Az étvágytól az energiaszintig a menstruáció idején és erősségén át a pajzsmirigy fontos szerepet játszik számos különböző belső folyamatban. Emellett nőknél az endokrin rendellenességek leggyakoribb forrása is.

FSH(i): tüszőérlelő hormon – egy női nemi hormon, ami az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik, és a menstruációs ciklus szabályozásában vesz részt. Magas FSH(i) szint: általában a petefészek hibás vagy csökkent működését jelenti, előfordulhat policisztás petefészek szindróma (PCOS), petefészek-daganat, illetve petefészek-elégtelenség esetén, de a menopauza környékén is emelkedik a szintje. Alacsony FSH(i) szint: alacsony hormonszint az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz betegsége miatt alakulhat ki, esetleg kóros soványság esetén (ha nagyon alacsony a BMI), vagy ha a petefészek valamely okból alulműködik.

LH(i): az LH(i) szintek meghatározása a meddőségen kívül segítséget nyújthat a szabálytalan menstruációs ciklusok okának felderítésében, továbbá az agyalapi mirigy, valamint a petefészkek illetve herék működési rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában. Az LH(i) csúcs, azaz a fogamzóképesség kimutatására rendszerint vizelet tesztet alkalmaznak. Az LH(i) csúcs jelzi, hogy a tüszőrepedés (ovuláció) az elkövetkező 1-2 napon belül bekövetkezik.

Ösztradiol(i): Az ösztrogének női nemi hormonok, amelyek a női hormonális rendszer, ezzel együtt a menstruációs ciklus szabályozásában vesznek részt és a terhesség során is fontos szerepük van. Ezeket a hormonokat nőknél elsősorban a petefészkek termelik, de várandósság alatt a méhlepény, továbbá mindkét nemnél a mellékvesekéreg és a zsírszövet, valamint férfiaknál bizonyos mennyiségben a herék is elválasztják. Az ösztrogének közé tartozik az ösztron, az ösztradiol(i) és az ösztriol. Az ösztrogének serkentik a peteérést, és részt vesznek a menstruáció során levált méhnyálkahártya újraképződésében, valamint befolyásolják az emlőszövetek növekedését. Az ösztrogén szintje a ciklus első felében emelkedik, röviddel a peteérés előtt hirtelen lecsökken, majd a második felében ismét emelkedik kissé, végül pedig újra csökken az ösztrogének koncentrációja.

Prolaktin(i)A prolaktin(i) egy az agyalapi mirigyben termelődő hormon. A terhesség alatt több más hormonnal együtt részt vesz az emlőmirigy kiépülésében, illetve szoptatás során serkenti a tejelválasztást. A szülés után gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést. Menstruációs zavar, meddőség esetén bizonyos hormonális betegségek diagnosztikájában van rá szükség.

Kortizol(i): Stresszes állapotban a hormonszint kiugró, emellett segít a memória kialakulásában, a vércukorszint szabályozásban, a szervezet só-víz háztartásának egyensúlyban tartásában, és elősegíti vagy korlátozza a gyulladást. A pirulás, vörös arc, a hajhullás vagy az arcot borító finom szőrzet megjelenése, a csontritkulás és a szabálytalan menstruációs ciklus mind olyan jelek, amelyek a kortizolszint zavarára utalnak.

 

Inzulin(i): Lehetővé teszi az izmokban és a májban található sejtek számára a vérben keringő, táplálékból származó glükóz felszívását. A túl sok vagy túl kevés inzulin(i)(i) felborítja a szervezet vércukorszint szabályozó képességét. Ez eleinte túlzott szomjúságérzettel és gyakori vizelési ingerrel jár, később kialakulhat az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség. A túl alacsony és a túl magas vércukor(i) szint is okozhat életveszélyes állapotot. 

 

Lelet: 10-18 munkanap

Éhgyomri vérvétel

Szakértői lelet nem kérhető