Áteresztő vagy lyukas bél szindróma
Olvasson bővebben!
A szivárgó bél egyre gyakoribb betegség, és sajnos nemcsak a szövődményeitől kell tartanunk, hanem attól is, hogy jelentős mértékben ronthatja az életminőségünket.
Ahhoz, hogy megértsük a szivárgó bél betegség lényegét, úgy kell elképzelnünk a beleink falát, mint egy sűrű szövésű, rugalmas hálót. Bizonyos dolgok gond nélkül átkerülhetnek a háló szemein, mások viszont, melyek túl nagyok, a bélben maradnak, majd kikerülnek a szervezetből. Ha azonban a bélrendszerrel gond van, az is áthatolhat a bél falán, aminek nem kellene, ez pedig például gyulladáshoz vezethet.
A szivárgó bél három fő oka a baktériumflóra egyensúlyának felborulása, az egészségtelen étrend és a túlságosan sok méreganyag. A baktériumflóra egyensúlyának felborulása, vagyis a káros baktériumok elszaporodása a jótékonyak kárára az immunrendszer működésének romlásával és a bél áteresztőképességének növekedésével jár együtt. Az étrend sokaknál okozhat gondokat, elsősorban a cukor és a gabonafélék. Az előbbi hozzájárul a káros baktériumok elszaporodásához, az utóbbi pedig olyan fehérjéket tartalmaz, melyek károsíthatják a bélrendszert, és az egészséges embereknél is olyan tüneteket válthatnak ki, melyek a lisztérzékenyekre jellemzőek. A méreganyagok közül elsősorban az antibiotikumok, illetve a fájdalomcsillapítók okozhatnak bélproblémákat, szintén a bélflóra kipusztítása, egyensúlyának felborulása miatt.
A vizsgálat elvégzése gyulladásos bélbetegség, ételintolerancia, autoimmun betegségek, diabétesz, allergia, atópia, pajzsmirigy betegségek, illetve tápanyag felszívódási zavarok esetén lehet indokolt. Ezekben az esetekben leggyakoribb az áteresztő bél szindróma kialakulása.
- Széklet szekretoros IgA(i)
- Széklet zonulin(i)
- Széklet alfa-1 antitripszin(i)
- Széklet PMN elasztáz(i)
- Májenzimek
- Amiláz(i)
- Lipáz(i)
- Összfehérje(i)
- Albumin(i)
- Vérkép(i)
- Cink(i)
- Vas(i)
- Transzferrin(i)
- Látens vaskötő kapacitás(i)
- CRP(i)
- A vizsgálathoz 4 tartályban szükséges mintát hozni, kizárólag patikai tartályban. A tartályokat 1/2 részig töltse fel mintával, hűtőben 4 fokon tárolja!
- A nevet és születési dátumot rá kell írni.
- A vizsgálatokhoz friss minta szükséges.
- Diétázni nem szükséges.
- A széklet ne érintkezzen vizelettel vagy vízzel.