Fontos tudnivalók

 

  • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
  • Átmenetileg szakértői véleményt nem kérhető. (frissítés: 2023.11.06.)
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
  • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
  • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

  • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
  • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Enzimes béldaganatszűrés M2-PK

A VIZSGÁLAT NEM A SZÉKLET VÉR TARTALMÁRA, HANEM A DAGANATOS SEJTEK MEGVÁLTOZOTT ANYAGCSERÉJÉRE IRÁNYUL.
 
Az enzimes béldaganat-szűrés olyan székletvizsgálat, amely egy, a burjánzó sejtek által termelt enzim koncentrációjából következtet a daganatos elváltozások jelenlétére.
 
A daganatos sejtek anyagcseréje jelentősen eltér a normális sejtekétől, és az egyik ilyen eltérés az, hogy nagyon nagy mennyiségben termelik az úgynevezett M2 piruvát kináz enzimet, más néven M2-PK-t. Ez a fehérje jelentős mennyiségben el is távozik a daganatsejtekből, és a vastagbél ill. a végbél daganatai esetében a székletbe kerül, ahonnan egy viszonylag egyszerű immunológiai eljárással kimutatható.

A vizsgálathoz kizárólag patikában vásárolt széklettartályban szükséges KIS MENNYISÉGŰ mintát hozni. (Kérjük, ne tegye tele a tartályt, mert azt nem áll módunkban feldolgozni! ) 
 
A minta 2-3 napig szobahőmérsékleten eláll. 
 
 
Lelet: 10-15 munkanap (gyorsításra nincs lehetőség!)