Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e szakértői vélemény)
 • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk!
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
 • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedi vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
 • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, mert utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2000 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni. 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Bakteriális gyomor-bélfertőzés

gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) olyan kórállapot, amelyet a gyomor-bél rendszer gyulladása jellemez, beleértve a gyomrot és a vékonybelet. Ez hasmenéshez, hányáshoz, hasi fájdalomhoz és görcsökhöz vezethet. A gasztroenteritisz magyar neve a gyomor-bélhurut, de használatos a gyomorvírus és a gyomorinfluenza elnevezés is, bár egyáltalán nincs összefüggésben az influenzával.

Világszerte a legtöbb esetet gyermekeknél rotavírus fertőzés okozza. Felnőttek körében a norovírus és a Campylobacter(i) által okozott megbetegedés gyakori. Ritkább esetekben egyéb baktériumok (vagy azok toxinjai), valamint paraziták váltják ki a tüneteket. A kórokozók átvitele nem megfelelően elkészített élelmiszer vagy fertőzött víz fogyasztásával, valamint fertőzött egyénnel való közvetlen érintkezés útján történik.

A kezelés alapja a megfelelő hidratáció (folyadékbevitel). Enyhe és mérsékelt esetekben ez jellemzően szájon át adott folyadékpótló oldat segítségével történik. Súlyosabb esetekben intravénás folyadék adása válhat szükségessé. A gasztroenteritisz elsősorban a gyermekeket és a fejlődő országok lakosságát érinti.

A fejlett országokban a bakteriális gasztroenteritisz elsődleges oka a Campylobacter(i) jejuni. Gyermekeknél az esetek kb. 15%-a tudható be baktériumoknak; a leggyakoribb fajok az Escherichia coli, a Salmonella, a Shigella és a Campylobacter(i). Amikor az élelmiszer baktériumokkal szennyeződik és több órán keresztül szobahőmérsékleten marad, a baktériumok elszaporodnak és az élelmiszert elfogyasztóknál nő a fertőzés kockázata. A megbetegedéssel gyakran összefüggésbe hozott ételek többek között: nem kellően átfőtt vagy nyers húsok és tojás, nyers csírák, nem pasztőrözött tej és lágy sajtok, valamint gyümölcs- és zöldséglevek. 

A méregtermelő Clostridium difficile gyakori okozója a hasmenésnek, ami az időseknél gyakrabban jelentkezik. A csecsemők tünetmentesen hordozhatják ezeket a baktériumokat. Ez a kórházban ápolt betegeknél jelentkező hasmenés gyakori okozója, amelyet gyakran hoznak összefüggésbe antibiotikum terápiával. A Staphylococcus aureus által okozott hasmenés az antibiotikummal kezelt egyéneknél szintén jelentkezhet. Az úgynevezett „utazók hasmenése” rendszerint a bakteriális gasztroenteritisz egyik típusa. Megfigyelték, hogy a savcsökkentő gyógyszerek alkalmazása bizonyos mikroorganizmusokkal (Clostridium difficileSalmonella- és Campylobacter(i)-fajokkal) való érintkezést követően növeli a jelentős fertőzés kockázatát. Ennek a veszélye nagyobb azoknál, akik nem H2-antagonistákat, hanem protonpumpagátló gyógyszereket szednek. 

Számos állati egysejtű okozhat gasztroenteritiszt, így leggyakrabban a Giardia lamblia(i) is. 

A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti. 

A következő betegségekben, állapotokban szükséges vizsgálni a Helicobacter-státuszt:

 • aktív gyomor- vagy nyombélfekély,
 • atrófiás gyomorhurut,
 • alacsony malignitású gyomor-bélrendszeri nyiroktumor,
 • gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói,
 • tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt,
 • funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia).

 

A csomag tartalma: 

 • Széklet tenyésztés (Salmonella, Shigella, Campylobacter(i), Yersinia)
 • E. coli tenyésztés(i)
 • Féregpete protozoon
 • Clostridium difficile toxin
 • Giardia lamblia(i)
 • Helikobakter pylori mennyiségi székletből

 

FONTOS!

A vizsgálatokhoz 3 db friss minta szükséges! A patikai széklettartályt 3/4-ig kell megtölteni és ügyeljen arra, hogy: 

- a tartály küldő része ne szennyeződjön székletmintával

- ne folyjon ki a minta a tartályból annak zárása után sem

- nevet és születési dátumot rá kell írni a tartályra

- nem fogadjuk a mintát semmi másban, csak patikai széklettartályban! 

- a levett székletmintát minél hamarabb, lehetőség szerint a mintavételtől számított 4 (maximum 24) órán belül le kell adni a laboratóriumban.

- amennyiben tárolás szükséges, 2-8ºC-on (hűtőszekrényben) lehetséges. 

 

A mintát csak hétfőn és csütörtökön fogadjuk, ezért kérjük csak ezekre a napokra jelentkezzen be! Ha nincs szabadidőpont az online rendszerben, akkor írjon, de ne jöjjön a laborba egyeztetés nélkül! 

Lelet: 5-9 nap