Fontos tudnivalók

 • A laborvizsgálatokon kívüli fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft
 • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
 • Egyedi csomagajánlatra, vagy több vizsgálatra végleges árajánlatot, minden esetben írásban adunk! 
A vérvétel ideje:
 • Kizárólag előre egyeztetett időpontban, a szabad helyek függvényében8.45 és 11.00 között 

A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott vizsgálatokért nem felel a laboratórium.

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Bakteriális gyomor-bélfertőzés

gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) olyan kórállapot, amelyet a gyomor-bél rendszer gyulladása jellemez, beleértve a gyomrot és a vékonybelet. Ez hasmenéshez, hányáshoz, hasi fájdalomhoz és görcsökhöz vezethet. A gasztroenteritisz magyar neve a gyomor-bélhurut, de használatos a gyomorvírus és a gyomorinfluenza elnevezés is, bár egyáltalán nincs összefüggésben az influenzával.

Világszerte a legtöbb esetet gyermekeknél rotavírus fertőzés okozza. Felnőttek körében a norovírus és a Campylobacter által okozott megbetegedés gyakori. Ritkább esetekben egyéb baktériumok (vagy azok toxinjai), valamint paraziták váltják ki a tüneteket. A kórokozók átvitele nem megfelelően elkészített élelmiszer vagy fertőzött víz fogyasztásával, valamint fertőzött egyénnel való közvetlen érintkezés útján történik.

A kezelés alapja a megfelelő hidratáció (folyadékbevitel). Enyhe és mérsékelt esetekben ez jellemzően szájon át adott folyadékpótló oldat segítségével történik. Súlyosabb esetekben intravénás folyadék adása válhat szükségessé. A gasztroenteritisz elsősorban a gyermekeket és a fejlődő országok lakosságát érinti.

A fejlett országokban a bakteriális gasztroenteritisz elsődleges oka a Campylobacter jejuni. Gyermekeknél az esetek kb. 15%-a tudható be baktériumoknak; a leggyakoribb fajok az Escherichia coli, a Salmonella, a Shigella és a Campylobacter. Amikor az élelmiszer baktériumokkal szennyeződik és több órán keresztül szobahőmérsékleten marad, a baktériumok elszaporodnak és az élelmiszert elfogyasztóknál nő a fertőzés kockázata. A megbetegedéssel gyakran összefüggésbe hozott ételek többek között: nem kellően átfőtt vagy nyers húsok és tojás, nyers csírák, nem pasztőrözött tej és lágy sajtok, valamint gyümölcs- és zöldséglevek. 

A méregtermelő Clostridium difficile gyakori okozója a hasmenésnek, ami az időseknél gyakrabban jelentkezik. A csecsemők tünetmentesen hordozhatják ezeket a baktériumokat. Ez a kórházban ápolt betegeknél jelentkező hasmenés gyakori okozója, amelyet gyakran hoznak összefüggésbe antibiotikum terápiával. A Staphylococcus aureus által okozott hasmenés az antibiotikummal kezelt egyéneknél szintén jelentkezhet. Az úgynevezett „utazók hasmenése” rendszerint a bakteriális gasztroenteritisz egyik típusa. Megfigyelték, hogy a savcsökkentő gyógyszerek alkalmazása bizonyos mikroorganizmusokkal (Clostridium difficileSalmonella- és Campylobacter-fajokkal) való érintkezést követően növeli a jelentős fertőzés kockázatát. Ennek a veszélye nagyobb azoknál, akik nem H2-antagonistákat, hanem protonpumpagátló gyógyszereket szednek. 

Számos állati egysejtű okozhat gasztroenteritiszt, így leggyakrabban a Giardia lamblia is. 

 

A csomag tartalma: 

 • Széklet tenyésztés (Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia)
 • E. coli tenyésztés
 • Féregpete protozoon
 • Clostridium difficile toxin
 • Giardia lamblia

 

FONTOS!

A vizsgálatokhoz 2 db friss minta szükséges! A patikai széklettartályt 3/4-ig kell megtölteni és ügyeljen arra, hogy: 

- a tartály küldő része ne szennyeződjön székletmintával

- ne folyjon ki a minta a tartályból annak zárása után sem

- nevet és születési dátumot rá kell írni a tartályra

- nem fogadjuk a mintát semmi másban, csak patikai széklettartályban! 

- a levett székletmintát minél hamarabb, lehetőség szerint a mintavételtől számított 4 (maximum 24) órán belül le kell adni a laboratóriumban.

- amennyiben tárolás szükséges, 2-8ºC-on (hűtőszekrényben) lehetséges. 

 

A mintát csak hétfőn és csütörtökön fogadjuk, ezért kérjük csak ezekre a napokra jelentkezzen be! Ha nincs szabadidőpont az online rendszerben, akkor írjon, de ne jöjjön a laborba egyeztetés nélkül! 

Lelet: 5-9 nap