Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül vagy e-mailben/telefonon egyeztetve a szabad helyek függvényében történnek a délelőtti órákban. 
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Epepangás terhességben

A terhességi epepangás (cholestasis gravidarum, terhességi májgyulladás, hepatopathia gravidarum, icterus gravidarum, toxaemia hepatica) a terhességek 0,1-0,2%-ában előforduló betegség, azonban gyakorisága bizonyos földrajzi változatosságot is mutat. Előfordulását befolyásolhatják genetikai tényezők, az anya életkora, pozitív családi anamnézis. Ikerterhességben a terhességi epepangás kockázata ötszörösére emelkedik az egyszeres terhességhez képest.
 

A betegség kiváltó oka nem teljesen tisztázott, kialakulásának lehetséges magyarázata, hogy a terhesség során megváltozott mennyiségben jelenlévő szteroidhormonok - főként ösztrogének - hatására az epeutak tónusa csökken (ellazulnak), ezért az epe elfolyása akadályozott, pang, felhalmozódik. Súlyosabb esetben a májsejtek elhalnak (nekrotizálódhatnak) és epe trombusok alakulhatnak ki. Mivel az epepangás a májban alakul ki, ezért nevezik a betegséget intrahepatikus kolesztázisnak.

A betegségre jellemző tüneteket az epesavak és a bilirubin(i) véráramba kerülése, valamint a bőrben való lerakódása váltja ki. Kezdeti tünetek az étvágytalanság, fokozódó sárgaság a terhesség 20-24. hetétől kezdődően, valamint elsőként csak a kéz- és lábfejeket, de későbbiekben akár az egész testfelületet érintő erőteljes bőrviszketés. Ezenkívül előfordulhat májtáji fájdalom, émelygés, hányinger és hányás. Az anyára nézve a betegség rendszerint nem jár súlyos következményekkel, azonban az erőteljes viszketés az életminőség romlásához, kialvatlansághoz vezethet. A tünetek a szülés után 2-3 hét alatt teljesen megszűnnek, a betegség magától rendeződik. Több tanulmány szerint intrahepatikus kolesztázissal járó terhesség után magas hormontartalmú fogamzásgátló szerek használata újra kiválthatja a betegséget, ezért ezek alkalmazása ilyen esetben ellenjavallt. Az anya szervezetében megemelkedett epesavszint a magzat koraszületését vagy halvaszületését is okozhatja, ezért nagyobb szérum epesav(i) koncentráció esetén a szülésnek a tervezettnél korábbi megindítását teheti szükségessé.
 

A kolesztázis diagnosztizálása főként a klinikai tüneteken alapul, amelyek a vizsgáló orvosban felvetik a terhességi epepangás gyanúját. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor nem egyértelműek sem a tünetek, sem a laboratóriumi eltérések, és ezekben az esetekben felmerülnek hasonló tünetekkel járó kórképek (pl. májgyulladás, vírusfertőzés, bőrgyulladás). A differenciál diagnosztikai szempontból szóba jövő kórképeket ki kell zárni. A szérum bilirubin(i) szint, a transzamináz értékek (ASAT/GOT(i), ALAT/GPT(i), GGT(i)) emelkedése, valamint az alkalikus foszfatáz(i) (ALP) kifejezetten fokozott aktivitása, a negatív hasi ultrahang eredmény (normális epeutak) és a negatív vírusszerológiai tesztek alapján felállítható a terhességi epepangás diagnózisa. Terhességi kolesztázis esetén a javasolt terápia a megfigyelés, a májkímélő diéta, esetleges gyógyszeres terápia és szükség esetén a szülés megindítása.
 

A csomag tartalma:

 • Teljes vérkép 
 • Májfunkció (GOT(i), GPT(i), GGT(i), Alkalikus foszfatáz(i), LDH(i), bilirubin(i))
 • Amiláz(i)
 • Lipáz(i)
 • Epesav 
 • Vizeletvizsgálat üledékkel 

 

A mintavétel terheseknél a harmadik trimeszterben történő, nem éhgyomri (pl. közvetlenül étkezés utáni) mintavétel ajánlott, mivel a legfrissebb kutatások szerint a nem éhgyomri mintából kapott eredmények nagyobb segítséget jelentenek a klinikai döntéshozatalban. A terhességi epepangás kivizsgálása előtt célszerű a kezelőorvossal konzultálni a mintavétel optimális körülményeiről.
 

Lelet: 6-8 munkanap