t

Fontos tudnivalók

  • A laborvizsgálat ára nem tartalmazza az adminisztrációs költség egyszeri díját: 2 000 Ft.
  • Grafikus leletmagyarázó:  2 500 Ft.
  • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft.
  • A laboratórium 6 éves kor alatt nem vállal vérvételt!
  • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Nagyban lerövidíti a laboratóriumban töltött időt, ha előzetesen kitölti az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok akár elektronikusan is beírhatók.)
  • Egyedi csomagajánlatra, vagy több vizsgálatra végleges árajánlatot, minden esetben írásban adunk! Hivatkozási alapként az írásbeli megállapodás szolgál. Telefonos egyeztetés a félreértések elkerülése miatt nem történik. Kérjük, hogy árajánlat kérésekor ezt vegye figyelembe, és kérjen írásban segítséget! 
A vérvétel ideje:
  • éhgyomri vizsgálatok esetén: 8.45 és 11.00 óra között
  • egyéb vizsgálatok esetén: 8.45 és 12.30 között történhet
  • egyedi elbírálás alapján (szakmai szempontokat figyelembe véve ) legkésőbb 14 óráig, pénteken 11.00 óráig van lehetőség.
  • Egyes vizsgálatok sürgősséggel is kérhetők, kivéve pénteki napon.

A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott vizsgálatokért a laboratórium nem felelős!

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Széklet bélflóra vizsgálat

A Széklet flóra vizsgálat DNS alapú székletanalízis (PCR módszer). Enterális baktérium és gomba összetétel kvantitatív vizsgálata PCR-rel. 10 aerob, 3-4anaerob és néhány sarjadzó és fonalas gomba jelenlétét vizsgálja. 

A beleket általában a tápanyagok felszívására és kiválasztásra hivatott szervnek tekintjük. Ez azonban nem minden: a bélrendszer szervezetünk legnagyobb immunszerve, amelyben a test összes, immunitásáért felelős sejtjének 70%-a tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy egészségünk és jó közérzetünk nagymértékben beleink egészséges működésétől függ. Utóbbi feltétele az egészséges, intakt bélflóra és annak barrier funkciója.

A bélflóra és a nyálkahártya a legkülönfélébb külső hatások következtében megváltozhat, áteresztőképessége módosulhat. A tápcsatorna a szájtól a végbélnyílásig több mint 9 m hosszú. Redőzöttségének, fodrainak és mikroszkópos méretű bolyhainak (vékonybél) köszönhetően felülete több száz négyzetméter. A beleknek egyfelől kellőképpen átjárhatónak kell lenniük ahhoz, hogy a tápanyagok és folyadékok felszívódhassanak rajtuk keresztül, ugyanakkor védelmi mechanizmusra is szükségük van, amely visszatartja a káros anyagokat és a kórokozókat. E védelmi mechanizmus többféle struktúra és sejtek formájában létezik:

 

Az első frontvonalat a hasznos bélbaktériumok alkotják, amelyek a nyálkahártyát védőrétegként vonják be. A vastagbélben kb. 300-400 fajta csíra él. Feladatuk, hogy távol tartsák, hatástalanítsák a kórokozó csírákat, a rákkeltő és egyéb káros anyagokat. Ráadásul ezek a baktériumok anyagcseretermékeikkel táplálják a belek nyálkahártyájának felületi rétegét, és B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokat, folsavat, biotint, niacint és panthoténsavat termelnek.

A következő védelmi sorompót a nyálkahártya felületi sejtjei alkotják, amelyek lényegében mechanikus barrierként működnek.

Harmadik védelmi vonalként a belekhez asszociált immunrendszer működik, a nyálkahártya alatti, ún. submucosa rétegben. A belek submucosája több immunsejtet tartalmaz, mint testünk bármely egyéb része. A bélflóra és a belekhez asszociált immunrendszer között szoros kölcsönhatás áll fenn. A bélbaktériumok olyan immunanyagok termelését serkentik, amelyek nem csak a belekben, hanem testünk bármely egyéb részén is szükséges védelmi funkciókat látnak el (pl. a légutakban vagy a húgyutak nyálkahártyáján).

A bélflóra és a nyálkahártya a legkülönfélébb külső hatások következtében megváltozhat, áteresztőképessége módosulhat. E jelenség neve az amerikai angolból kölcsönzött "leaky-gut szindróma", amit talán így fordíthatunk: lyukas, áteresztő, szivárgó bél tünetegyüttes. A jelenség lényege, hogy a fentiekben említett védelmi vonalakon baktériumok toxinjai, nem megfelelően lebontott tápanyagok és sok egyéb anyag átjut, a vér- és nyirokáram révén a szervezetbe kerül és ott a legkülönfélébb betegségeket idézheti elő. Például akut és idült bélgyulladásokat, emésztési zavarokat, felfúvódást, teltségérzetet, hasgörcsöket, változó halmazállapotú székletet, gyakran göcsös hasmenésekkel, amit székrekedéses fázisok követnek. A tünetegyüttes kiválthat olyan általános tüneteket, mint az immunrendszer gyengülése, gyakori fertőzések, fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, allergia, élelmiszer-intoleranciák, a bőr, a nyálkahártyák vagy az ízületek gyulladásai, migrén, depressziós hangulatzavar. A bélnyálkahártya szivárgásának további következménye, hogy sok hasznos tápanyag nem megfelelő mennyiségben tud felszívódni a szervezetből. Ennek következménye a hiányállapotok kialakulása.

 

Elsőként a legbelső barrier, a bélflóra károsodik. Ennek oka lehet fertőzés - szalmonella, vírusok, gombák -, ami a hasznos baktériumokat elpusztítja, kiszorítja. Az antibiotikumok nem képesek a hasznos és a kórokozó baktériumokat megkülönböztetni egymástól, tehát elpusztítják mindkettőt. Az antibiotikus terápia után a korábban intakt flóra ugyan regenerálódik, de az ismételt antibiotikumkúra hatására, főként, ha a bélflóra már előtte sem volt tökéletes, ez a regenerálódás nem lehetséges. A bélflórát egyéb okok is károsíthatják: helytelen táplálkozás (tartósítószerek, élelmiszer-ipari adalékok), sugárkezelések, műtét, pszichés stressz. 

 

Ha a védvonalak összeomlanak, az ellenség áttör rajtuk

Ha a bélflóra mint első védvonal összeomlik, nem sokáig képes tartani magát a többi sem. A méreganyagok és kórokozók károsítják a nyálkahártyát. Ez áteresztővé válik a káros anyagok számára, amelyek behatolnak a szervezetbe, ahol immunreakciókat váltanak ki. Az enzimek által még nem tökéletesen lebontott tápanyagok is áthatolnak az említett barriereken. Mivel ezek az immunrendszer számára idegen anyagnak minősülnek, antitesteket kezd el termelni ellenük, és máris kialakult az élelmiszer-intolerancia. A bélflóra és a nyálkahártya hosszabb ideig tartó károsodása esetén a bélfalhoz asszociált immunrendszer is jelentősen károsodhat, és feladatát már nem látja el tökéletesen. A szervezet immunrendszere legyengül.

 

Az említett sorompók működési zavarának diagnosztizálása érdekében erre specializált laboratóriumokban a székletet vizsgálják meg. Itt ellenőrzik a bélflórát, a gombák jelenlétét és mennyiségét, valamint meghatározzák a pH-értéket. A belekben termelt antitestek, pl. szekretorikus IgA vagy defenzinek (a test által termelt antibiotikumok) mennyiségét is mérik. Lehetőség van bizonyos markerek segítségével a székletből egyes immunfolyamatok, valamint a „szivárgó bél” kimutatását jelző faktorok (alfa-1- antitripszin, kalprotektin) megállapítására is. Ha a páciensnél már kialakult az élelmiszer-intolerancia, megfelelő antitesteket lehet keresni a vérben. 

 

A vizsgálathoz 2 db patikában kapható széklettartályban szükséges mintát hozni! A mintát kizárólag hétfői és csütörtöki napokon tudjuk fogadni! 

Lelet: 25 nap