Puffadás

A puffadás széles körben elterjedt probléma, amelynek számtalan oka lehet. A hagyományos diagnosztikai eljárások (például az endoszkópia) gyakran ugyanúgy nem hoznak megoldást, mint a standard terápiához tartozó gyógyszerek vagy a bélflóra helyreállítása. A valódi ok felderítéséhez nemritkán valóságos detektívmunkára van szükség, ami után egyszerű és olcsó terápia jelentheti a megoldást.
 

Szinte elviselhetetlen puffadás, olykor hasmenés, folyamatos zörejek a hasból - ha a tünetek közül csak egy áll fenn, a megszokott gyógyszerek enyhülést hozhatnak, ám ha a háttérben szervi okok húzódnak meg, akkor azokat nem számolják fel. Ha nincsenek szervi elváltozások, a tünetek okára a béltükrözés sem mutat rá. Az ilyen páciensnél felmerülhet az epeműködési zavar, illetve a gyümölcscukor-túlérzékenység gyanúja. Ha az illető egy hétre elhagy minden édeset az étrendjéből és a panaszai mégsem javulnak, akkor a gyümölcscukor- intolerancia kizárható.

 

Ha a bélflóra vizsgálata a tejsavbaktériumok nem megfelelő jelenlétét mutatja ki, szokás bélflóraszanálást végezni, amely azonban megint csak a tüneteket fedi el, és nem szünteti meg az okot. A jó baktériumkészítményekkel végzett terápiának van értelme például bizonyos betegségeknél immunmodulációs célzattal, vagy megelőzésként például utazási hasmenés esetén. A zsíremésztési zavart azonban ez nem szünteti meg, mivel a jó baktériumokat olyan miliőbe helyezik, ahol nem tudnak megtelepedni.

 

Forrás: (tgy-magazin)

 

Nézzük tehát az okokat és vizsgálatokat! 

 

Először az okot kell megszüntetni, azután jöhet a bélszanálás

Ha nem a megzavart bélflóra az emésztési bántalmak oka, hanem valamilyen mélyebben fekvő ok idézi elő a mikrobiológiai zavart, akkor nincs sok értelme sem a béltükrözésnek, sem a bélszanálásnak. Az okok felderítésére a következő markerek szolgálnak:

Mindez kiegészíthető még vérvizsgálattal, az endomizium,  transzglutamináz elleni antitestek és a deamidált gliadin peptid (cöliákia diagnosztika) antitestnek meghatározása a vérben a lisztérzékenység kizárására. 

 

Egy szelet tejszínes torta, egy darab rántott hús vagy egy adag spagetti carbonara, esetleg egy kicsit nagyobb adag sajt és olíva bogyó – és kicsivel később úgy érzi, hogy szétrobban a hasa, mert annyira felpuffadt? Teltségérzet, erős bélgázképződés, szúró vagy görcsös hasi fájdalmak, lágyabb vagy híg székletürítés. Ismerős Önnek is?

A legtöbben először epebetegségre gondolnak, így bevesznek valami epehajtót, ám a várt hatás mégsem jön. Ha mindez Önnél is gyakorta előfordul, akkor nagy valószínűséggel a hasnyálmirigy enzimtermelésével van baj.
A hasnyálmirigy (pancreas) a has közepén a mélyben, a köldök felett, a máj, patkóbél és lép között, a gerinchez közel található. Legfőbb feladata a vércukrot szabályozó inzulin és az emésztésben részt vevő zsír-, fehérje-és szénhidrátbontó enzimek termelése. A patkóbélbe kerülve a kiválasztott amiláz a szénhidrátokat, a lipáz a zsírokat és a tripszin, chimo-tripszin a fehérjéket kisebb, felszívható részekre bontja. (Forrás: dr. Balaicza)
 

A hasnyálmirigy elégtelen működésével kapcsolatos tünetek:

  • meteorizmus (puffadás)
  • flatulencia (bélgázképződés)
  • béltenezmusok, kolikák (görcsök)
  • levertség, fáradékonyság
  • visszatérő fertőzések
  • bőrbetegségek: akné, ekcéma, pszoriázis…
  • anyagcserezavar: magas vérzsírok, cukorbetegség…

A rossz emésztés miatt felborul a normál bélflóra egyensúlya. Vannak olyan vírusok vagy baktériumok kiváltotta immunfolyamatok, melyek akut vagy kevésbé látványos krónikus gyulladás révén csökkentik a hasnyálmirigy hormon-és enzimtermelő sejtjeinek számát is.​  

A puffadás és a gyakori hasmenés, görcsök egyik oka lehet az ételérzékenység, vagy más néven intolerancia. 

Bővebben: https://www.gellertlabor.hu/allergia-etelintolerancia#hdr-3

A panaszoktól függően szóba jön a tejcukor illetve egyéb élelmiszerek iránti érzékenység. Minden ember más és más. A bélflóra egyensúlya hamar felborulhat. Sajnos egyes gyógyszerek (tartós antibiotikum szedés, egyes savgátlók, daganatellenes szerek, reuma elleni gyógyszerek) is káros irányba befolyásolhatják a bélflórát. A bakteriális túlnövekedés együtt jár egyéb kórképekkel is, ezért a tünetegyüttes igen változó lehet. Általában hasi puffadás, kellemetlen hasi érzés (diszkomfort), hasmenés a fő tünet. 

Sokunk életét keserítheti meg a gyomorfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzés, gyomorégés.

Ezek lehetnek a stressz, a rohanó életmód következményei, de hátterében komolyabb problémák is állhatnak. Csomagajánlatunk (lsd.lap alján) olyan laboratóriumi vizsgálatokat tartalmaz, ami fényt deríthet gyulladásra, fekélyre vagy a gyomor ill. a bélnyálkahártyát érintő betegségekre. Pl. a Crohn betegség, lisztérzékenység, sorvadásos gyomorhurut, intrinsic faktor hiány - ez szükséges ahhoz, hogy a B12 felszívódjon. Továbbá vérszegénység, vashiány is kiderülhet. Miért fontos ez?
 
A vas a bélrendszeren keresztül szívódik fel, így ha gyulladt a bélfal, a vas felszívódása nehézkes és ez vashiányban, vérszegénységben nyilvánulhat meg.
 
Az emésztőenzimek mérésével következhetünk hasnyálmirigy gyulladásra, vagy komolyabb emésztőrendszeri megbetegedésekre is. A májenzimek vizsgálata a máj állapotáról adnak felvilágosítást. Tudvalévő, hogy a máj a legfontosabb anyagcsereszervünk. A bélrendszerből felszívódó táplálék rögtön ide jut a szájnyálkahártyáról és a végbélből történő felszívódás kivételével. Épp ezért hatékonyak a szájba spriccelhető spray típusú gyógyszerek és a kúpok.
 
  • A májban történik a tápanyagok továbbszállításra való alkalmassá tétele, illetve az elsődleges méregtelenítési folyamat is. Ide kerülnek a szervezetből azok a méreganyagok, melyek a vesén át nem tudnak távozni, illetve számos szervezeti alkotóelem is itt bomlik le.
  • A máj másik fő feladata az epesavak termelése, melyek a zsírok emésztésében vesznek részt, illetve a koleszterint kiválasztása, illetve körforgásának megvalósítása.
 

A helikobakter fertőzés ma népbetegség, sokan nem is tudnak róla, hogy gyomorfájásuk, vagy puffadásuk hátterében ez áll. A krónikusan fennálló fertőzés vérezhet, így a székletben is megjelenhet. Sajnos, nem csak a felnőtteket érinti, hanem gyakori gyermekek körében is!

 
A reflux nem laboratóriumi vizsgálat, de gyomorégést Helikobakter pylori fertőzés is okozhat.
 
A vérvételi csomagot ajánljuk azoknak, akiknek hosszú ideje gyomor és bélrendszeri panaszai vannak, és ez idáig még nem fordultak orvoshoz. A komplex csomag tartalmazza a fontosabb vizsgálatokat, melyek ismeretében már el lehet indulni a kivizsgálás útján, segíthet első körben állapotunk feltérképezésében. A gyomor és /vagy a bélrendszeri tükrözést persze nem váltja ki, de ha leletünk negatív, akkor nagy valószínűséggel nincs is rá szükség. Ebben a kérdésben azonban mindig a szakorvos dönt.