Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2 000 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e szakértői vélemény)
 • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók.)
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! Hétvégén és ünnepnap nem dolgozunk!
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
 • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedi vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
 • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, mert utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2000 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni. 

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Emésztőenzim hiány / hasnyálmirigy elégtelenség

A leggyakoribb gyomor és bélrendszeri panasz a puffadás. Sok esetben felborul az emésztés mechanizmusa, mely a panaszt okozza. Háttérben állhatnak lappangó betegségek: laktózérzékenység, lisztérzékenység(i), Crohn betegség, és olyan állapotok melyek átmenetileg a bélflórát károsították. Pl. ételintolerancia, antibiotikum szedés, fertőzések. A hasnyálmirigy-elégtelenség azt jelenti, hogy a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Gyakori a laza, zsíros, bűzös széklet ürítése. A hasnyálmirigy-elégtelenség mellett cukorbetegség is kialakulhat, illetve fordítva, a cukorbetegek 30-40%-ának exokrin pankreasz-elégtelensége van. Főképp a híg széklet, illetve hasmenés esetén fontos a pácienseknél a pankreász elasztáz 1 meghatározása a székletben. Míg a hasnyálmirigy releváns paraméterei (amiláz(i) és lipáz(i)) a szerv gyulladására utalnak, de a szerv emésztési funkcióiról nem adnak tájékoztatást, addig a székletben lévő pankreász elasztáz 1 jelzi, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő emésztőenzimet. Megdöbbentő, hogy sokkal több fiatal és tünetmentes ember szenved a hasnyálmirigy alulműködésében, mint eddig gondoltuk, és a kórokok között nem a jellemző alkoholizmus áll (főképp férfiaknál), vagy a krónikus epebetegség (főképp nőket érinti). Igazolt hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a hiányzó vagy nem kellő mértékben termelt enzimeket megfelelő enzimkészítményekkel kell pótolni. A gyakorlat azt mutatja, hogy így e szerv olykor bizonyos fokig képes regenerálódni: a korábban alacsony pankreász elasztáz 1-érték ilyenkor visszatér a normális szintre.

A maldigestio a táplálék megemésztésének zavarát jelenti, azaz a táplálékban lévő összetett szénhidrátok, fehérjék és zsírok felszívódásra alkalmas alkotóelemekre való lebontásának zavarát. A pankreász-elasztáz a hasnyálmirigy funkciójáról árulkodik. Az emésztettség fehérje, szénhidrát és zsíremésztést vizsgál. Az egészséges bélflóra egyensúlyát felboríthatják a gyógyszerek vagy az egyoldalú táplálkozás, így az élesztő és más gombák jelentősen elterjedhetnek. Emiatt sok esetben nem csak felfúvódás, hasmenés, székrekedés és hasfájdalmak léphetnek fel, hanem a bélgombák allergiával és túlsúllyal is összefüggésbe hozhatók. 

Emésztettség: 

Az élelmiszer összetevők maradványait (zsír, fehérje és cukor komponensek) mutatja ki a székletből mennyiségi módon, továbbá meghatározásra kerül a széklet víztartalma is.

Normál esetben a széklet csak kis mennyiségben tartalmaz emésztetlen ételkomponenseket. Egészséges egyénekben a zsír és a fehérjékből, nukleinsavakból felszabaduló nitrogén napi ürítése viszonylag állandó. Ha nagyobb mennyiségben van jelen a székletben emésztetlen tápanyag, az felszívódási zavarra vagy rossz emésztésre utalhat. Gyomor-bélrendszeri panaszok esetén a széklet emésztettség(i) vizsgálat segíti a kezelőorvost a diagnózis felállításában. Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (az emésztőenzimek: lipáz(i), tripszin és kimotripszin termelése csökkent) esetén a zsír és a fehérjebontás károsodik, ennek következtében ezek a komponensek felhalmozódnak a székletben. Ugyanilyen állapot lehetséges, ha a bélflóra egyensúlya megbomlik.

A széklet víztartalma megmutatja, hogy a páciens székrekedésben szenved-e, vagy hasmenése van, illetve segít meghatározni az optimális rostfogyasztás mértékét is.

A széklet emésztetlen komponenseinek felszaporodása hátterében a következő okok állhatnak:

 • Nem megfelelő rágás
 • Nem emészthető étel (pl.: apró magvak, héj)
 • Kevés nyál vagy gyomorsav
 • Emésztőrendszeri panaszok
 • Túl gyors emésztés
 • Csökkent emésztőenzim termelés
 • Bélbolyhok károsodása
 • Mikrobiom/székletflóra megváltozása, diszbiózis

Bővebben az emésztőenzim hiányról

 

A csomag tartalma: 

 • Széklet emésztettség(i) mennyiségi meghatározás 
 • széklet sarjadzó gomba(i)+pozitív esetben rezisztencia
 • Széklet pankreasz specifikus elasztáz(i) (Ez a teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri és  elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható.)

 

FONTOS

 • A vizsgálathoz 2 db friss minta szükséges, kizárólag patikai tartályban!
 • Nevet és születési dátumot rá kell írni.
 • Ha nem megoldható, hogy beérjen a laborba aznap, az EGYIK MINTÁT LE KELL FAGYASZTANI! A másik szobahőmérsékleten marad. 
 • A teszt eredményét nem befolyásolja az elfogyasztott táplálék, ezért a székletminta vétele előtt nincs szükség diétára.

Ha a teszt csökkent enzim mennyiséget mutat, exocrin pancreas insufficiencia lehetőségére hívja fel a figyelmet.
 

Lelet: 25 nap