Visszatérő húgyúti fertőzés

A nők ötöde élete során legalább egyszer találkozik a közkeletű nevén felfázásnak nevezett húgyúti fertőzéssel, amely találkozás eleve rizikófaktornak számít a kiújuláshoz. Olyannyira, hogy a National Kidney Foundation szerint a nők 27 %-ának több, mint két alkalommal van húgyúti fertőzése évente. A kínzó fájdalommal járó betegség számos ok miatt tekinthető inkább női problémának. (Bár természetesen férfiak is szenvedhetnek tőle.)

A visszatérő fertőzések gyakoriak, hátterükben baktérium fertőzések állnak leggyakrabban. De van, amikor egy szimpla vizelettenyésztés negatív eredménnyel zárul, a panaszok mégis jelen vannak. 

Húgyúti góc csomagajánlat

Okok 

A nőknek rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot.

A nőknél a húgycső alsó harmada folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak.

A nők hajlamosabbak arra, hogy ne teljesen ürítsék ki a hólyagjukat vizeléskor.

A női urogenitális rendszer a közösülés során is erősebben ki van téve a kórokozóknak.

A pessziárium használata is specifikusan női rizikófaktor. A pesszárium ugyanis spermicid anyagokat tartalmaz. Ezen anyagok pedig elpusztítják a hüvelyben található hasznos baktériumok egy részét, amelyek segítik a fertőzések elleni védekezést. Ezen kívül a pesszárium némileg akadályozza a hólyag teljes kiürülését is, ami szintén kockázati tényező. 

Bizonyos tanulmányok azt is állítják, hogy a posztmenopauza és a menopauza is hajlamosít a húgyúti fertőzésre. Ennek hátterében valószínűleg a csökkenő ösztrogénszint áll, ami miatt az orvos ösztrogénpótlást is javasolhat a krónikus húgyúti fertőzés kezelésére.  

 

Van, ami rejtve marad! 

Az ureaplasma és mycoplasma fertőzés a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába tartozik, és sajnos sok esetben hosszú ideig észrevétlen marad a probléma. Veszélye, hogy elhanyagolt esetben a gond ráterjedhet a kismedencei szervekre, és krónikus húgyúti fertőzést, meddőséget, terhességi komplikációkat és visszatérő alhasi fájdalmakat is okozhat. 
A mycoplasmákhoz tartozó ureaplasma egy olyan baktérium, amely a húgyútakban és a nemi szervekben telepedik meg. Bizonyos mennyiségben normál körülmények között is megtalálható, gondot akkor okoz, ha valamiért elszaporodik- ilyenkor gyulladást generál.

A fertőzés szexuális érintkezés útján jön létre mindkét nemnél (ritkábban, de előfordulhat, hogy szülés közben fertőződik meg az újszülött).

Milyen tüneteket okoz a húgyúti fertőzés?

A fertőzés gyakran tünetmentes, és van, hogy csak a fertőzést követő években lángol csak fel.

Okozhat nőgyógyászati és húgyúti panaszokat is, melyek általában a következők:

  • Égő, csípő vizelet
  • Gyakori húgyúti fertőzések
  • Hüvelyi folyás
  • Alhasi/deréktáji fájdalom
  • Meddőség, vetélés, koraszülés

Bizonyos kutatások szerint az ureaplasma fertőzés megnöveli az endometriózis kialakulásának esélyét (főleg terhesség után), így érdemes az állapot meglétekor a kórokozóra is gondolni. 

Sajnos nem lehet biztosan elkülöníteni a fertőzést egyéb húgyúti problémáktól, így, ha visszatérő égő, csípő, gyakori vizeléssel küzd, mindenképp érdemes mycoplasma/ urealpasma-ra is gyanakodni!

A betegségek egyes esetekben tünetmentesen is zajlhatnak. Nőknél kifejezettebb hüvelyi folyás jelentkezik, illetve a kórokozók a húgyúti rendszer gyulladását is eredményezhetik. Ilyenkor a gyakori vizelési inger és csípő vizelet a fő tünet.  Elhúzódó, vagy nem kezelt esetekben kismedencei gyulladás, vetélés, illetve terhesség esetén akár koraszülés is kialakulhat.
Férfiak általában a húgycsőben égő, vizelés végén csiklandozó, viszkető érzésre panaszkodnak, reggelente a húgycsőből áttetsző váladékozást is észlelhetnek. Elhúzódó, fel nem ismert és nem kezelt fertőzés esetén prosztata (dülmirigy), here-, mellékhere gyulladás alakulhat ki, melyek következtében a spermiuk száma csökkenhet, mozgásuk lelassulhat, ami a későbbiekben a nemzőképességet igen rossz irányban befolyásolja.

FONTOS:

A mycoplasma és az ureaplasma fertőzéseket – ugyanúgy, mint a legtöbb STD-t – mindkét nem elkaphatja. A kórokozó megtelepedhet a húgyutakban, valamint a nemiszervben is, főleg gyulladásos betegségeket okozva.

  • A férfiaknál a húgycsőben és a prosztatában;
  • a nőknél a hüvelyben, a kismedencében és a méhnyakban okozhatnak gyulladást, valamint szerepet játszhatnak a bakteriális vaginózisban is.

Mindkét nemnél kialakulhat húgyúti betegség, valamint vesekő is. Szövődményként ízületi gyulladás is megjelenhet.

Mit kell tudni a betegség tüneteiről?

A betegség jellemző tünetei közé tartozik az égő, csípő vizelet, folyás, valamint az alhasi fájdalom is. Ezek a tünetek általában néhány hétig lappanganak, de előfordulhat, hogy a betegség csak évek múltán jön elő.

Diagnózis és kezelés

Az ureoplasma diagnosztizálásához speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek (méhnyaki váladékból, hüvelyből, vizeletből), mivel igen apró mérete miatt mikroszkóp alatt szinte lehetetlen látni. Pozitív eredmény esetén antibiotikum kúrára van szükség, amit mindkét félnél (azaz a nőnél és a férfinál is) is el kell végezni, hogy el lehessen kerülni a visszafertőződést!

 

Forrás: ( egeszsegkalauz, urológiai központ)