A bőr egészsége,őszülés, izomfájdalom

A H vitamin, azaz a Biotin a fenti állapotokban nélkülözhetetlen. A táplálékokkal bevitt biotin szabadon, vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%.

A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.

Csomagajánlat

A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása nehézségekben ütközik a bélbaktériumok termelése miatt, kb. 50-200 µg közé tehető. Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet. Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő. A legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex készítmény alkotórésze. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal. Ellenségei a nyers tojásfehérje (annak avidin tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez), a fény, erős savak és lúgok, az ösztrogén-tartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat. Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

A biotin magas szintje befolyásolhatja a következő állapotok diagnosztizálására használt vizsgálatokat, fals magas vagy fals alacsony eredményt produkálva:

• Pajzsmirigy betegség (pl. TSH, T3, fT3, T4, fT4)
• Szívbetegség (pl. NT-proBNP)
• Vérszegénység (pl. ferritin)
• Daganatok (pl. PSA)
• Egyéb hormonális betegségek (pl. prolaktin, PTH, D vitamin)

 

Mivel a laboratóriumi szakemberek vagy a kezelőorvos számára az álpozitív vagy álnegatív eredmények nem különíthetőek el egyértelműen a valódi eredményektől, ezért azok téves diagnózis felállításához vagy nem megfelelő kezeléshez vezethetnek. 

Ellenőrizze az Ön által szedett étrend kiegészítőket, hogy megtudja, mennyi biotint tartalmaznak. Ha az ajánlott napi adag többszörösét szedi, beszéljen kezelőorvosával vagy laboratóriumi szakemberrel arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok előtt mit kell tennie.
A legtöbb vízben oldódó vitamin (ilyen a biotin is)  24-48 órán belül kiürül a szervezetből, de ez a szedett adagtól függően hosszabb ideig is eltarthat.

2017 novemberében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, FDA) közleményt adott ki a biotin-tartalmú étrend kiegészítőkkel kapcsolatban, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a biotin befolyásolhat egyes laboratóriumi vizsgálati eredményeket, és ennek következményeként nem a megfelelő diagnózis felállítására vagy terápia alkalmazására kerülhet sor. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a biotin nem befolyásolja az összes laboratóriumi vizsgálati eredményt.

Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.

Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinszint-emelkedés.

 

Források. (webbeteg, labtestonline, házipatika)