Fontos tudnivalók

 

 •  A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai teszteknél nem elérhető a szakvélemény. 
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) 
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk ÍRÁSBAN, vagy jelentkezzen be egy csomagra és megjegyzésbe írja bele a többi kérést, vagy jelölje az adatlapon.
 • Angol nyelvű lelet: 18000 Ft, melyet a vizsgálatok elkészülte után 10 munkanapra vállalunk. 


Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás.


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Hirtelen szívhalál kialakulása és vérzsír-anyagcsere genetika

A koleszterin és triglicerid létfontosságú zsírok, amelyeket a szervezet sejtmembrán előállításra, energiát tárolásra, zsírban oldódó vitaminok felvételére és hormontermelésre használ fel. Mivel ezek a zsírok létfontosságúak, a szervezet maga is termel koleszterint, amelyet a véráram segítségével terjeszt és tesz elérhetővé a sejtnövekedéshez. Testünk ily módon a szükséges koleszterin 70%-át maga termeli és a maradék 30%-ot veszi fel a táplálékból. Mivel az étkezés után több koleszterin jut a véráramba, szigorú szabályozó szervek vannak, amelyek a koleszterint a vérben hosszútávon a megfelelő szinten tartják. Ha túl sok koleszterin van az erekben, HDLkoleszterin formájában a májba kerül amely kiszűri a vérből. Így csökken a koleszterinszint. A szállítás a másik irányban is működik; ahol a koleszterin LDL koleszterin formájában a májból a véráramba kerül. A vér koleszterinszintje ilyenkor megnövekedik. Mivel a magas koleszterin szint érelmeszesedéshez vezethet, az egészséges élethez elengedhetetlen az alacsony koleszterin szint. Ezért a HDL-koleszterint, amely az éppen elszállított koleszterin, "jó" koleszterinnek tekintjük. Ellenben a májból a véráramba kerülő LDL-koleszterinnel, amelyet "rossz" koleszterinnek tekintünk. Ebből következően az egészséges élethez nélkülözhetetlen a magas HDL- és alacsony LDL- koleszterinszint megőrzése. Bizonyos gének egyrészt felelősek a koleszterin- és triglicerid értékek szabályozásáért vagy fokozzák a szív és érrendszeri betegségekben való megbetegedés kockázatát. Az ezen gének egyik vagy több génjében hibát hordozó személyek számára különösen fontos, hogy ügyeljenek a zsíranyagcsere szabályozására. Mivel a táplálkozás rendelkezik a legnagyobb befolyással a zsíranyagcserére, ezért rendkívül fontos, hogy ön a génjeihez igazított táplálkozást folytasson.

A hosszú QT szindróma egy olyan életveszélyes betegség, amelyik egyébként teljesen egészséges szívvel rendelkező embereknél vezethet hirtelen szívhalálhoz.

 • Több mint 18 genetikai variáció elemzése
 • A koleszterinre (HDL és LDL), homociszteinre és triglicerid szintre való hajlam meghatározása
 • Az Omega3 jótékony hatással van a koleszterinszintre?
 • A hirtelen szívhalálra való hajlam (hosszú QT-intervallum) meghatározása
 • Megfelelő mikrotápanyagok és táplálkozás a megelőzéshez és a kezeléshez
 • Több mint 40 gévariáns elemzése, több mint 115 releváns gyógyszer hatására
 • Jobb gyógyulási esélyek az optimális kezelés következtében

Mivel az elemzés keretében több, a szív és érrendszeri komplikációk kialakulásáért felelős kockázati gén került kivizsgálásra és sok ezekből a kockázati variánsokból igen gyakori, szinte minden ember érintettje egy bizonyos fokú kockázatnak. Ezért lehetséges, hogy ön több kockázati variáns hordozója és ezért az átlagnál magasabb cukorbetegség kockázatnak van kitéve. Viszont az is lehetséges, hogy az általános népességhez képest kevesebb kockázati variációt hordoz és ennek köszönhetően bizonyos fokú védelmet élvez a betegséggel kialakulásával szemben.

Itt láthat egy összefoglalót a genetikai variációk kihatásáról, amelyet az ön egészségére és szervezetére gyakorolnak:  

 • A koszorúér betegségek kockázata nem fokozott 
 • Enyhe hajlam fokozott LDL koleszterin értékekre  
 • Enyhe hajlam a fokozott triglicerid értékekre 
 • A B2-vitamin homocisztein csökkentő hatással van  
 • Az omega 3 zsírsavak rontják az Ön koleszterin értékeit  
 • Vészhelyzetekben az aszpirin hatékony a trombózis megelőzésére  
 • Hajlam az enyhén alacsony koleszterin értékekre 
 • Nincs hajlam a fokozott QT-intervallumra és hirtelen szívhalálra

Amennyiben a vérzsír értékek az egészséges életmód ellenére sem tartózkodnak a megengedett szinten, javasolt a gyógyszeres kezelés kezdeményezése. Erre a következő gyógyszerek állnak rendekezésre: statinok, epesavkötők, fibrátok, niacin (B3 vitamin), koleszterin-szintézis és reszorpció csökkentők. Orvosának kell eldöntenie, hogy adott esetben Önnek melyik gyógyszert kell alkalmaznia. Mivel az érelmeszesedés esetében a megfelelő kezelés DEMO_ML Oldal 90 / 302 alkalmazásával csak a betegség súlyosbodását lehet megakadályozni, fontos szerepe van a megelőzésnek.

 

Lelet: 6+ hónap

A vizsgálat szájnyálkahártya törletből készül, mely sem fájdalommal, sem egyéb kellemetlenséggel nem jár. A vizsgálat előtt tartózkodjon 1-2 óráig az evéstől és csak tiszta vizet fogyasszon!