Fontos tudnivalók

 

 • A laborvizsgálatokon kívül fizetendő adminisztrációs költség: 2500 Ft
 • Grafikai leletmagyarázó szakértői véleménnyel: 6 000 Ft (a csomagnál fel van tüntetve kérhető-e). Genetikai vizsgálatok, hormonok, és olyan kérések esetén, ahol elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, nem tudunk szakvéleményt kiállítani! 
 • 6 éves kor alatt nem vállalunk vérvételt!
 • A laborvizsgálat feltétele minden alkalommal aktuálisan kitöltött adatlap. Kérjük töltse le, küldje vissza az itt letölthető pdf dokumentumot. (A szükséges adatok elektronikusan is beírhatók) A foglalás az adatlap visszaküldése után válik véglegessé!  
 • A vizsgálatok elkészülési határideje minden esetben munkanap és nem naptári nap! 
 • Kérjük, ha több vizsgálati csomagra jönne, előzőleg egyeztessünk! 
 • Ha csak egy-egy vizsgálatra jönne és nem csomagajánlatra, az egyedileg összeállított vizsgálatok online bejelentkezést válassza és olvassa el a vizsgálatra vonatkozó előkészületi utasítást!
 • Speciális számlaigényét kérjük előre jelezze, utólag számlát nem áll módunkban javítani! Amennyiben mégis szükséges 2500 Ft adminisztrációs költséget szükséges megfizetni.
 • A világszerte kialakult vírushelyzet a labordiagnosztikát is érinti. Előfordulhatnak reagens hiányok, szállítási problémák, ezáltak a vizsgálatok vállalási határideje megnyúlhat. Bővebben itt olvashatnak róla

 

A vérvétel ideje:

 • Előre foglalás esetén az online rendszeren keresztül a szabad helyek függvényében.
 • Az előre bejelentkezés szükségességét az teszi indokolttá, hogy a foglalt időpontban minden elő legyen készítve (adatlap, megfelelő csövek és azok feliratozása, a gépek előkészítése) és Önnek ne kelljen várakozni egy pillanatig sem. Továbbá, hogy ne történjen keresztbefoglalás az online rendszer, e-mailes és telefonos foglaláskor. 


A laboratóriumi vizsgálatról bővebben, tudnivalók vérvétel előtt

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Előkészület vizsgálatokra


Az elvégzendő vizsgálatokat javasolt minden esetben előzetesen szakorvossal vagy háziorvossal egyeztetni! A nem megfelelően kiválasztott laborvizsgálat késlelteti a diagnózist, ezáltal csúszhat a kezelés is. 

 

Helyezze a kurzort a vizsgálatok melletti (i) betűre, és rövid leírást olvashat azokról!

Gyulladásos komplex marker férfiaknak

A vizsgálatokkal a férfi genitáliák gyulladásos vizsgálatát végezzük el. Ezek a vizsgálatok specifikus markerek, melyekkel a prosztata, here, mellékhere-gyulladását lehet ellenőrizni, követni. A PMN elasztáz(i) vizsgálat segít a terápia követésben is, így sikeres kezelést követően visszajelzés lehet orvosának. A polymorphonuclearis (PMN) elasztáz enzimet, a fehérvérsejtek közül, az úgynevezett neutrofil granulociták termelik. A PMN elasztáz(i) enzim szerepet játszik a degeneratív és gyulladásos betegségekben. Az enzim részt vesz bizonyos baktériumokkal (E. coli, Shigella, Salmonella,vagy Yersinia) szembeni védekezésben, mivel tönkreteszi azok sejtmembránját. A PMN elasztáz(i) ondó plazmában mért szinje arányos az ondóban található neutrofil granulociták számával és aktiváltsági fokával. A PMN elasztáz(i) enzim referencia érték feletti szintje gyulladásra utal.

Az ondóból készült IL6-IL8: Férfi ivarszervi gyulladás gyanú esetén nem mindig sikerül gyulladásos sejteket kimutatni az ondóból. A sejtes szereplőkön kívül (fehérvérsejtek) a gyulladásnak vannak úgynevezett humorális (oldott fehérjék) komponensei is, melyek jelenléte felelős a szöveti gyulladás fenntartásáért. Ezen fehérjéket (citokinek és kemokinek) a fehérvérsejteken kívül a szövetekben található egyéb, nem fehérvérsejt típusú sejtek, is termelhetik. Tehát ha a gyulladás nem olyan helyen van a hím ivarszervekben, ahonnan fehérvérsejt kerülhet az ondóba (pl. herecsatorna), hanem a gyulladás a mélyebb szövetekben (pl. hereszövet, prosztata gyulladás) van, akkor a „szöveti” gyulladás kimutatására az IL-6(i) és/vagy IL-8 fehérjék szintjének a megmérése alkalmas módszernek látszik. Tehát emelkedett IL-6(i) és/vagy IL-8 szint az ondóban gyulladásra utal még akkor is, ha az ondóban nem találhatók fehérvérsejtek. Bár az IL-6(i) kis mennyiségben szükséges a spermiumok fejlődéséhez és éréséhez azonban megnövekedett mennyisége aktiválhatja a fehérvérsejteket, ezáltal súlyosbítja a gyulladásos folyamatokat. Az IL-8 fiziológiás szerepe nem ismert ezért úgy gondolják, hogy az ondóban való kimutatása, a mennyiségétől függetlenül, az ivarszervek gyulladására utal. 

A vizsgálatok ondóból és vizeletből készülnek. Az ondómintát steril, patikában beszerezhető un. vizeletes pohárban kell hozni. Friss mintára van szükség, amit a laborba érkezésig szobahőn kell tárolni. 3-5 nap önmegtartóztatás szükséges. A vizeletet a helyszínen szükséges leadni. 
 

A csomag tartalma: 

 • Bakteriális tenyésztés és antibiotikum érzékenység ondóból
 • PMN elasztáz ondóból(i)
 • IL6-IL8 ondóból
 • Ureaplasma urealyticum(i) tenyésztés és antibiotikum érzékenység vizeletből
 • Mycoplasma genitalium(i) tenyésztés és antibiotikum érzékenység  vizeletből

 

Lelet: bakteriális tenyésztés: 5-8 munkanap egyéb: 15-22 munkanap

Szakértői vélemény nem kérhető