MCV, MCH, MCHC, MPV, RDW

Ezek a rövidítések nem valami rejtjelek akarnak lenni, hanem a vörösvérsejtek állapotáról adhatnak felvilágosítást. Kizárólag a vérkép (más néven teljes vérkép) egységes részeként ad információt és nem egy-egy kiragadott értékből.  Önmagukban ezek - főleg laikusok számára nem sok jelentőséggel bírnak. 

Fontos paraméterek, -elsősorban a szakorvosok számára, melyek az anémiák illetve egyéb vérképzőrendszeri megbetegedések differenciálásában segítenek. A teljes vörösvérsejt számmal együtt a vérszegénység okainak és súlyosságának diagnosztizálására szolgál, vörösvérsejt indexnek hívjuk őket, további információkat adnak a vörösvérsejtjeiről, és hasznosak lehetnek a vérszegénység és egyéb betegségek okának meghatározásában.

Az alacsony vörösvérsejtszámot a vérszegénységnek nevezik. A vérszegénységnek számos oka van, amelyek közül csak a vasveszteség van. A vörösvérsejt-indexek nagyon segítenek megkülönböztetni ezeket a különböző okokat.

Az emelkedett vörösvérsejtszámot eritrocitózisnak vagy polycitémának nevezik.

Az okok magukban foglalhatják a dehidrációt (amelynél a szint valójában nem magas, de a vér kevésbé folyékony térfogata miatt) úgy tűnik, hogy nagyobb vér oxigénszállító kapacitása van, például nagy magasságban, COPD-ban vagy a szívelégtelenség és a vörösvérsejtek megnövekedett termelése a csontvelőben olyan állapotok miatt, mint a polycythemia vera.

Míg a teljes RBC-szám megnézheti, ha a vörösvértestek száma alacsony, normális vagy magas, akkor nem mondja meg, miért abnormális a szám. Ezért szükség van ezeknek a sejteknek a további értékelésére. Még ha az RBC-szám normális is, az RBC indexek néha fontos nyomokat adhatnak az orvosi állapotok diagnosztizálására.


MCV

A vörösvértestek átlagos térfogata a vörösvértest-szám alapján számított érték. A vérszegénység (anémia) felismerésére, okainak meghatározására alkalmazható. A vörös vértestek térfogata leggyakrabban krónikus betegségek, a hemoglobin-termelődés zavarai, illetve vashiányos vérszegénység esetén csökken. A vashiányt további vizsgálatok erősíthetik meg. Azok eredménye alapján leggyakrabban vaspótlásra van szükség. A vörös vértestek térfogata májzsugor, kemoterápia esetén, valamint folsav, illetve B12-vitamin-hiány okozta vérszegénység következtében növekszik. Az okok tisztázására további vizsgálatokra van szükség.

 

Alacsony MCV: azt jelzi, hogy a vörösvérsejtek kicsik vagy mikrocyter
A mikrociter anemia okai a következők:

  • Ólommérgezés
  • Thalassemia (a thalassemiák genetikai rendellenességek, melyeket abnormális hemoglobin jellemez)
  • Krónikus betegség vérszegénysége
  • Rheumatoid arthritis
  • Óriássejtes arteritis

 

Magas MCV: azt jelenti, hogy a vörösvértestek nagyobbak a normálnál, makrocyter. 
A makrociter anemia okai a következők:

  • B12 vitamin hiány
  • Folélhiány (mind a B12-vitamin-hiány, mind a folsavhiányok megaloblasztikus anémiának nevezik, a makrocitikus RBC-k miatt)
  • Májbetegség
  • Alkoholizmus
  • Hypothyreosis
  • Gyógyszerek, például kemoterápiás gyógyszerek és retrovirális terápiák a HIV-hez

 

Normál MCV: fontos megjegyezni, hogy lehet vérszegénység normális MCV-vel is. Ezt nevezik normocyter anémiának. 
A normociter anemia okai lehetnek:

  • Hirtelen vérveszteség
  • Veseelégtelenség
  • Hemolitikus anémia
  • Táplálkozási hiányosságok

 

MCH

Az MCH érték az egy vörösvértestre számított hemoglobinmennyiség, azaz a hemoglobin koncentrációjának szintjét jelzi. A rutin vérkép vizsgálat része, de önmagában nem értékelhető paraméter, más mutatókkal együtt értelmezhető. Az MCH érték az egy vörösvértestre számított hemoglobinmennyiség, azaz a hemoglobin koncentrációjának szintjét jelzi. A rutin vérkép vizsgálat része, de önmagában nem értékelhető paraméter, más mutatókkal együtt értelmezhető. Magas MCH lehetséges okai: B12 vitamin vagy folsavhiány stb. Magas MCV/MCH-értékekkel jellemezhető anaemia (macrocytás anaemia) leggyakoribb oka a B12-vitamin hiánya, a folsavhiány vagy a megaloblasztos anaemia. Ezen kívül a daganatok kezelésében használt citosztatikumok okozhatnak átmenetileg makrocitózist. Időnként a nagyobb vérzéseket követő regeneráció során is észlelhető, illetve krónikus hemolitikus anaemia esetén is. Számos kórkép átmeneti vagy tartós macrocyter anaemiahoz vezet, pl.: alkoholizmus, májbetegség, myelodysplasiás szindróma, lépkivétel utáni fiziológiás állapot, terhesség, pajzsmirigy-alulműködés vagy aplastikus anameia. 

Az MCH érték közvetlenül párhuzamos az MCV értékével, és néhány orvos megállapítja, hogy a teszt felesleges. Mint ilyen, ha a vörösvérsejtek mérete nagy (az MCV mérésével), a vörösvérsejtszámú hemoglobin mennyisége magas lesz (az MCH szerint mérve), és fordítva.

Míg az MCH önmagában alkalmazható annak megállapítására, hogy az anémia hiper-, hipo- vagy normocitikus, az MCV-t az MCH-sel együtt kell mérlegelni, mivel a sejtek mennyisége közvetlenül befolyásolja a hemoglobin sejtenkénti tartalmát.

 

MCHC

Az MCHC labor érték a vörösvértestek átlagos hemoglobinkoncentrációját adja meg, mely a rutin vérkép vizsgálat része, de önmagában nem értékelhető paraméter. Csökken, ha a hemoglobin kóros koncentrációban van jelen a vörösvértestben, emelkedett ritka vörösvértest betegségekben. Microcyter hypochrom anaemia-ban csökken, sarlósejtes anaemiában emelkedik.

Magas MCHC: hiperkrómnak nevezik.
A magas MCHC (nem ritka) okai a következők:

  • Autoimmun hemolitikus anémia , olyan állapot, amelyben a testek immunrendszere megtámadja saját vörösvérsejtjeit
  • Örökletes szferocitózis, genetikai állapot, melyet vérszegénység és epekövek jellemeznek

Alacsony MCHC: akkor a sejteket hipokrómnak nevezik.
Alacsony MCHC okai a következők:

  • Vashiányos vérszegénység . Bármely számú betegség okozhat vashiányos vérszegénységet, beleértve a terhességet, a vérveszteséget, a bélben a rosszabb felszívódást (pl. A cöliákiás vagy a Crohn-betegség okozta), valamint a rossz táplálékfelvétel.

Akár hyperchromic, akár hypochromic, a kezelés elsősorban a mögöttes állapot kezelésére irányul. A vaskiegészítés és a megnövekedett étrendi bevitel segítheti a vashiányos vérszegénységet, de a vas-kiegészítés nem ajánlott olyan személyek számára, akiknek nincs vas hiánya (a felesleges vasat a májban és a szívben tárolhatják). A vérátömlesztés súlyosabb esetekben alkalmazható.

 

MPV

Az MPV értéknek a jelenlegi állás szerint egy átlagos beteg esetében nincs jelentősége. Korábban ezt a tényezőt a teljes vérképnél nem is számították ki, mert a vizsgálati anyagok elemzésére használt laborautomaták nem voltak képesek rá. Ezért csak a vérképzőrendszeri betegségben szenvedők esetében végezték el az MPV érték, azaz a vérlemezkék (trombociták) átlagos méretére, s a vérben az átlagos térfogatukra jellemző szám meghatározását. Az MPV értéket leginkább arra használják az orvosok, hogy információt kapjanak a csontvelőben történő trombocita termelés mértékéről. Ahogy a csontvelő egyre több trombocitát állít elő, a fiatal vérlemezkék száma felszaporodik a vérben. Márpedig ezek nagyobb méretűek, mint az idősebbek, ami az MPV érték emelkedésében is megnyilvánul. Azaz ha több az új vérlemezke, magasabb lesz az MVP érték. A tormbocitatermelés akkor emelkedik meg, amikor az érrendszerben keringő vérben olyan mértékben csökken a számuk, hogy sürgős pótolás kell. Ilyen helyzet áll elő komoly vérveszteség és különféle vérképzőszervi zavarok esetén. A MPV értéket azonban nem csak a vérképzés zavarai miatt figyelik. A mutató utalhat érelzáródásos folyamatra vagy éppen ellenkezőleg, az erőteljesebb vérzékenységre. Korábbi kutatások - például a Birminghami Egyetemen dolgozó Armen Yuri Gasparyan és kollégái eredményei- szerint a megemelkedett MPV érték a trombózis és a gyulladások kapcsolatára utalhatnak. Ráadásul az olyan kardiovaszkuláris kockázati tényezők, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, dyslipidaemia (kóros vérzsírszint) és a diabétesz is képesek befolyásolni MPV-t. Megállapították, hogy a növekvő MPV szint a vénás és artériás trombózis kockázatával is egy irányban mozog. 

Az olyan erősen gyulladásos betegségek, mint a reumatoid arthritis alacsony MPV-vel járnak, amely emelkedik a gyulladáscsökkentő terápia hatására.  Az életmód változtatás, a vérnyomáscsökkentő és lipidcsökkentő terápiák szintén befolyásolják az MPV értékét. De ennek trombóziskockázatra gyakorolt hatását még ki kell vizsgálni. Végül tehát az MVP-értékkel érdemes törődni, mert segíthet komoly betegségek felderítésében, de átlagos egészségi állapotú embereknél valószínűleg továbbra sem ezt a mutatót fogják az orvosok elsőként előkapni, ha diagnózist szeretnének felállítani.

 

RDW

A vörösvértestek eloszlási szélességét jellemzi. Az RDW legnagyobb jelentősége az anémiák differenciáldiagnosztikájában van. Az emelkedett RDW érték segíti a diagnózis felállítását a hiányállapotok okozta anémiákban,mint pl. a vas, folsav és B12 hiány, mert hamarabb jelez, mint a többi vörösvérsejt paraméter. A kóros eredmény alapján esetenként perifériás kenetet kell kérni, mert az emelkedett RDW hátterében vörösvérsejt fragmentáció, agglutináció vagy dimorf vörösvértest populáció is állhat.

Az RDW a leghasznosabb az MCV-vel együtt történő értékelés során. Néhány oka lehet például:

Magas RDW és alacsony MCV (microciter)

  • Vashiányos vérszegénység
  • Sarlósejtes vérszegénység

Magas RDW és normál MCV (normociter)

  • Vashiányos vérszegénység
  • Kombinált anémia
  • Hemorrhagia (néhány nappal később)
  • Hemoglobin variánsok

Magas RDW és magas MCV (makrociter)

  • B12 vitamin hiány
  • Foláthiány
  • Hideg agglutininin betegség
  • Myelodysplastic szindróma
  • Immun hemolítikus vérszegénység

Normál RDW és magas MCV :

  • Májbetegség (krónikus)
  • Aplasztikus anémia
  • Az alkohollal kapcsolatos

Normál RDW és alacsony MCV :

  • Krónikus betegség vérszegénysége
  • Néhány talaszémia
  • Néhány abnormális hemoglobin

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak néhány példa, és sok lehetőség van.


 

Összefoglaló

A teljes vérkép egy standard vérvizsgálat, amely tartalmazza a vörösvérsejtszámot a fehérvérsejtszám és a vérlemezkék mellett a fenti indexet, illetve a fehérvérsejtek százalékos eloszlását és abszolút értékeit.

Az RBC (vörösvérsejt) mutatók a vörösvérsejtek jellemzőinek figyelembevételével segítenek nemcsak a vérszegénység okának feltárásában, hanem az orvosi állapotok diagnosztizálásában akkor is, ha a vörösvérsejtszám normális.

Ezeknek az indexeknek a kombinációja fontos adatokat jelent a vérszegénység szűkítésében. A fenti példák csupán néhány lehetséges ok, és az anémia pontos okainak meghatározása néha nagyon nehéz. Ezeket a vérvizsgálatokat leginkább a gondos előrehaladással, alapos fizikai vizsgálattal és képalkotó vizsgálatokkal együtt használják.

A vérvizsgálatokról szóló tudnivalók segítséget nyújthatnak orvosának, hogy alaposan megértsék az általa készített diagnózist vagy további vizsgálatokat ajánljon.