Női hormonzavar

A hormonok egyfajta kémiai "hírvivők", amelyek hatással vannak sejtjeink és szerveink működésére. Ha egyensúlyukkal nincs minden rendben, azt a puffadástól az ingerültségig számos tünet jelezheti.

Vannak olyan alkalmak és életszakaszok, amikor a hormonszint változásai normálisnak számítanak - például menzesz előtt és alatt, terhesség során, illetve menopauza esetén. Emellett bizonyos gyógyszerek, illetve betegségek is okozhatnak hormonszint ingadozást. 
 

Csomagajánlat nőknek

Mivel hormonrendszerünk az egész szervezetünk működésére hatással van, gyakorlatilag nincs olyan szerv, aminek a működését egy-egy kieső vagy túlműködő endokrin mirigy ne befolyásolná. Az endokrin megbetegedések igen színes tünetpalettát okozhatnak, és csak a panaszok részletes megismerése, valamint a laborvizsgálatok vezethetik el az orvost a helyes diagnózishoz. Ugyanaz a tünet többféle endokrin mirigy hormontermelési zavarának is lehet következménye. Ezért is nagyon fontos ebben a betegségcsoportban (is), hogy a betegek ne önmagukat próbálják diagnosztizálni, hanem gyanú esetén forduljanak szakemberhez.

 

Hasnyálmirigy 

Cukorbetegség alakulhat ki az inzulinhiány miatt.

Ha áttekintjük ezeket a tüneteket, egyrészt azt láthatjuk, hogy több, egymástól különböző endokrin mirigy megbetegedésének lehet ugyanaz a tünete, másrészt, hogy szinte nincs olyan panasz, amit ne okozhatna endokrin megbetegedés is. Ezért fontos, hogy ha gondunk van, forduljunk szakemberhez mihamarabb! Ma már a legtöbb endokrin megbetegedés sikerrel gyógyítható.

 

Pajzsmirigy

struma, hízás, fogyás, bőrszárazság, alvászavarok, nyugtalanság, feledékenység, fáradékonyság, izzadékonyság, fázékonyság, hajhullás, szem szúródása, könnyezés, szem kidülledése, lábdagadás, arc felpuffadása, szívritmuszavarok, vérnyomásproblémák, hasmenés, székrekedés, izomgyengeség, gyermekeknél növekedési zavar, serdülési zavarok, vércukorszint-emelkedés, csökkent libidó, menstruációs zavar. 

Mellékvese

hízás vagy fogyás, lilás csíkok (striák) a hason, magas vérnyomás vagy túl alacsony, izomgyengeség, fáradékonyság, vércukor-emelkedés vagy alacsony vércukorszint, gyakori reggeli fejfájások, bőr barnás elszíneződése, sóéhség, hasmenés, hányás, hasi fájdalmak, bőrszárazság, szőrzet elvékonyodása, elvesztése, hangulati labilitás, alvászavarok, depresszióhajlam, menzeszzavarok, fokozott szőrnövekedés, aknék a bőrön, hangszín megváltozása nőkben.

Nemi mirigyek, petefészek

Nőknél menstruációs zavar, meddőség, fokozott szőrnövekedés, hajhullás, hőhullámok, hangulatzavar, csontritkulás, bőrszárazság, libidócsökkenés.

Mellékpajzsmirigy

csontritkulás vagy fokozott csontképződés, vesekőhajlam, fokozott hajlam izomgörcsökre, izomgyengeség, látásromlás, szívritmuszavarok, vérnyomásproblémák, hasi panaszok, hangulati zavarok.

Agyalapi mirigy 

a fent leírt tünetek mindegyike lehetséges, mivel az agyalapi mirigy mint irányító központ felel a fenti mirigyek szabályozásáért. Ezen felül, ha növekedési hormon túltermelés alakul ki, megnő a kéz, láb, áll, orr, fül. Az ízületek fájnak, a fogak eltávolodnak egymástól. A beteg testszaga kellemetlenné válik, izzadékony lesz. Vérnyomás- és egyéb szívproblémák jelentkezhetnek. Hangulati zavar jöhet létre. Menzesz rendszertelenné válik, tejcsorgást észlelhetnek.
prolactin túltermelés tejcsorgást okoz (még férfiaknál is), de következménye a meddőség, menzeszzavar, libidócsökkenés, potenciazavaris. Az agyalapi mirigy térfoglaló folyamatai a hormontermelésen kívül látásproblémákat okoznak, a látótér szűkül. Fejfájás is szerepelhet panaszként.

 

Rendszertelen menzesz

A hormonok nem megfelelő működésének jele lehet a rendszertelen menzesz. Ha a szokásosnál előbb vagy később jön meg a havi vérzésünk, az arra utalhat, hogy túl sok vagy túl kevés ösztrogén van a szervezetünkben. A 40-es, 50-es éveikben járó nőknél perimenopauza miatt is lehet rendszertelen a vérzés, bizonyos esetekben pedig policisztás ovárium szindrómára (PCOS) is utalhat.

 

Alvászavarok

Az alvásszavarok hátterében is állhat hormonprobléma. Ha túl kevés progeszteron termelődik a szervezetben, akkor nehezünkre eshet az elalvás és jó eséllyel nem leszünk képesek eleget aludni. Az alacsony ösztrogénszint pedig hőhullámokat és éjszakai verejtékezést okozhat - ez szintén negatívan hat az alvásunkra.
 

Pattanások

Ha a menzesz előtt vagy közben pattanásosak leszünk, abban nincs semmi szokatlan. Ám ha az aknék nem akarnak elmúlni, akkor hormonzavarra gyanakodhatunk. Ha túl sok androgén hormon termelődik a szervezetünkben, az a bőr túlzott zsírosodását okozhatja. Emiatt eltömődhetnek a pórusok, illetve a szőrtüszők körüli sejtekre is hatással van.

Memóriazavarok

Ha úgy érezzük, hogy az agyunk nem működik a megszokott módon - például nehezebben oldunk meg feladatokat vagy romlott a memóriánk -, annak is lehet hormonális oka. Ennek általában az ösztrogén, illetve a progeszteron szintjének változásához van köze. Bizonyos esetekben pajzsmirigybetegség tünete is lehet, amely szintén hormonális eredetű.

Emésztési zavarok

Az emésztőrendszerünkben található receptorok reagálnak az ösztrogénre és a progeszteronra. Ha ezen hormonok szintje magasabb vagy alacsonyabb a normálisnál, akkor emésztési zavarok jelentkezhetnek. Emiatt van az is, hogy a nők egy része menzesz előtt és alatt gyomorfájást, hasmenést, puffadást és hányingert tapasztal.

 

Krónikus fáradtság, depresszió

A szokatlan, hosszan tartó fáradtságérzet is lehet hormonális eredetű. A progeszteron túltermelődése például álmosító hatású. Hasonló tüneteket produkálhat az is, ha a pajzsmirigyünk túl kevés hormont termel. Mivel az ösztrogén hatással van az agy vegyi folyamataira, illetve a szerotonin, a dopamin és a norepinefrin termelődésére, a hangulatváltozások, illetve a depresszió hátterében is kereshetők hormonális okok.

Éhségérzet

Az étvágyunkat és a súlyunkat is befolyásolhatják a hormonjaink. Az ösztrogénszint csökkenése például sokaknál jár megnövekedett éhségérzettel, ez pedig hosszabb távon hízáshoz vezethet. Az alacsony ösztrogénszint ugyanis a leptin nevű, éhségérzetet szabályozó hormon termelődésére is hatással lehet.

Fejfájás, libidócsökkenés

A fejfájásunk is lehet hormonális eredetű. Ezt a panaszt általában az ösztrogénszint csökkenése váltja ki, például menstruáció előtt. Alacsony ösztrogénszintre utalhat a hüvelyszárazság is, a csökkent libidó hátterében pedig - akárcsak a férfiak esetében - a tesztoszteronszint csökkenése állhat. Ezt a hormont ugyanis nem csak a férfi, hanem a női szervezet is termeli.