Hajhullás vitaminhiány miatt

A haj minőségét és egészségét nagyban befolyásolja tápanyag-ellátottsága. Amennyiben a hajhagymák nem kapják meg a működésükhöz szükséges tápanyagokat, hajhullás alakulhat ki. Változatos étrenddel azonban általában megelőzhető a hajhullás, hajritkulás kialakulása. Ha azonban már megjelentek a hajproblémák, fordítsunk fokozott figyelmet a következő hajtápláló vitaminok pótlására. 
 

A hajszálak a hajtüszők mélyén található hajhagymákból fejlődnek ki. Egy-egy hajszál élettartama 2-6 év. Egészséges hajnövekedés esetén, mire egy hajszál életciklusa véget ér és kihullik a fejbőrből, a hajhagymában már megindul az új hajszál növekedése. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha az újonnan növekvő hajszálak mennyisége nem pótolja a kihulló hajszálakat. A haj ritkulása ugyanakkor általában együtt jár a hajszálak elvékonyodásával is. Amennyiben a hajhagymák nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, egyre gyengébb minőségű hajszálakat növesztenek, sőt, idővel le is állhat működésük.

Csomagajánlat

A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok

Minden vitaminnak megvan a sajátos egészségi hatása szervezetünkre nézve, amely hozzájárul testünk karbantartásához. Nincs ez másként a hajunkat illetően sem, amelynek szépségéért és egészségéért több mint tíz vitamin, nyomelem és ásványi anyag tesz nap mint nap. 
 

A kopaszodás okai lehetnek különböző krónikus gyulladásos vagy autoimmun betegségek, fejbőr problémák, gyógyszeres kezelések, legtöbbször azonban hormonális elváltozások, vashiányos vérszegénység, vagy tápanyaghiányos állapotok állnak a hátterében. Az egyoldalú táplálkozás, a drasztikus fogyókúra, a tápanyag-felszívódási zavarok, a fokozott fizikai igénybevétel és a szervezet vitamin- és energiaraktárait teljesen lemerítő állandó stressz is a haj tartásának meggyengülését, a hajszálak megritkulását okozhatja.

A hajhullás ellen érdemes mielőbb támadást indítani, hiszen a kopaszodás megállítása további értékes hajszálak elvesztését előzheti meg! A drogériák polcain számos hajnövesztő kapszula, tabletta, szérum, sampon és pakolás sorakozik. De hogyan válasszunk ezek közül, ha nem tudjuk, pontosan milyen tápanyagokra van szüksége hajhagymáinknak ahhoz, hogy kifogástalanul működjenek?


 

Az egészséges hajnövekedéshez vitaminokra, ásványi anyagokra és aminosavakra van szükség. A legfontosabb hajnövesztő vitaminok közé tartoznak a B-vitaminok, különösen a B5-vitamin, a folsav, a biotin vagy H-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin és a C-vitamin is. Mivel a haj építőanyaga, a keratin egy elszarusodott fehérje, az erős és jó minőségű hajszálak termeléséhez elengedhetetlen, hogy a hajhagymák a fehérjéket felépítő aminosavakhoz is hozzájussanak. A hajhullás a vashiány egyik jellegzetes tünete, de az ásványi anyagok közül a cink, a szilícium és a szelén hiánya is a hajszálak meggyengülését eredményezheti.

A különböző vitaminok és ásványi anyagok nem önmagukban, sokkal inkább egymást segítve fejtik ki hajnövesztő hatásukat. Ahhoz például, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra is szüksége van a szervezetnek, a szelén hasznosulását pedig a réz segíti elő. A házi hajnövesztő szerként gyakran használt élesztőkúra, ricinusolajos hajpakolás vagy csalános hajöblítés helyett azokat a készítményeket érdemes tehát választani, amelyek a hajnövekedés serkentéséhez szükséges összes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmazzák.

A hajhagymák a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz a fejbőr hajszálereiben keringő vérből jutnak hozzá. A hajnövesztő kapszulák és vitamin tabletták azonban a gyomron keresztól szívódnak fel, így a bennük található tápanyagoknak csak egy része jut el a vérkeringéssel a hajhagymákig.

A külsőleg használatos hajhullás elleni szerek ezzel szemben pontosan a fejbőrben található hajtüszőknél érvényesítik hajregeneráló hatásukat. A fejbőr helyi keringését élénkítő koffein és különböző növényi kivonatok a hajhagymák tápanyag felvételét segítik elő, egyéb összetevőik pedig megerősítik a hajszálak szerkezetét és megállítják vagy enyhítik a kopaszodást.

 

Fehérje

Mielőtt valóban rátérnénk a vitaminokra, érdemes röviden szót ejteni egy fehérjéről, a keratinról, amely hajunk - és például körmeink - legfőbb alkotóeleme. A szálak ennek a proteinnek köszönhetik rugalmasságukat és erősségüket, hiányában pedig elvékonyodnak, sérülékennyé válnak. Összességében elmondható, hogy a fehérjeszegény táplálkozás több tanulmány eredményei szerint is gátolhatja a hajnövekedést, illetve hajhullást idézhet elő. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2012-ben kiadott ajánlása szerint egy felnőtt szervezet számára testsúly-kilogrammonként legalább napi 0,66 gramm fehérje az ajánlott beviteli mennyiség. Ez egy 75 kilogrammos személy esetében mintegy 50 gramm fehérjét jelent, ami nagyjából 200-250 gramm csirkemellhússal fedezhető. Fontos hozzátenni, hogy teljes értékű fehérjéket állati eredetű élelmiszerekből nyerhetünk. Vegán vagy vegetáriánus étrend mellett ezért nagyobb odafigyelést igényel, hogy szervezetünket minden szükséges aminosavval (a fehérjék alkotóelemeivel) ellássuk.

A-vitamin

Minden sejt és szövet fejlődéséhez szükség van A-vitaminra, ez alól pedig a hajunk sem képez kivételt, továbbá ez a vitamin védi a hajtüszőket is, illetve megóvja a fejbőrt a kiszáradástól. Érdemes azonban megemlíteni, hogy nem csupán a hiánya okozhat gondot. Mivel ez egy zsírban oldódó vitamin, elraktározódik a szervezetben, ezáltal hosszú távú, rendkívül eltúlzott bevitele esetén túladagolás, valamint ahhoz kapcsolódó panaszok alakulhatnak ki. Ennek kockázata mindazonáltal kevésbé jelentős, mint a hiányállapot veszélye. Előanyagaiból szervezetünkben is termelődik A-vitamin: pótlására szolgál például a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, a barack vagy a paprika fogyasztása, ugyanakkor a legjobb források közé az állati belsőségek, a tojás, a tengeri halak húsa, illetve a tej és tejtermékek tartoznak.

B-vitaminok

B1-, B2-, B6- és B12-vitamin, folsav, niacin, pantoténsav: e csoport tagjainak közös jellemzője, hogy vízben oldódóak, ezáltal napi szinten kell gondoskodnunk a megfelelő pótlásukról. Általánosságban véve elmondható, hogy fontos szerepet töltenek be számos anyagcsere-folyamatban és az idegrendszer működésében, de a bőr és a haj egészségének megőrzéséhez is elengedhetetlenül szükségesek. A legtöbb B-vitaminhoz növényi eredetű élelmiszerekből is hozzájuthatunk, beleértve például a teljes kiőrlésű gabonákat, az olajos magvakat, a hüvelyeseket, valamint a leveles zöldségeket. Kivételt jelent ugyanakkor e téren a B12-vitamin, amely kizárólag állati ételekben található meg, így húsokban és a májban, illetve kisebb mennyiségben a tejben és tejtermékekben.

Biotin

Szintén elterjedt elnevezése a H-vitamin. Nélkülözhetetlen a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjéhez, hiányát pedig humán vizsgálatok is összefüggésbe hozták már a hajhullással és a hajszálak töredezetté válásával. Bár felszívódása nem túl hatékony az emberi szervezetben, szerencsére számos élelmiszer gazdag forrásának számít, így például a belsőségek, a karfiol, valamint a dió- és mogyorófélék. Szintén jelentős biotintartalommal rendelkezik a tojás, érdekesség azonban, hogy a nyers tojásfehérje egyik összetevője gátolja e vitamin felszívódását, főzéssel vagy sütéssel viszont megszüntethető ez az akadály. Részt vesz a zsír-, a fehérje-, valamint a szénhidrát-anyagcserében, de, mivel a test csak rövid ideig tudja tárolni, fontos a rendszeres pótlása megfelelő és változatos étkezéssel vagy táplálékkiegészítőkkel. Ha ez nem történik meg, számtalan kellemetlen tünetet produkálhat a hiánya.

E-vitamin

A C-vitaminnal együtt fontos antioxidánsnak számít, ezáltal az E-vitamin is részt vesz a káros hatású szabadgyökök semlegesítésében. Bőr- és hajvédő szerepét illetően régóta élnek már tudományos feltételezések, egy 2010-es malajziai kutatás pedig kimutatta, hogy az E-vitamin-tartalmú készítménnyel kezelt hajhullásos páciensek körében 34,5 százalékos javulás jelentkezett 8 hónap elteltével, míg a placebóval kezelt kontrollcsoport tagjainak állapotában 0,1 százalékos romlást tapasztaltak. A növényi olajok mellett gazdag vitaminforrásnak számítanak a gabonacsírák és a leveles zöldségek is.

Vas

A vas létfontosságú nyomelem az emberi szervezet számára, mivel a hemoglobin alkotórészeként szükség van rá az oxigénszállításhoz a véráramon keresztül. Hiánya vérszegénységhez vezet, aminek egyik gyakori következménye a hajhullás, illetve kezeletlen esetekben akár kopaszság kialakulása. Ráadásul hiába a vas az egyik leggyakrabban előforduló elem a Földön, a vashiány igen elterjedt probléma a világban. E nyomelem felszívódásához szükséges kellő mennyiségű C-vitamin jelenléte is, továbbá fontos szempont, hogy felszívódása hatékonyabb állati eredetű élelmiszerekből, mint növényiekből. A legjobb vasforrásnak tehát a húsok és a belsőségek tekinthetők.

Cink

Az emberi testben lévő cink jelentős része a hajunkban található, hiányának egyik legjellemzőbb tünete pedig a hajhullás. Számos funkciót tölt be a szervezetben, egyebek mellett kihatással van a haj fejlődésére és regenerációjára, valamint a hajtüszők körüli faggyúmirigyek megfelelő működésében is közrejátszik. Akárcsak a vasról, a cinkről is elmondható, hogy hatékonyabban szívódik fel állati eredetű ételekből, ezzel együtt azonban a hüvelyesek is jó forrásának számítanak.

Réz

Az elasztin a kötőszövet lényeges alkotóeleme, melynek előállítása során a réz -a cinkkel és a C-vitaminnal együtt - kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ebböl adódóan nélkülözhetetlen a bőr megújulási folyamataihoz, a bör fiatalságának, rugalmasságának megőrzéséhez, így az egészséges fejbőr és haj számára is. Éppen ezért a megfelelő mennyiségürézbevitel támogatja a fejbőr és ezáltal a haj megújulási képességét is. A réz hajminöségre gyakorolt kardinális hatását még fokozottabban kiemeli az a tény, hogy bizonyítottan segíthet az őszülés késleltetésében. A réz pótlásaa szervezetben tehát javíthatja a hajhagymák egészségét és müködését, elösegítheti a hajnövekedést, ezáltal pedig hozzájárulhat a hajhullás megelőzéséhez és kezeléséhez. 

Szelén és Jód

Erös antioxidánsként gátolja a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását, ezért a fejbőrön jelentkező gyulladásos betegségek megelőzésében és kezelésében is segíthet. A fejbőr gyulladásos megbetegedései ugyanis, mint például a seborrhoeás dermatitisz, Folliculitis decalvan, Pseudopelade brocq gyakran okoznak erös hajritkulást. Azokon a területeken, ahol szelén- és jódhiány együttesen jelentkezik, a pajzsmirigy-megbetegedések száma általában kiugró, már-már járványos méretet ölt. Ma már szinte köztudott, hogy a pajzsmirigybetegség diffúz hajhullás kialakulásához is vezethet. A szelénre egyébként szükség van a jód szervezetben való
hasznosulásához is. Amikor a szelénszint az emberi szervezetben alacsony, az emelkedett Oxidatív stressz következtében az
öregedési folyamatok felgyorsulnak, így korai időskori hajhullást, hajritkulást, valamint őszülést is maga után vonhat hiánya.


Forrás: (webbeteg, dr immun)