Többen érdeklődnek a koronavírus teszt után

Többen érdeklődnek, hogy nálunk miért nem elérhető a koronavírus PCR vagy gyorsteszt. Erre nagyon egyszerű, de kicsit összetettebb a válasz.

Elöljáróban mindenképp szeretnénk elmondani, hogy laborunk továbbra is fokozott figyelemmel, minden szükséges óvintézkedést betartva várja a kedves pácienseket! A járványügyi helyzetben azonban mindenkinek alkalmazkodni kell a helyzethez, és a szabályokat be kell tartani.

 

  • Így a maszk viselés a labor egész területén kötelező.
  • A recepciós pultnál szenzoros kézfertőtlenítő van kihelyezve, használni szabad.
  • A váróban maximum 2-3 ember tartózkodhat egyszerre.
  • Hogy minden hozzánk érkező biztonságban érezze magát, csakis az előre foglalt időpontban engedjük be a pácienseket. Sajnos nem tudjuk figyelembe venni, ha előbb érkezett vidékről, vagy melege van, fázik, esik az eső,... stb. 
  • Az Online időpont foglalással nem csak időt lehet spórolni, hanem hatékonyabb és gördülékenyebb lehet a felkészülés is. Nem csak a szabad helyeket lehet így látni, hanem automata visszaigazoló e-mail részletes instrukciókat küld a vérvételi előkészületről. Kérjük használják a rendszert!

A biztonságos ellátás megköveteli a szigort. 

 

Ezek az intézkedések mindannyiunk egészségének megtartása érdekében történnek, ezért kérjük Ön is segítse a munkánkat!

 

Amikor betört a járvány márciusban a legtöbb ember karanténba vonult, a mi forgalmunk is harmadára esett vissza. Csak azok jöttek laborvizsgálatra, akiket máshol nem tudtak fogadni, sürgős vagy elengedhetetlen volt a továbblépéshez, hogy legyen eredményük. Őket- ugyan a legalapvetőbb vizsgálatokra korlátozódva, el tudtuk látni. Az első hetekben mindannyian a képernyőre szegeződve figyeltük a híreket, hányan betegednek meg, hány embert veszítünk el. Eközben a világban gőzerővel kezdtek gyorsteszteket gyártani. Mindenféle no name, eddig ismeretlen cégek mint egy viharfelhő kezdtek gyülekezni, kínálták a ki tudja honnan szerzett tesztjeiket. Mindenki erre állt rá, de mi akkor is úgy gondoltuk, hogy bár az emberek, sőt az egész világ élete a Covidról szól, a Gellért laboré ne erről szóljon. Nem szerettünk volna beszállni egy olyan hajóba, amiről nem tudtuk, elsüllyed vagy sem.

Laborunk évek óta Magyarország legmegbízhatóbb cégeitől szerzi be a vizsgálatokhoz használt reagenseket, adott esetben a gyorsteszteket is. Mindenképp meg akartuk várni amíg közülük jelentkezik valaki, mert akkor az tuti jó lesz. Májusban érkezett az első ajánlat, egy későbbi beszállítással. Időközben viszont a páciensek elkezdtek visszaszivárogni, és az ő igényük nem a korona tesztelés volt, hanem fontosabbnak tartották, hogy megkapják az előzőleg elmaradt műtéthez szükséges ismételt vérvizsgálat eredményét, hogy elkészüljön a kismama csomag, hiszen a terhesség nem vonult karanténba, hogy a kemoterápiára váró betegek is időponthoz juthassanak a kezelésük folytatása érdekében, és hogy a pajzsmirigy betegség beállításához legyen kontroll labor...stb.

Így hát úgy döntöttünk, hogy csak a lezajlott fertőzést teszteljük, - ha valaki épp arra kíváncsi, de ezt külön nem hirdettük és nem jelenítettük meg a főoldalon, mert számunkra az emberi egészség a legfőbb érték, és mindenkor igazodni szeretnék pácienseink igényeihez. 

A koronavírus tesztelés időrabló művelet. Hiába gyorsteszt a neve, és hiába fut (na) le a reakció 10-15 perc alatt, a vérvétel körüli procedúra beleértve az adminisztrációt, az ide-oda jelentgetést a hivatalok felé, a dupla védőruha beszerzésén át számos olyan plusz feladat elé állítja a szakszemélyzetet, amibe mi így nem akartunk részt venni. Elvenné az időt a fontos laborvizsgálatoktól, amiért hozzánk járnak a páciensek. Más intézmények külön embereket vettek fel kizárólag Covid tesztelésre, mi ezt nem akartuk, de sajnos nem is tudtuk volna megtenni, így tehát kivártuk amíg ismét a saját megszokott vizsgálatainkat tudjuk végezni. Korona vírustesztet oly sok helyen lehet ma már csináltatni. 

PCR tesztet meg amúgy se végezhetünk, hiszen ahhoz más típusú engedélyre lenne szükség, mint ami nekünk van. A mi működési engedélyünk a klinikai kémia, hematológia, szerológia, immunológiai vizsgálatokra szól. Azt meg nem akartuk felvállalni, hogy a mintavételt követően tovább küldjük a mintákat egy másik laborba tesztelésre, hiszen elég sok időt (is) veszítenénk ezzel, ráadásul nehezen követhető a minta útja. 

Láthatják, hogy oldalainkon nagyon kevés szó esik a koronavírusról, mi rábízzuk a szakemberekre tájékoztatást. A sajtóban, a médiában mindenhol van bőven infó, akit érdekel, könnyedén rátalál.

Mi továbbra is szeretnénk arra a munkára koncentrálni, amiért a Gellért Medical Labor 9 éve megnyitotta kapuit. Biztonságos, kényelmes, a lehetőségekhez képest gyors és minőségi laborszolgáltatást nyújtani hosszútávon. A hozzánk visszatérő páciensek jól tudják, hogy már az ajtóban megismerjük őket, tudjuk kik ők, mikor jártak nálunk, milyen eredmények születtek akkor, javaslatot teszünk mit kéne vagy mit nem elvégeztetniük, és bizony ezt nagyon szívesen veszik tőlünk. Továbbá évek óta sikerrel futnak kuponos ajánlataink is, ahol jelentős kedvezménnyel lehet megvásárolni bizonyos vizsgálati csomagokat, ezáltal olyanokhoz is eljuthatnak ajánlataink, akik teljes áron nem tudnának vásárolni.

Nem hagyhatjuk cserben a pácienseinket, mert számítanak ránk és tudják, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy őket lelettel lássuk el mielőbb.

Tehát a fentiek ismeretében egyelőre nem kívánunk koronavírus gyorstesztet végezni, de persze ahogy most változik a világ, ez is képlékeny, de erről is tájékoztatni fogjuk Önöket!

Továbbra is várjuk Önöket szeretettel!