Allergia, intolerancia, hisztamin, cöliakia, NCGS...

Allergia, intolerancia, lisztérzékenység, cöliakia, hisztamin intolerancia, tejfehérje allergia, tejcukor intolerancia, nem cöliakias eredetű gluténérzékenység, búza-rozs-liszt allergia vagy glutén intolerancia. Ismerősek ezek a kifejezések, de azt is tudjuk, hogy mindegyik mást jelent? 

ALLERGIA

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

Panaszok és tünetek azonnal, de órákon belül kialakulhatnak és attól függ, melyik szervrendszert érinti:

  • tüsszögés
  • orrfolyás
  • köhögés
  • könnyezés
  • fulladás
  • nehézlégzés
  • hasmenés
  • kiütés
  • puffadás
  • hasi görcs
  • hányinger
  • hányás

Kimutatása történhet:

  • Prick teszttel / bőrpróba (laborunk ezt nem végzi)
  • IgE típusú vérvizsgálattal ( IgE típusú allergia tesztek / étel vagy inhalativ )

INTOLERANCIA

Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki. Ételintoleranciáról beszélünk, ha 1. az emésztőrendszerből gyakorlatilag az emésztőenzimek hiányoznak, vagy ha 2. nem megfelelő a bélrendszer működése és nem bontja le az ételeket.

Panaszok és tünetek, melyek általában napokkal később jelennek meg és tartósan fennállhatnak:

  • fejfájás
  • puffadás
  • hajhullás
  • álmatlanság
  • kimerültség
  • akne vagy egyéb bőrtünet
  • gyomorégés
  • hányinger
  • hasmenés vagy székrekedés
  • ízületi fájdalom

Kimutatása történhet:

  • IgG típusú vérvizsgálattal ( food IgG intolerancia tesztek )

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG (valódi ) és/vagy CÖLIAKIA

A két elnevezés egy és ugyanaz és egy autoimmun gyógyíthatalan betegséget takar. A betegséget az jellemzi, hogy a búzában, rozsban, árpában lévő fehérjék bejutnak a bélbe, ahol a transzglutamináz nevű enzim módosítja őket, és a bélnyálkahártyán gyulladást okozva elpusztítja azt. A bélbolyhok tönkremennek és súlyos felszívódási zavarok lépnek fel. Kialakulásában hajlamosító tényezők lehetnek már meglévő egyéb autoimmun betegségek. ( pajzsmirigy betegség, laktóz intolerancia, cukorbetegség)

Panaszok és tünetek, melyek akár évekig lappanghatnak, épp ezért csendesen öli a szervezetet:

  • ízületi panaszok
  • ekcéma
  • puffadás
  • hasmenés
  • zsírszéklet
  • gyermekeknél fejlődésben való visszamaradás
  • hasi görcsök
  • meddőség
  • vetélés
  • hajhullás
  • levertség
  • tanulásban való elmaradás gyermekeknél
  • csontritkulás
  • vashiány
  • fejfájás / migrén
  • felszívódási zavarból eredő eltérő laborértékek (vitamin hiány, vérszegénység )

Kimutatása történhet:

Szerológiai vizsgálatokkal, mely abban az esetben ad megfelelő eredményt, ha a glutén fogyasztás folyamatosan fennáll, vagy diétát követően legalább 3-6 hónappal a vérvétel előtt visszavezetik az étrendbe.

  • Transzglutamináz IgG, IgA
  • Endomizium elleni antitest
  • Deamidált gliadin peptid
  • + Immunglobulin IgA

Genetikai vizsgálattal, nincs diétás megkötés. Bármely életkorban elvégezhető.

  • HLA DQ2 és DQ8 kimutatással PCR módszerrel.

Szövettannal, azaz a bélnyálkahártyából vett biopsziás mintából .

HISZTAMIN INTOLERANCIA

Nor­mál eset­ben a bél­ben a dia­mi­no­xi­dáz (DAO) ne­vű en­zim gon­dos­ko­dik az ét­elek­kel be­vitt hisz­ta­min le­bon­tá­sá­ról. Hisz­ta­mi­n in­to­le­ran­cia ese­tén azon­ban hi­á­nyál­la­pot áll fenn eb­ből az en­zim­ből, így az ét­elek­ből na­gyobb mennyi­sé­gű hisz­ta­min jut a vér­ke­rin­gés­be, és kü­lön­fé­le pa­na­szo­kat okoz. A hisz­ta­mi­n in­to­leran­cia tü­ne­tei ha­son­lí­ta­nak az iga­zi al­ler­giá­é­hoz, de nem té­vesz­ten­dők össze ve­le. Al­ler­gia ese­tén im­mu­no­ló­giai tév­re­ak­ció­ról van szó, ami­kor a szer­ve­zet an­ti­tes­te­ket ter­mel fel­té­te­le­zett el­le­nsé­gek, pél­dá­ul a te­hén­tej el­len. En­nek a fo­lya­mat­nak az ered­mé­nye­ként hisz­ta­min sza­ba­dul fel, ami azu­tán olyan al­ler­gi­ás tü­ne­te­ket vált ki, mint a bőr­ki­ütés vagy az aszt­ma. Amennyiben az IgE típusú allergia tesztek negatívak, de a panaszok fennállnak, mindig gondolni kell hisztamin intoleranciára!

Panaszok és tünetek, melyek az elfogyasztott ételt követően rövid időn belül jelentkeznek:

  • hőhullámok
  • szűnni nem akaró nátha
  • puffadás
  • kiütések
  • hasmenés vagy székrekedés
  • nehézlégzés
  • szapora pulzus
  • szívritmus zavarok
  • koncentráció hiánya
  • asztma
  • köhögés
  • hányás

Kimutatása történhet:

  • vérvizsgálat útján a DAO enzim koncentrációjának mérésével
  • széklet hisztamin vizsgálattal (ezt a mi laborunk nem végzi)

TEJFEHÉRJE ALLERGIA

Ez nem ugyanaz, mint a tejcukor -laktózérzékenység és nem ugyanaz, mint az IgG típusú tejérzékenység. Ez a tejben található fehérjékre (kazein és savófehérjék- alfa és béta laktalbumin) adott allergiás immunreakció. A tej által kiváltott reakciók lehetnek koraiak, szinte azonnal megjelennek, vagy későiek, napokkal a tej (allergén) elfogyasztása után jelentkeznek.

Panaszok és tünetek:

  • csalánkiütés
  • ödéma
  • ekcéma
  • hasi panaszok
  • reflux
  • asztma
  • sokk

Kimutatása történhet:

  • a fentebb említett allergia IgE típusú vérvizsgálattal
  • Prick teszttel bőrpróbával (laborunk ezt nem végzi)

TEJCUKOR / LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG - INTOLERANCIA

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. 3 formája ismert: veleszületett laktázhiány, elsődleges és másodlagos laktózhiány.

Panaszok és tünetek:

  • hasmenés
  • hasi görcs
  • puffadás
  • felfúvódás
  • fejfájás
  • fáradtság
  • akné
  • alvászavar

Kimutatása történhet:

Genetikai teszt segítségével

  • LCT 1390 gén mutáció vizsgálatával

Hidrogén kilégzéssel (a laboratóriumunk ezt nem végzi)

Egyéb módszerekkel ( azonban a hitelesség miatt ezt nem javasolt, illetve adókedvezmény csak a két laboratóriumi módszer igazolása esetén igényelhető)

  • Diétateszt: Egy több napos diéta, aminek során nem fogyasztható laktóz. Figyelni kell arra, hogy sok késztermék laktózt tartalmaz. Ha a tünetek megszűnnek, akkor az felveti a gyanút.
  • Kitettségteszt: A laktózmentes diétát követően egy pohár vízben 50-100 gramm tejcukrot kell feloldani, és ezt meginni. Ha néhány órán belül visszatérnek a tünetek, akkor azok megerősítik a gyanút.
  • Vércukorvizsgálat: A laktózoldatot szintén egész éjszakás éhezés után, éhomra kell meginni. A laktózbevitel után 10-15 percenként megmérve a vér glükózszintjét, a rossz laktózemésztésű személyeknél lapos függvénygörbét kapunk, míg a laktóz megemésztésére képes személyeknél a görbének jellegzetes csúcsa látható, amit 1-2 óra alatti 50-100%-os emelkedéssel ér el.

NEM CÖLIÁKIÁS EREDETŰ GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG - NCGS

A betegségnek pontos magyar megnevezése még nincs, az angol elnevezést használjuk. Az NCGS, angol mozaikszó (Non-Celiac Gluten Sensitivity) azaz magyarul Nem Cöliákiás Glutén Érzékenység. Az elmúlt tíz évben vált ismertté a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a cöliákia, vagyis lisztérzékenység szokásos vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni. Az autoimmun eredetű lisztérzékenység jól körülhatárolható, évtizedek óta ismert kórkép, mely hazánkban hozzávetőlegesen a lakosság egy százalékát érinti. Lényege, hogy a táplálkozás során bevitt glutén egyik összetevője, a gliadin kóros immunválaszt vált ki a szervezetben. A gyulladásos immunfolyamat következménye, hogy a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a bélbolyhok ellaposodnak, elsorvadnak, vagy akár teljesen eltűnhetnek, így a tápanyagok nem tudnak kellő mennyiségben felszívódni a szervezetben. A nem-cöliákiás gluténérzékenység néven ismert tünetegyüttes ezzel szemben nem autoimmun folyamat. A jellemzően felnőttkorban jelentkező kórkép csupán az elmúlt 10 évben került a figyelem középpontjába, pontos kiváltó oka és lefolyása még a mai napig nem egyértelmű az orvostudomány számára. Az NCGS jelentkezéséhez számos tényező hozzájárulhat, szerepet játszhatnak benne az irritábilis bélszindrómáért okolható egyéb faktorok, de akár egy hosszabb antibiotikumos kezelés is állhat a háttérben. A diagnózis hosszú évekig is eltarthat, ugyanis antitestek hiányában sem közvetlenül szövettani, sem szerológiai vizsgálattal nem mutatható ki a probléma, épp ezért a jelenleg elérhető ételintolerancia-tesztek eredményei alapján összeállított diéta sem lesz feltétlenül hatásos.

Panaszok és tünetek, melyek lemondás szerint akár 20 perc múlva is kellemetlen reakciókat okozhatnak:

  • puffadás
  • hasi diszkomfortérzet
  • hasmenés
  • alvászavar

Ellenben a CÖLIÁKIÁS eredetű megbetegedéssel szemben nincsenek bőrtünetek, nőgyógyászati problémák, ízületi panaszok.

Kimutatása történhet:

A NCGS esetén nincsen laboratóriumi diagnosztikus módszer, ezért ki kell zárni a klasszikus cöliákiát illetve az egyéb étel okozta állapotokat. ( IgG intolerancia, egyéb emésztőrendszeri betegségek)

BÚZA, ROZS, GLIADIN, GLUTÉN, LISZT ALLERGIA

Nem egyenlő az intoleranciával! Fentebb már megtanultuk: az allergia IgE típusú, az intolerancia IgG. Panaszokban, és a kimutathatóságban is különböznek, mégis gyakran keverik őket.

 

FONTOS!

Ha panaszainkat allergia okozza, akkor minden esetben ki kell iktatni az étrendből örökre! Ha intolerancia, azaz túlérzézékenység igazolódik IgG típusú vérvizsgálattal, akkor pedig csak átmenetileg kell felfüggeszteni a fogyasztásukat, figyelni a szervezet reakcióit, majd fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe. Javasolt, hogy ezt az eliminálási folyamatot ne magunk kísérletezzük ki, hanem kérjük szakember segítségét, ugyanis sokkal többet árthatunk magunknak. A hiányos vagy elégtelen táplálkozás legalább annyira veszélyes, mint ha folyamatosan olyat eszünk, ami nekünk nem jó!

 

GLUTÉN INTOLERANCIA más néven GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

Nem egyenlő az allergiával, nem ugyanaz, mint a klasszikus cöliakia, amit szintén neveznek így is, és nem egyenlő a fent említett NCGS állapottal sem. Ételintoleranciának nevezzük, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.).

 

Panaszok és tünetek a fent említett INTOLERANCIA részben olvasható, ahogyan a kimutatása is.