PCOS

A PCOS a nők tizedét érinti és vezető meddőségi ok. Azonban ez NEM NŐGYÓGYÁSZATI probléma és NEM A PETEFÉSZEK betegsége! Komplex anyagcsere-zavarról van szó, melynek kezelése élethosszra szól. Kivizsgálása belgyógyászati hatáskörbe tartozik. A kezelése négyes pilléren nyugszik, ebből három az életmód-váltáson alapul.

ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A PCOS-RŐL
 

A PCOS HÁTTERE
A többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzuk ki, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR). Ekkor a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcsere zavart okoz.

Többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzuk ki, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR). Ekkor a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcsere zavart okoz. 
A hiperinzulinaemia (tehát amikor túl sok inzulin termelődik) több lépcsőben felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét. A kisiklott folyamatok lassan haladnak előre, hosszú éveken át. Változatos tünetekkel jár, azonban ezek sokáig nem hívják fel a figyelmet az alapproblémára. Gyakori, hogy a tünetek ellenére az alapbajt nem ismerik fel vagy nem kezelik megfelelően, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere, a megváltozott véralvadékonyság, vagy cukorbetegség és/vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Az élet későbbi szakaszában már ezek és további súlyos szövődmények uralják a képet.

Az érintettek családjában gyakoriak az anyagcsere betegségek, tehát a cukorbetegség, az elhízásra való hajlam, a szív-és érrendszeri problémák halmozódnak. Az örökletes tényezők mindkét szülő oldaláról, akár egyéb metabolikus zavarokkal kombináltan is érkezhetnek. A kövér, kopaszodó, zsíros bőrű férfiak valószínűleg a PCOS férfi megfelelői és örökletes hordozói, de petefészek hiányában kevesebb tünettel.

MIKOR KEZDJÜNK GYANAKODNI?
- menstruációs problémák 
- metabolikus szindróma
- cukoréhség
- teherbeesési nehézség 
- bőrpanaszok
- hajhullás
- ciszták a petefészekben
- úszógumi effektus

KIVIZSGÁLÁS
A beteg kivizsgálásában a panaszok sokrétűsége miatt több szakma is közreműködhet, de a kivizsgálás irányítása belgyógyász-endokrinológusfeladata.

Laboratóriumi vizsgálatok. A diagnózis nincs laboratóriumi értékekhez kötve, mert a sokrétű és finom hormonzavar miatt csak az egészségesekhez való csoportos összehasonlításban tűnik ki, hogy a PCOS betegekben magasabb:
* szabad andogén-index (FAI): össztesztoszteron / SHBG hányadosa
* DHEAS
* androsztendion
* LH/FSH arány
* inzulinszint
* gyakran prolaktinszint is emelkedett

Egyénenként alig egy-egy hormon szintje emelkedett a referencia-értékhez képest, kifejezett hormonemelkedés viszont más endokrin betegségre utal. A “hormonok rendben vannak” kijelentés nem zárja ki PCOS lehetőségét.
Az inzulin rezisztencia (IR) vizsgálatához nincs igazán megbízható, egyszerű módszer. A cukorterhelés közben a vércukor- és inzulinszintek utalhatnak jelentős inzulin-túltermelődésre. Leggyakrabban 3 pontos OGTT vizsgálatot végeznek, melynek során éhomi (0 perces), majd 75 gramm glükózszirup megivását követően a 60. majd 120.percben vesznek le vércukor- és inzulinszintet. Nem túl pontos teszt, és az eredménye végképp nem alkalmas objektív összevetésre több páciens lelete esetében – ezért ennek értékelését kizárólag ebben járatos szakemberre szabad bízni, a többi vizsgálat eredményének figyelembe vételével!

A petefészkek ultrahang vizsgálata. A policisztás ováriumkép (PCO) diagnosztikai kritériumai a hüvelyi ultrahangvizsgálatra vonatkoznak. A ciklus elején kell elvégezni, amikor még fejlődésnek indult tüsző nem zavarhatja az értékelést. Bízzuk a vizsgálatot tapasztalt szonográfusra vagy olyan szülész-nőgyógyászra, aki magas fokú ultrahang-diagnosztikai jártassággal valamint megfelelő felszereltséggel (korszerű ultrahang-készülékkel) rendelkezik! Ne fogadjuk el annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet hasfalon keresztül és nem hüvelyi úton végeztek.
A policisztás ováriumok radiológiai képe: Mindkét petefészekben egyenként legalább nyolc, 10 mm-es átmérőt el nem érő ciszta vagy az ováriumok térfogata 10 ml-t meghaladja.

A PCOS egyelőre nem gyógyítható, de a tünetek visszafordíthatóak, és az állapotromlás megakadályozható az éveken át alkalmazott megfelelő kezeléssel.
Fontos tisztázni, hogy az alapkezelés minden PCOS-ben szenvedő számára ugyanaz, függetlenül a konkrét panaszaiktól! Egyeseknek a fokozott szőrnövekedés, másoknak a meddőség okozza a fő gondot: de nem magát a tünetet kell kezelni, hanem az alapbetegséget.

Az alapkezelés az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul. Három fő összetevője miatt hármas alapkezelésnek nevezik, amely újabban kiegészült egy újabb igencsak fontos összetevővel, a pszichés pillérrel.
Tehát a trükk az egyensúly megteremtése: az energiabevitel (étrend) és energiafelhasználás (mozgás) szinkronitását kell megteremtenünk, amelyben segíthet a metformin-származék (gyógyszer), de az egyensúly elérése és megtartása sokkal könnyebb akkor, ha pszichés alapozás is kellően erős mindehhez.

https://www.gellertlabor.hu/laborvizsgalat-csomag/130
 
 
 
Forrás: ( pco-szindroma ) kép: ( anatur )