PCOS

A PCOS a nők tizedét érinti és vezető meddőségi ok. Azonban ez NEM NŐGYÓGYÁSZATI probléma és NEM A PETEFÉSZEK betegsége! Komplex anyagcsere-zavarról van szó, melynek kezelése élethosszra szól. Kivizsgálása belgyógyászati hatáskörbe tartozik. A kezelése négyes pilléren nyugszik, ebből három az életmód-váltáson alapul.

A PCOS kezelése során három fő területre kell összpontosítani: a szabálytalan menstruáció szabályozására és/vagy a hirsutismus megszüntetésére és/vagy a meddőség terápiájára. A PCOS kezelési módszerei az idő előrehaladtával annak függvényében változnak, hogy az adott életkorban melyek a beteg preferenciái. Ennek során azonban mindvégig szem előtt kell tartani az inzulinrezisztencia problémáját, mert ennek hosszú távú egészségi kihatásai lehetnek.

Online foglalás a vizsgálatra

ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A PCOS-RŐL
 

A polycystás ovarium szindróma (PCOS) gyakori, a reproduktív korú nők 4−12%-át érintő állapot. A klinikai kép jellegzetes eleme a hyperandrogenismus és a krónikus anovuláció. A PCOS összefügg az elhízással és az inzulinrezisztenciával. Az IR hosszú távú egészségi kihatásai miatt fontosak a normális testsúly elérését és megtartását célzó életmódbeli változtatások, a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás fenntartása.

A PCOS magas prevalenciája ellenére sok az ellentmondás a PCOS diagnosztikája és differenciáldiagnosztikája terén. Ez részben arra vezethető vissza, hogy nem áll rendelkezésre specifikus diagnosztikai teszt a kórállapot igazolására. Egyes esetekben a klinikai anamnézis és néhány laboratóriumi teszt elegendő a diagnózis felállításához. A kórismézést követően a kezelés fontos szempontja a PCOS összefüggése az inzulinrezisztenciával (például annak eldöntése, hogy szükséges-e inzulinérzékenyítő szerek adása, és ha igen, mikor). A terápia során négy fő területre kell összpontosítani: a menstruáció rendezésére, a fokozott szőrnövekedés megszüntetésére, a meddőségi problémákra, valamint az IR szindróma és az ehhez társuló kockázati tényezők (2-es típusú cukorbetegség, dyslipidaemia, szív- és érrendszeri betegségek) kezelésére.

A PCOS HÁTTERE

 
A többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzuk ki, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR). Ekkor a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcsere zavart okoz.

Többféle örökletes sajátság közül az inzulin-hatás zavarát hangsúlyozzuk ki, amelynek az immár közismert elnevezése az inzulinrezisztencia (IR). Ekkor a szervezetben az optimálisnál több inzulin termelődik, ami sokrétű hormonális és anyagcsere zavart okoz. 
A hiperinzulinaemia (tehát amikor túl sok inzulin termelődik) több lépcsőben felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét. A kisiklott folyamatok lassan haladnak előre, hosszú éveken át. Változatos tünetekkel jár, azonban ezek sokáig nem hívják fel a figyelmet az alapproblémára. Gyakori, hogy a tünetek ellenére az alapbajt nem ismerik fel vagy nem kezelik megfelelően, miközben a rossz irányba sodródó szénhidrát- és zsíranyagcsere, a megváltozott véralvadékonyság, vagy cukorbetegség és/vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Az élet későbbi szakaszában már ezek és további súlyos szövődmények uralják a képet.

Az érintettek családjában gyakoriak az anyagcsere betegségek, tehát a cukorbetegség, az elhízásra való hajlam, a szív-és érrendszeri problémák halmozódnak. Az örökletes tényezők mindkét szülő oldaláról, akár egyéb metabolikus zavarokkal kombináltan is érkezhetnek. A kövér, kopaszodó, zsíros bőrű férfiak valószínűleg a PCOS férfi megfelelői és örökletes hordozói, de petefészek hiányában kevesebb tünettel.

 

MIKOR KEZDJÜNK GYANAKODNI?


- menstruációs problémák 
- metabolikus szindróma
- cukoréhség
- teherbeesési nehézség 
- bőrpanaszok
- hajhullás
- ciszták a petefészekben
- úszógumi effektus
 

A PCOS differenciál diagnosztikája

Az alábbi (kór)állapotok kizárása szükséges a kivizsgálás során: terhesség (terhességi teszttel), hypothyreosis (TSH-méréssel), hyperprolactinaemia (prolaktin-meghatározással), késői kezdetű kongenitális adrenális hyperplasia (17-hidroxi-progeszteron mérésével), petefészektumor (össz-tesztoszteron alapján), hyperthecosis (össz-tesztoszteron alapján), mellékvesetumor (DHEAS-S [dehidroepiandroszteron-szulfát meghatározásával) és Cushing-szindróma (24 órás kortizolprofil alapján).


KIVIZSGÁLÁS

 
A beteg kivizsgálásában a panaszok sokrétűsége miatt több szakma is közreműködhet, de a kivizsgálás irányítása belgyógyász-endokrinológusfeladata.

A diagnózis nincs laboratóriumi értékekhez kötve, mert a sokrétű és finom hormonzavar miatt csak az egészségesekhez való csoportos összehasonlításban tűnik ki, hogy a PCOS betegekben magasabb:
 

* DHEAS
* Tesztoszteron
* FS
* LH
* Inzulinterhelés 3x
* Prolaktin 
* TSH
* Májfunkció
* Húgysav
* Androsztendion
* Koleszterin
* Triglicerid

 
Egyénenként alig egy-egy hormon szintje emelkedett a referencia-értékhez képest, kifejezett hormonemelkedés viszont más endokrin betegségre utal. A “hormonok rendben vannak” kijelentés nem zárja ki PCOS lehetőségét.
 
Az inzulinrezisztencia (IR) vizsgálatához nincs igazán megbízható, egyszerű módszer. A cukorterhelés közben a vércukor- és inzulinszintek utalhatnak jelentős inzulin-túltermelődésre. Leggyakrabban 3 pontos OGTT vizsgálatot végeznek, melynek során éhomi (0 perces), majd 75 gramm glükózszirup megivását követően a 60. majd 120.percben vesznek le vércukor- és inzulinszintet. Nem túl pontos teszt, és az eredménye végképp nem alkalmas objektív összevetésre több páciens lelete esetében – ezért ennek értékelését kizárólag ebben járatos szakemberre szabad bízni, a többi vizsgálat eredményének figyelembe vételével!

A petefészkek ultrahang vizsgálata. A policisztás ováriumkép (PCO) diagnosztikai kritériumai a hüvelyi ultrahang vizsgálatra vonatkoznak. A ciklus elején kell elvégezni, amikor még fejlődésnek indult tüsző nem zavarhatja az értékelést. Bízzuk a vizsgálatot tapasztalt szonográfusra vagy olyan szülész-nőgyógyászra, aki magas fokú ultrahang-diagnosztikai jártassággal valamint megfelelő felszereltséggel (korszerű ultrahang-készülékkel) rendelkezik! Ne fogadjuk el annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet hasfalon keresztül és nem hüvelyi úton végeztek.
A policisztás ováriumok radiológiai képe: Mindkét petefészekben egyenként legalább nyolc, 10 mm-es átmérőt el nem érő ciszta vagy az ováriumok térfogata 10 ml-t meghaladja.

A PCOS egyelőre nem gyógyítható, de a tünetek visszafordíthatóak, és az állapotromlás megakadályozható az éveken át alkalmazott megfelelő kezeléssel.
Fontos tisztázni, hogy az alapkezelés minden PCOS-ben szenvedő számára ugyanaz, függetlenül a konkrét panaszaiktól! Egyeseknek a fokozott szőrnövekedés, másoknak a meddőség okozza a fő gondot: de nem magát a tünetet kell kezelni, hanem az alapbetegséget.
 
 
Az alapkezelés az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul. Három fő összetevője miatt hármas alapkezelésnek nevezik, amely újabban kiegészült egy újabb igencsak fontos összetevővel, a pszichés pillérrel.
Tehát a trükk az egyensúly megteremtése: az energiabevitel (étrend) és energiafelhasználás (mozgás) szinkronitását kell megteremtenünk, amelyben segíthet a metformin-származék (gyógyszer), de az egyensúly elérése és megtartása sokkal könnyebb akkor, ha pszichés alapozás is kellően erős mindehhez.


 
Forrás: ( pco-szindroma, medicalonline )