Mit jelent a gyulladás?

Mit jelent a gyulladás? Milyen laborvizsgálatokat végeztessünk? 

Láz, hőemelkedés, visszatérő fertőzések, fájdalom, fejfájás a jellemző panaszok. 

A vizsgálatokkal a meglévő gyulladások meglétét ill. annak  mértéket tudjuk kimutatni. Arra nincs lehetőség egy laborvizsgálat során, hogy azt is megállapítsuk, hol van a szervezeten belül probléma. A gyulladásos paraméterek eltérései alapján, a kontroll mérések, a panaszok ismeretében a szakorvosok már kellő információval rendelkeznek ahhoz, hogy a páciens kezelését megkezdjék és a diagnózist felállítsák. 

A vizsgálatok során olyan paramétereket vizsgálunk, melyek a gyulladás során eltérést mutathatnak, továbbá autoimmun eredet is sejthető lehet. 

 

A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusának fontos alapeleme. 

Működése során egyszerre többféle elhárítórendszer is aktiválódik: ilyen például az immunrendszer sejtes és ellenanyagos immunitás rendszere, a gyulladáscsökkentő anyagok felszaporodásáért felelő rendszer és a véralvadási rendszer. A gyulladás egy nagyon összetett, komplex folyamat, ami egyszerre jelenti több kisebb alrendszer beindulását. Ennek eredménye az, hogy az adott területen - ahol maga a gyulladás történik - felszaporodnak az adott gyulladásra jellemző sejtek (amelyek legtöbbször fehérvérsejtek).

A gyulladást az immunrendszer aktivizálódása váltja ki, oka pedig többféle lehet. Ez leggyakrabban valamilyen kórokozó, de lehet akár valamilyen sérülés, belső vagy külső ártalom. Előfordulhat az is, hogy a szervezet hibás felismerés miatt fordul saját maga ellen (valamilyen autoimmun betegség, így például a sokízületi gyulladás miatt).

A gyulladás egyik tünete maga a láz, esetenként pedig a fájdalom és tapintható duzzanat, a meleg tapintat, valamint az, hogy az adott terület vagy szerv funkciója eleve károsodik. Emellett kimutatható a vérből több laboratóriumi eltérés is.

A gyulladás megállapítását a tünetek - például láz, esetenként fájdalom és tapintható duzzanat, meleg tapintat, károsodott funkció - megállapítása, szemrevételezése után vérvétel segíti. Ezt az teszi lehetővé, hogy a gyulladás akut fázisában különböző fehérjék szaporodnak fel a vérben, amelyek közül legalább 150 féle ismert. Ezeket közül annak a néhánynak - ötnek-tíznek - a szintjét mérik meg a laborokban, amely jól jellemzi a gyulladásos folyamatot. 

Fontos a vérsüllyedési érték is, de mivel ez a gyulladás elmúlását követően még hetekig kóros lehet, az éppen fönnálló folyamat megállapítására nem használható. 

 

Ha a vérvétel nem mutat eltérést, akkor nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a szervezetben komolyabb gyulladásos folyamat nem zajlik. A következők segítenek: 

 

 • Teljes vérkép
 • Süllyedés
 • CRP
 • AST
 • Reuma faktor
 • Májfunkció 
 • Vas 
 • Ferritin
 • Teljes vizeletvizsgálat 
 • Fehérje ELFO
 • ANA szűrőteszt