Szájüregi rákok / HPV szűrés

Ha meghalljuk a HPV ( Human Papillomavírus ) szót, rögtön a méhnyakrák jut eszünkbe, azonban kevesen tudják, hogy a szájüregi rákok 40%-a összefüggésbe hozható a HPV pozitivitással.

Magyarország első helyen áll Európában, a világon pedig a harmadik helyen a rosszindulatú szájüregi (oropharyngealis) daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza, melynek hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

Online foglalás a vizsgálatra

Kit veszélyeztet?

A rizikócsoportba elsősorban a fiatalok és a középkorúak tartoznak. A szájüregi HPV fertőzés legnagyobb kockázati tényezője az orális szex és a szexuális partnerek gyakori váltogatása. A kockázat szintén magasabb dohányzók és rendszeres alkoholfogyasztók körében és egyes kutatások arra is figyelmeztetnek, hogy a fertőzés úgy is tovább terjedhet, ha például a vírust hordozó személlyel közös poharat használunk. 

Az elmúlt években egyre több adatunk van arra, hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV jelenléte között. Az orális HPV-szűrés jelentőségét igazolja, hogy egyes szerzők szerint szignifikáns összefüggés van a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között, ennek hátterében az orális szex során átadott vírus állhat.

 

Szájüregi-garati ( OP ) szűrés céljából vagy fertőzés gyanúja esetén javasolt az oropharyngeális HPV diagnosztikájához specifikusan kifejlesztett OP-HPV teszt alkalmazása. A mintavétel a laborban történik. A vizsgálat előtt 1-2 órával kerüljük az evést, rágózást, dohányzást! 
 

Az ajak, a szájüreg és a garat rosszindulatú megbetegedései a szájüregi daganatok, amelyeknek száma valamelyest csökkenő tendenciát mutat: míg 2005-ben 3400, 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az évenkénti körülbelül 1500 halálos áldozat több mint a duplája a közlekedési balesetben elhunytak számának.

A HPV jelenléti a fej-nyaki régióban 65%! 

A szájüregi daganatokról általánosan ismert tény, hogy kialakulásukban a dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás a fő rizikófaktor. Az utóbbi években a fenti állítás mellett a HPV fertőzés oki szerepe is egyre gyakrabban megjelenik, ugyanis növekvő számban igazolódnak HPV (Humán Papilloma Vírus) eredetű daganatos elváltozások a szájüregben.

 
A HPV fertőzés szűrése azért is lényeges, mivel jelenléte hosszú ideig nem okoz tüneteket, ám így is fertőzhet. A HPV főleg szexuális úton terjed, illetve bőr érintés útján is továbbadható. A fertőzés szempontjából az orális szex is kockázati tényező, ennek elterjedése és a gyakori partnerváltás is indokolja a szájüreg és gége időszakos szűrővizsgálatát, az esetleges daganatos elfajulások időben történő felfedezéséért. A HPV tipizálás célja a magas kockázatú HPV típusok kimutatása. Lehetőség van a szájüregből történő mintavételre szűrés céljából. Ha HPV fertőzésre gyanús elváltozást találunk, akkor a műtéti úton történő eltávolítás után egyrészt szövettani vizsgálat, másrészt HPV tipizálás is javasolt. Európában hazánk az első helyen áll a rosszindulatú szájüregi daganatok okozta halálozásban. Évente közel 1700 ember, köztük 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. Csakúgy, mint a daganatos betegségek több típusánál, a szájüregi daganatok esetében is igaz, hogy idejében felismerve sikeresen kezelhetőek. A rizikócsoportba tartozó személyek számára ezért panaszmentesség esetén is javasolt a rendszeres szűrővizsgálat. (fül-orr-gége központ)
 

A szájüregi daganatos megbetegedések száma nem mérséklődik olyan ütemben, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás – mondja a szakorvos, aminek oka a human papilloma vírus (HPV). Mind a férfiaknál, mind a nőknél már 40 éves kor előtt is előfordul a betegség, amit a megváltozott szexuális szokások, például az orális szex elterjedése okoz. Ezért is különösen fontos hogy a fiúknál is bevezetik a HPV elleni védőoltást, ami nem várt pozitív hozadékkal járhat a szájüregi daganatok területén. A sokáig fennálló rekedtség, nyelési nehézség, vér felköhögése, illetve az elhúzódónyaki duzzanat mind HPV okozta szájüregi daganatra figyelmeztető jel lehet. A szájüregben lévő, hetekig vérző apró seb is gyanúra adhat okot.

 

A legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes, és minden új páciensnél, illetve az évenkénti vizsgálatok esetén is elvégzi a szakember. Hagyományos fogorvosi vizsgálatnál mindig ellenőrzik az ajkakat, a szájüreg és szájgarat nyálkahártyáját. A szűrés miatt azoknak is érdemes évente elmenniük fogorvoshoz, akiknek már nincs saját foguk és protézist hordanak. A daganat ugyanis nem a fogakat, hanem a nyálkahártyát támadja meg. A rákos elburjánzás a csontban, az erekben, valamint a nyaki nyirokcsomóban is feltűnhet. Áttét esetén az ötéves túlélés esélye 25-40 százalék, míg a kis kiterjedésű, áttét nélküli daganatoknál 75-80 százalék. Éppen ezért egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a szájüregi daganatok felismerésekor. (Dr. Mensch Károly/ SOTE)

 

A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára. Papillomák a szájüregben leginkább a kemény-, lágyszájpadon, a buccán, a nyelven láthatóak. Verruca az ajkakon a leggyakoribb, szexuális úton terjedő condyloma a nyelven, a szájpadláson, olykor periorálisan alakul ki. A valódi szájüregi daganatok kialakulásáért elsősorban az ún. környezeti karcinogének, főként a dohányzás és az alkoholfogyasztás felelősek. Emellett okozhatnak daganatot fizikai és/vagy kémiai anyagok, így irradiatio, mikroorganizmusok: Epstein–Barr-vírus (EBV), humán papillomavírus (HPV), de Candida, syphilis is. Más tanulmányokban arról olvashatunk, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szájüreg, garat, gége és a nyelőcső HPV-fertőzése összefüggene a vizsgált személyek szexuális szokásaival. Vírusetiológiájú szájüregi daganatra elsősorban akkor gondolhatunk, ha alkoholt nem fogyasztó, nem dohányzó egyénekben jelenik meg daganat, illetve ha pl. HPV-fertőzés talaján kialakult papillomatosus laphámelváltozás alakul át laphámdaganattá. ( dental.hu )

 

  • növekvő esetszám az utóbbi 10 évben. A fej-nyaki és orophyrongeális ( száj- garathoz tartozó ) fertőzések száma megnégyszereződött.
  • a fertőzések feltételezett okai: szexuális magatartás változása  ( orális szex, gyakori partnercsere ).
  • HPV pozitív férfiak 64%-a vírushordozó (!!).
  • az oropharyngeális laphám carcinoma (OPSCC ) esetek 40%-a HPV-vel hozható összefüggésbe.
  • a HPV okozta OSPCC esetekben a HPV 16 a leggyakoribb genotípus ( >90% ).
  • az átvitel módja lehet direkt kontaktus ( orális szex ) vagy pl. közös fogkefe is.
  • a HPV pozitivitás az immunstátusz rendeződését követően gyakran spontán megszűnik.
  • a HPV pozitív HNSS ( fej-nyaki ) és OPSCC ( száj- garathoz tartozó ) jobb prognózisúak, mint a HPV negatív tumoros esetek.

A vizsgálat elvégzéséhez előkészület nem szükséges, de a mintavétel előtti 1-2 órában tartózkodjon az evéstől, dohányzástól és a fogmosástól is. Időpontot online is lehet foglalni, a csomagajánlatok egyedi vizsgálatkéréseknél. 

 

A vizsgálat során csak akkor adjuk ki a törzs számozását, ha a minta pozitív. NEGATÍV eredménnyel megy ki a lelet, ha nem tartalmazza sem a magas, sem az alacsony kockázatú HPV típusokat. 

Alacsony kockázatú típusok: 6,11,42,43,44

Magas kockázatú típusok: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68

Negatív esetben a következő HPV típusok jelenlétét zárja ki: 2a,3,7,13,26,28,29,30,31,34,35,39,40,57,61,67,70,72,73,74,81,82,83,84,89,90,91.

Bővebben