A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát jelenti. Hátterében több kiváltó ok is állhat. A köznyelvben a gyomorhurut kifejezést legtöbbször hasfájásra, a gyomor tájékán jelentkező, krónikusan fellépő diszkomfortérzésre, étvágytalanságra használják. A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani vizsgálat eredményére hivatkozva szokták diagnosztizálni. A gyomor gyulladásos betegségeinél a nyálkahártya gyulladásos sejtjeinek típusa alapján akut vagy krónikus formát állapíthatnak meg:
Akut gyulladás estén nagyobb, lebenyezett magvú fehérvérsejtek, idült gyulladás esetén kis kerek sejtes beszűrődés látszik a szövettani vizsgálat alkalmával.
A krónikus gyulladás a gyakoribb, bár a két típus együttesen is fennállhat.
A gyomrot működésének megfelelően két részre lehet osztani. A gyomor felső kétharmadában (fundus, corpus) termelődik az anyagcsere lebontó folyamataihoz szükséges sósav és a fehérjebontó pepszin nagy része. A gyomor alsó harmadára (antrum) inkább hormontermelő és motoros működés jellemző, innen továbbítódik a táplálék.

A gyomorhurut kiváltó okai
Alapvetően három nagy csoportja ismert a gyomorhurutnak:
1. Az akut gastritis, melyet elsősorban gyógyszerek, alkohol és baktériumok váltanak ki
Ez a leggyakoribb gastritis forma, amely jellemzően hevenyen alakul ki és nem megy át hosszan tartó, krónikus formába. Kiválthatja:
- Étkezési kihágás (pl. ritka, túl sok vagy túl forró táplálékbevitel).
- Alkoholfogyasztás: nagyon gyakori állapot alkoholisták esetén, de az egyszeri, nagy mennyiségű tömény alkohol a leggyakoribb károsító tényező.
- Vegyszerek, maró hatású vegyületek véletlen vagy szándékos fogyasztása. Mind a lúgos, mind a savas vegyületek rendkívüli károsodást (főleg a savak nyálkahártya-elhalást), összenövéseket, szűkületet, hegesedést, vagy akár a gyomor kilyukadását okozhatják.
- Gyógyszerek: leggyakrabban a nem szteroid fájdalomcsillapítók és az aspirin tartós szedése váltják ki a panaszokat.
- Baktérium okozta fertőzéseknél, gomba- vagy vírusfertőzéseknél is kialakulhat gyomorhurut, de előfordulhat toxinok vagy a kórokozó direkt megtelepedése a gyomorban (még súlyosabb kép immunhiányos betegekben).
2. A krónikus gastritis, mely autoimmun eredet, vagy Helicobacter pylori fertőzés révén alakul ki
- Helicobacter pylori fertőzés: rendkívül elterjedt a baktérium jelenléte, amely nem minden esetben okoz betegségeket. Ha a baktériumok megtelepednek a gyomorban heves tüneteket okozva, kiirtásuk olykor időigényes, nehézkes lehet. A tünetmentességtől a ritka tünetekig számos képet ad a betegség, ezért felismerése is sokszor késik. Kombinált, hosszú ideig adott antibiotikum kúra segíthet a gyógyulásban.
- Autoimmun gastritis: amikor a keringő autoantitestek megtámadják és károsítják a gyomor nyálkahártyáját. Az autoimmun gasztritisz (AIG) egy krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás, amelyet az immunrendszer téves működése okoz. Az állapot során az immunrendszer a gyomor parietális sejtjei és a belső faktor (intrinsic factor, IF) ellen termel ellenanyagokat, ami a gyomorsav-termelés csökkenéséhez és a B12-vitamin felszívódásának zavarához vezet. Ez hosszú távon atrofiás gasztritiszhez, B12-hiányos vérszegénységhez (perniciózus anémia), valamint ritkábban gyomorrákhoz vagy neuroendokrin daganatokhoz vezethet.
Kialakulásának mechanizmusa
Autoantitestek termelése:
• Parietális sejtek ellen: Ezek a sejtek a gyomorsavat és a belső faktort termelik. Az ellenanyagok károsítják a sejteket, csökkentve a savtermelést (hipoklórhidria) és a B12-vitamin felszívódását.
• Intrinsic faktor ellen: A B12-vitamin felszívódásához nélkülözhetetlen belső faktor elleni antitestek gátolják a B12 hasznosulását.
• Gyulladás és atrófia: A gyulladásos folyamatok hosszú távon a gyomor nyálkahártyájának sorvadásához (atrófiához) vezetnek, elsősorban a gyomor testében és fundusában.
Tünetek
• Korai szakaszban gyakran tünetmentes.
• Emésztési panaszok: Gyomorégés, puffadás, étvágytalanság, hányinger.
• Vérszegénység tünetei (B12-hiány miatt): Fáradtság, gyengeség, szédülés, sápadtság, légszomj.
• Neurológiai tünetek: Zsibbadás, érzékelési zavarok, memória- és koncentrációzavar (B12-hiány következményei).
• Egyéb: Nyelvgyulladás (glossitis), hajhullás, bőrszárazság.
Fontos megjegyzések
Az autoimmun gastritis gyakran társul más autoimmun betegségekkel, például Hashimoto-thyreoiditisszel, 1-es típusú diabétesszel vagy vitiligóval.Ezért ezek fennállását is érdemes vizsgálni. Korai diagnózis és kezelés segíthet megelőzni a súlyos következményeket, például a neurológiai károsodást vagy a gyomorrákot.
3. Specifikus gyomorhurut (más betegségekhez társuló vagy ritka gastritisek)
- Betegségek, amelyekhez a leggyakrabban társulhat gyomorhurut: Crohn-betegség, tuberkulózis (tbc).
- Az autoimmun eredetű idült nyálkahártya-gyulladás főleg a gyomor felső kétharmadában okoz elváltozásokat. Ez a forma az idült esetek 10 százalékát képezi. A betegek savójában ellenanyagot lehet kimutatni a mirigy fedősejtjei ellen. Csökkent vagy teljes sósavhiány alakul ki. Az ellenanyagok hatással vannak az intrinsic factorra is, amely egy, a B12-vitamin felszívódásához nélkülözhetetlen anyag. B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) alakul ki.
A gyomorhurut tünetei
A tüneteket egyéb emésztőrendszeri megbetegedések is okozhatják, így a gastritisek tüneteik alapján nem különíthetőek el más, hasonló állapotoktól. Éppen ezért fontos a beteg kórtörténetének alapos felvétele.
Tünetek:
- fájdalom a has felső részében
- hasi diszkomfort, feszülés, égő érzés, teltségérzés
- hányinger, hányás, véres hányadék vagy vérhányás
- vérszegénység, vashiány
Sok esetben a beteg elmondása alapján beazonosítható a kiváltó tényező, ez a mérgezések esetén a legfontosabb. Kikérdezve a szedett gyógyszerek, alkoholfogyasztás, étkezési szokások, egyéb tünetek vethetik fel a gastritis diagnózisát.
A gyomorhurut kezelése
- A terápia egyrészt tünteti: fájdalomcsillapító, savlekötő, hányingercsillapító, a gyomor motilitását fokozó gyógyszerek, vérzéscsillapító, a nyálkahártyát bevonó gyógyszerek jöhetnek szóba, és folyadékpótlás történik.
- Fontos a kiváltó ok megszüntetése, szükség esetén antibiotikum adása (pl. Helicobacter pylori fertőzés esetén).
- Gyomortükrözés során is lehet szükség vérzéscsillapításra.
- A beteg általános állapotának rendezése.
- A diétával kapcsolatban ma már megoszlanak a vélemények. Van, aki ajánlja a néhány napos diétázást (főtt krumpli, pirítós, keksz, tea fogyasztást), mások ma már úgy vélik, nincs szükség az étrend különösebb megváltoztatására. Ugyanakkor a tej és tejtermékek, túl forró, fűszeres ételek, valamint az alkohol fogyasztása kerülendő a panaszok enyhüléséig.
Mit tehetünk a gyomorhurut enyhítése, a gyógyulás elősegítése, a megelőzés érdekében?
Bár a gyomorhurut gyógyulása nagyban függ a kiváltó tényező fajtájától, illetve attól, fennáll-e még az ok, vannak olyan életmódbeli és étrendi tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni gyomorpanaszok esetén.
- Érdemes áttérni a kis mennyiségű, gyakori étkezésre.
- Az étkezés tartalmazzon fehérjét, rostokat, de a szénhidrát- és zsírbevitel kevesebb legyen.
- Kerüljük a forró vagy túl hideg, túl fűszeres, csípős ételeket (pl. a keserű csokoládé is irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját).
- Érdemes legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása, elsősorban víz formájában.
- Kerüljük a szénsavas italokat.
- Ne fogyasszunk alkoholt.
- Nem szabad dohányozni.
- Minden gyógyszert körültekintően kell bevenni! A nem szteroid gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók csak indokoltan és orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók.
- Orvosi javaslatra savcsökkentő, savlekötő, nyálkahártyát bevonó gyógyszerek alkalmazása is segíthet.
- Vérzés esetén forduljunk orvoshoz!
Antibiotikum szedésnél gondoljunk a probiotikumra is, amely segít fenntartani az emésztőrendszer normál flóráját.
Forrás: (webbeteg,házipatika)