Ártalmas is lehet a gluténmentes étrend

A gluténmentes étrend óriási üzlet. 2006-ban az amerikaiak közel 1 milliárd dollárt költöttek gluténmentes élelmiszerekre, és ha a gluténmentes étkezés térhódítása így folytatódik, 2020-ra forgalmuk megközelítheti a 24 milliárd dollárt. Ugyanakkor becslések szerint az amerikaiak körülbelül alig 1%-a coeliakiás, tehát nyilvánvaló, hogy ezt a hihetetlen mértékű forgalomnövekedést nem ők okozzák.
Sokan állítják, hogy a gluténmentes táplálkozástól jobban érzik magukat, sőt egészségesebbek. A gluténmentes étrendről a megkérdezett amerikaiak zöme is azt hiszi, hogy a normál étrendnél egészségesebb. A legfrissebb bizonyítékok alapján azonban ez, legalábbis a kardiovaszkuláris szempontból egyáltalán nem igaz.
Semmivel nem egészségesebb, mint a szokásos étrend sőt, bizonyos okok, például az étrendi rost bevitel csökkenése valamint a túl nagy mennyiségű rizs és tengeri étel fogyasztása miatt akár ártalmas is lehet. Ez utóbbiak ugyanis nagy mennyiségben tartalmazhatnak nehézfémeket.
 
 
Mayo Klinika legutóbbi kutatási eredménye szerint a gluténmentes étkezéssel a szervezetben felhalmozódhatnak a nehézfémek, melyek köztudottan toxikusak lehetnek.

Mérgező-e a gluténmentes étrend?

 
A Mayo Klinika kutatói a 2009-2012 közötti országos adatok és étrendi felmérések alapján a gluténmentes étrend hatásait vették górcső alá. A vizsgált alanyok közül több mint 11 000 fő nem étkezett gluténmentesen, míg 115 gluténmentes táplálkozást folytatott. Érdekes módon, a 115 főből mindössze 11-en szenvedtek coeliakiában, ami azt bizonyítja, hogy sokan nem feltétlenül azért táplálkoznak gluténmentesen, mert coeliakiások. A kutatók nem tudták értékelni a glutén intoleráns betegeket.
A kutatás során szerológiai teszteket végeztek és értékelték a szérum nehézfém koncentrációját. A gluténmentes étrendet folytatók vérében jóval nagyobb mennyiségben volt jelen kadmium, higany és ólom, melyek mindegyike kapcsolatban áll a nehézfém toxicitással. Bár ezek a szintek nem érték el a toxikus tartományt, egyértelműen magasabbak voltak a nem gluténmentes táplálkozást folytatók vérének nehézfém koncentrációjánál. A kutatók ezt követően random módon kiválasztott betegcsoportokban (3901 nem gluténmentesen étkező, 32 gluténmentes táplálkozást folytató személy) értékelték a vizelet arzénkoncentrációját, mely ismét csak a gluténmentes táplálkozást folytatóknál volt magasabb, olyannyira, hogy már a toxikus tartományba esett.
 
 

Tájékoztassuk a betegeket!

 
Bár azt nem tudjuk, meddig tart még a gluténmentes „őrület”, hívjuk fel a gluténmentes étrendet indok nélkül folytató betegek figyelemét arra, hogy az ilyen típusú táplálkozás nem feltétlenül jó. Kérdezzük meg őket, hogy miért folytatnak gluténmentes táplálkozást, és hogy valóban szükségük van-e rá. Ezután pedig ismertessük meg velük a gluténmentes étrend árnyoldalait.
A kutatás eredménye alapján az is világossá vált, hogy a valóban gluténmentes étrendre szoruló coeliakiás betegeknél ellenőrizni kell a toxikus anyagok, különösen az arzén szérumkoncentrációját.
A nehézfémek és toxinok biológiai felhalmozódása és az élethosszon át folytatott gluténmentes étrend nem marad következmények nélkül, csupán egyelőre még nem tudjuk, hogy mik azok.
Indikáció hiányában a gluténmentes táplálkozás nem használ az egészségnek. A nehézfémek biológiai felhalmozódásának ténye bizonyosan nagyon sok „gluténmentes étrend-rajongó” hitét megrendítheti.
 
 
 

Mayo Klinika legutóbbi kutatási eredménye szerint a gluténmentes étkezéssel a szervezetben felhalmozódhatnak a nehézfémek, melyek köztudottan toxikusak lehetnek.

 

Forrás: (medscape)