Táplálkozási géntérkép

Ha már minden módszert és gyógymódot kipróbáltunk, felkerestük az összes orvost, megcsináltattuk az összes vizsgálatot, ráköltöttünk egy kisebb vagyont de emésztési panaszaink nem múlnak, mit lehet végső mentsvárnak még tenni? A válasz: táplálkozási géntérképet kell végezni! Amennyiben egészségesebben szeretnénk táplálkozni, ha problémáink vannak bizonyos ételekkel, ha emésztőrendszeri betegségben szenvedünk Pl. IBD (Crohn betegség, Colitis ulcerosa), ha gyermekünk hiperaktív, ha sportolunk, ha szeretnénk megőrizni egészségünket hosszú távon, akkor feltétlen ajánlott ez a teszt! 

Online foglalás a vizsgálatra, katt ide!

Kiknek javasolt a táplálkozás genetikai géntérkép? 

Ez több, mint csak egy egyszerű táplálék elemzés. A genetikai géntérkép ismeretében saját, és családja étkezési szokásait is megváltoztathatja, és örök életre szóló tanulmányt kap. A tesztet bármely életkorban el lehet végezni, nem jár fájdalommal sem a mintavétel, hiszen mindössze nyálmintára van szükség. Ebből a mintából nyerjük ki a DNS-t, és mindenkinek a rá jellemző (amivel megszületett) genetikai állományát határozzuk meg! 

Manapság igen gyakori téma, - és az érintettek már jól ismerik, hogy bizonyos ételek-ételféleségek milyen hatással vannak az szervezetünkre. Kezdve onnan, hogy a számunkra káros ételek előbb-utóbb tönkreteszik a bélrendszert, amiből adódóan felszívódási zavarok lépnek fel, hiánybetegségek alakulhatnak ki. Intolerancia esetén az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az ételfehérjéket idegenkét azonosítja. Számos panasz és tünet alakul ki. Gyakorlatilag egy autoimmun reakció jön létre, ami aztán megkeserítheti a napjainkat. Krónikus bélbetegségeket (IBS, Crohn betegség, colitis) gyakran kísér fokozott ételérzékenység! Az immuneredetű ételintolerancia nem azonos az enzimhiányos élelmiszer érzékenységgel pl. laktóz intolerancia, fruktóz lebontási zavar, enzim hiányos lisztérzékenység.
 
A középkorúaknál és az idősebbeknél az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. Ízületi panaszoknál nagyon fontos a kiegyensúlyozott étrend, mely lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint. Egy megfelelően összeállított étrend - és nem fogyókúra! - a legfontosabb eszköz a tartós fogyáshoz, ami túlsúly esetén jelentős állapotjavulást hozhat a fájó ízületeknek.
 
 
Hogyan árthat egy étel? Nézzük meg a lisztérzékenységet, mely egy autoimmun eredetű megbetegedés, ami a bélbolyhokat teszi tönkre azáltal, hogy a búzában, rozsban, árpában lévő glutén fehérjéi kóros immunreakciót provokálnak, mely bélrendszeri gyulladáshoz és a vékonybélbolyhok károsodásához vezet. Miután a bélrendszerben számos anyag felszívódása megy végbe, hiányállapot alakul ki. Vitaminok, ásványi anyagok hiánya, vasfelszívódás zavara. Ezek következményeként súlyos állapotok lehetnek a már meglévő, amúgy is rendkívül kellemetlen panaszok mellett. Miután a szervezet sokáig a tartalékait éli fel, nem mindig kerül felismerésre a betegség, ezért is nevezik azt rejtőzőnek. A lisztérzékenységen kívül a laktózintolerancia is károkat okoz. Ha ez a kétféle ételtípus ekkora pusztítást tud végezni, akkor gondoljuk csak el a többit!
 
A kutatások azt is régóta alátámasztják, hogy sok betegségben a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen. Az autizmus és az étrend között is találtak összefüggést, de ide sorolható még pajzsmirigy betegség, a daganatos betegségek, endometriózis, inzulinrezisztencia...és a sor rendkívül hosszú.
 

A tesztben közel 1000 élelmiszer kerül kiértékelésre!

A táplálkozás genetikai hitelesebb eredményt ad az intolerancia teszteknél, jóval többet nyújt, mint egy aktuális állapotfelmérés. Azáltal, hogy emberi géntipizálás alapján készül az elemzés, kétség nem fér a megbízhatóságához. Ez már nem a jövő, hanem a jelenkor legnagyszerűbb táplálkozási elemzése. Személyre szabva, s az eredmény örök életre szól.

 

MI AZ A GENETIKA? MITŐL MEGBÍZHATÓ A TESZT? 

A GENETIKA AZ A TUDOMÁNYÁG,AMELY AZ ÖRÖKLŐDÉSSEL FOGLALKOZIK. Legyen az a haj-, a bőr vagy szemünk színe, a magasságunk, betegségeink, ahogy szokták is mondani: ezt az anyádtól örökölted! Még egyes szokásainkat vagy tulajdonságunkat is örökölhetjük szüleinktől, nagyszüleinktől. Ma már számtalan betegségre való hajlamot meg lehet vizsgálni genetikai elemzéssel. Kiolvasható a DNS-ünkből, ha hajlamosak vagyunk trombózisra, hirtelen szívhalálra, daganatokra, demenciára. A genetikai elemzés segítség lehet a meddőségi kivizsgálásában, vagy akkor is, ha a családban már felütötte a fejét egy “átadható” betegség, pl. a trombofilia.
 
Az utóbbi években viszont jelentős változást hozott a tudomány és már nem csak a betegségeket, hanem az un. passzió genetikai vizsgálatokat is elvégeztethetjük. Ilyen pl. a súlygén genetikai elemzés, vagy a nutrigenomika, azaz a személyre szabott táplálkozási géntérkép. Én azonban korántsem nevezném ezt passziónak, ha azt a fontos tényt vesszük alapul, hogy számtalan betegség összefüggésbe hozható a táplálkozással, illetve a helytelenül kialakított táplálkozási szokásokkal. Többek közt a Crohn betegség, a Colitis ulcerosa, lisztérzékenység, autizmus, egyes daganattípusok, ízületi bántalmak, migrén, csontritkulás, hogy csak a legfontosabbakat említsem, hiszen a sor végtelen. Mi több, a napi vitaminok és ásványi anyagok bevitelével sem kell kísérleteznünk, hiszen a teszt egyértelműen megmondja miből és mennyi a napi szükséglet, figyelembe véve azt is, hogy szervezetünk hogy viszonyul a kávé, alkohol ill. a káros anyagokkal szemben, mennyire képes azt feldolgozni és szükséges-e ráerősíteni a készítményekkel.
 

MI A DNS?

 
Egy élőlényen belül, a genetikai információt kromoszómák hordozzák, ahol ez az információ a DNS-ben van kódolva. A DNS az, ami meghatározza magát az embert, ez tartalmazza az örökítő anyagot. (wiki)
Ettől (is) leszünk azok, akik vagyunk. Egy adott genetikai állománnyal születünk meg, és ez életünk végéig nem változik.

A táplálkozási géntérkép egy életre szóló elemzést ad, melynek ismeretében gyökeresen átalakulhat életünk. Nem csak egészségesebb életmódot tudunk biztosítani magunknak, de számos olyan betegség vagy kóros állapot elkerülhető, melyet a mindennapi ételeink okoznak. A tesztet életünk során csupán egy alkalommal szükséges elvégezni! 

Amennyiben egy kimagasló kockázat kerül megállapításra egy bizonyos betegséggel kapcsolatban, arra törekedünk, hogy a betegség kialakítását támogató táplálék összetevőket elkerüljük és az egészséget támogató anyagokat részesítsük előnyben.

A több mint 50 genetikai variáció elemzésével nagyon sok információt nyerünk a veleszületett erősségeinkről és gyengeségeinkről. Amikor arról döntünk, hogy egy bizonyos élelmiszer egészséges-e, mindig az összképet kell értékelni. Amikor pl. egy genetikai variáció alapján egy mikrotápanyag pozitív, de egy másik variáció miatt negatív, ebben az esetben mindkét elemzés eredményét figyelembe kell venni. Amikor aztán minden releváns génelemzés adatait összevetjük, már megállapítható, hogy egy bizonyos élelmiszer, - minden betegségkockázat figyelembevételével egészséges, vagy egészségtelen az Ön számára.

A gének és génvariációk számos folyamatot befolyásolnak szervezetünkben, melyek közül többet optimalizálni lehet megfelelő táplálkozással. Így lehet például velünk született hátrányokat megfelelő táplálkozással semlegesíteni vagy a velünk született genetikai erősségeket megfelelően kiaknázni.

Az élelmiszerek számos különböző összetevőt tartalmaznak, amelyek részben pozitív és részben negatív hatással vannak a szervezetünkre.
Ráadásul génjeink és az általuk keletkező betegségek befolyással vannak bizonyos összetevő igényünkre és így nem létezik egy egységes táplálkozási terv, amely mindenki számára megfelelne. Génjei alapján lehetséges azon élelmiszer-összetevők azonosítása, amelyeket Önnek nagyobb vagy kisebb mértékben ajánlott fogyasztani.
Az elemzés eredmény részében minden élelmiszerösszetevő egyenként kerül listázásra, és az Ön génjei alapján értékelésre. Mivel egyes élelmiszerek negatív és pozitív összetevőket tartalmaznak, sok esetben ezeknek az összetevőknek az aránya fontos jelentőséggel bír. Az élelmiszerlistában számos élelmiszert talál, az Ön génjei szerint személyre szabottan értékelve, ami leegyszerűsíti táplálkozásának tervezését. Ehhez egy összetett algoritmus felhasználásával, minden egyes élelmiszer minden elemzett összetevőjét, továbbá a jellemző adagmennyiséget az Ön genetikai profiljával összefüggésben is figyelembe vesz.
Minél pontosabban követi ezeket a javaslatokat, annál jobban fogja táplálkozása semlegesíteni a genetikai gyengeségeit, és kihasználni genetikai erősségeit az optimális egészség megőrzéséhez.

A genetikai elemzés tudatos életmódot biztosít, a találgatások helyett.
A teszt elemzése amellett, hogy a számunkra megfelelő ételeket tételesen besorolja, sok egyéb állapotról is felvilágosítást ad.

 

EZ TÖBB, MINT EGY TÁPLÁLKOZÁSI GÉNTÉRKÉP, UGYANIS A TESZT ELEMZÉSE SORÁN ÖNNEK SZÁMOS EGYÉBRŐL IS TUDOMÁSA LESZ..

 

TÖBBEK KÖZÖTT KIMUTATÁSRA KERÜL: (természetesen a táplálkozás szempontjából, és nem külön értékelve ezeket az állapotokat. Tehát nem lesz külön fejezet arról, hogy Ön pl. liszt-, vagy laktózérzékeny, esetleg mekkora az esélye az Alzheimer kialakulására, hiszen a teszt nem erre keresi a válaszokat, de ezek a gének fel lesznek sorolva, és meg lesznek határozva, de a táplálkozásban szerepet játszó génekkel együtt lesz értékelve) 

  • lisztérzékenység két mutációja a HLA DQ2 és DQ8,
  • az Alzheimer kór kialakulásában szerepet játszó APOE gén,
  • az MTHFR gén rs1801133 azaz a C677T mutáció - mely folsav genetika a szív védelmére (emelkedett homocisztein szint ) trombózis kialakulására vizsgálunk,
  • LCT gén, mely elsősorban a tejcukor érzékenység kimutatásánál lehet ismerős. Az LCT rs4988235 polimorfizmusát vizsgáljuk, mely ugyanaz, mint az ismert 13910 mutáció jelölése. Azonban, ha ebben a tesztben ez pozitív eltérést is mutat, mindenképp szükséges Magyarországon is elfogadott genetikai tesztet elvégeztetni, mert adójóváírás csak ebben az esetben érvényesíthető. A teszt eredménye viszont figyelembe veszi az Ön genetikai eredményét és az élelmiszerek besorolását már ez alapján igazítja.
  • A vasraktározási betegség szűrése a HFE génekkel. 3 mutációt szűrünk ebben a tesztben. Ebből kettő a leggyakoribb a populációban. H63D=rs1799945, C282Y=rs1800562 és az S65C=rs1800730. A betegség akkor merül fel, ha valakinél tartósan fennálló vas paramétereket, májenzim emelkedést látunk, ami fáradékonysággal, ingerlékenységgel, hajhullással, ízületi panaszokkal járhat. Nőknél nehezíti a felismerést, hogy a menstruációs vérrel havonta vasat is veszít a szervezet. A betegség nem gyógyítható, de kezelhető.
  • Az AGT rs699 gén segítségével a vérnyomás szabályzásban szerepet játszó gént elemezzük ki, segítségül pedig további kettő is szerepel. A magas vérnyomás szorosan összefügg az étkezéssel, így nem elhanyagolható, ha ismerjük ezt.
  • Számos, a méregtelenítésben szerepet játszó gén mutációjának szűrése is megtörténik. Ezen kívül az oxidatív stressz, az anyagcserére ható gének,a csontritkulás kockázata, a napi vitaminok és ásványi anyagok (20 féle) felsorolásra kerülnek a genetikai állomány alapján.

A genetikai géntérkép ismeretében saját, és családja étkezési szokásait is megváltoztathatja, és örök életre szóló tanulmányt kap. A tesztet bármely életkorban el lehet végezni, nem jár fájdalommal sem a mintavétel, hiszen mindössze nyálmintára (szájnyálkahártya törlet) van szükség, előkészületet nem igényel. Ebből a mintából nyerjük ki a DNS-t, és mindenkinek a rá jellemző (amivel megszületett) genetikai állományát határozzuk meg! Ez nem a jövő, ez a jelen!