A zsírmáj és az étkezés kapcsolata.

Gyakran látunk vérképben májenzim, vérzsírok, húgysav valamint hasnyálmirigy enzim emelkedést. Ezek leggyakrabban életmóddal összefüggően kisebb-nagyobb eltérést mutatnak, azonban nem árt odafigyelni erre! Májbetegség csomagunk jól mutatja a máj működését. A máj szerepe a szervezetben rendkívül összetett és szükséges! A zsírmáj egyre gyakoribbá válik, mára a világ népességének kb. 25%-t érinti. Kapcsolatot mutat az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, és egyéb inzulin rezisztenciával összefüggésbe hozható rendellenességekkel. Ha a zsírmájat nem kezelik, akkor kifejlődhet belőle komolyabb májbetegség vagy egyéb egészségügyi probléma.
A zsírmáj túlzott zsírfelhalmozódás (lipidfelhalmozódás) a májsejtek belsejében. Okozhatja krónikus alkoholfogyasztás (az alkoholos májkárosodás első fázisa), de a nyugati társadalmakban egyre gyakoribb a nem-alkoholos zsírmáj (NAFLD) diagnózisa.
Az alábbiakban a nyugati társadalmakban népbetegségnek számító zsírmájról olvashat. A nem-alkoholos zsírmáj leggyakoribb oka a hasi elhízás miatti inzulinrezisztencia. Ez gyakran jár együtt 2. típusú cukorbetegséggel, valamint kóros vérzsír és koleszterin-szintekkel. 

 


A zsírmáj tünetei 
 

 
Számos jele és tünete van, bár nem feltétlenül van mindegyik jelen. Van, hogy észre sem veszi az illető, hogy zsírmája van. 
 
  • Fáradtság és gyengeség 
  • Enyhe fájdalom és teltségérzés a hasi tájék jobb oldalán és középen 
  • Emelkedett májenzim értékek, beleértve az AST-t és az ALT-t 
  • Emelkedett inzulinszint 
  • Emelkedett triglicerid szint 

Ha a zsírmájból kialakul a steatohepatitisz, akkor a következő tünetek léphetnek fel: 
  • Étvágytalanság 
  • Hányinger és hányás 
  • Mérsékelt vagy erős hasi fájdalom 
  • A szem és a bőr sárgulása

A nem-alkoholos zsírmájnak – ritkábban – egyéb okai is vannak:
 
  • elhízás ( mivel ez az állapot általános gyulladással jár, hozzájárulhat a zsírraktározáshoz a májban. Becslések szerint az elhízottak 30–90%-a érintett, és a gyerekek körében is egyre gyakoribb ) teljes gyomor-bélrendszert kikerülő (parenterális) táplálás,
  • gyors testsúly csökkenés,
  • inzulinrezisztencia: a magas inzulinszint és az inzulinrezisztencia is megnöveli a májban a zsírraktározást a 2-es típusú cukorbetegeknél és a metabolikus szindrómában szenvedőknél, 
  • a magas finomított szénhidrát bevitel: a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása növeli a máj zsírraktározását, különösen, amikor túlsúlyos vagy inzulinrezisztens emberek fogyasztanak belőle sokat,
  • bizonyos gyógyszerek szedése ( étrend-kiegészítők, fájdalomcsillapítók..),
  • toxinok,
  • anyagcsere betegségek,
  • genetikai okok,
  • terhesség,
  • gyulladásos bélbetegség, sérült bélflóra,
  • fertőzések 


A kialakult zsírmáj a kiváltó okok megszüntetése után meggyógyulhat, ellenkező esetben a máj gyulladásos megbetegedése, majd hegesedése májzsugor kialakulásához vezethet jelentősen megnövelve a májrák kialakulásának kockázatát.

 

A zsírmáj és az egészségtelen táplálkozás
 

A helytelen táplálkozás miatt létrejövő elhízás már népbetegségnek számít, a zsírmáj problémája az elhízottak 70 százalékát érinti. A zsírmáj rendszerint nem okoz panaszt. Ritkán sárgasággal, hányingerrel, hányással, fájdalommal és a has nyomásérzékenységével jár. 

 

Hogyan diagnosztizálják a zsírmájat?
 

A fizikális vizsgálat során megnagyobbodott májat észlelünk májfunkciós laboratóriumi eltérésekkel vagy anélkül, a hasi UH diagnosztizálja a felvetett kórállapotot, így általában (egyértelmű esetben) szövettani mintavétel nem történik. 

 

Hogyan kezelhető a zsírmáj?
 

 
A kezelés elsősorban életmód-változtatást és testsúly csökkentést jelent, mely két komponensből tevődik össze. Nagyon fontos a rendszeres mozgás, a fizikai aktivitás fokozása: a kitartást igénylő sportok, a kiadós séta a heti 2-3 alkalommal végzett kocogás megelőzni a máj elzsírosodását és kezeli is azt. Ugyanennyire fontos komponens a megfelelő diéta bevezetése is: naponta többszöri, kis mennyiségű étkezés javasolt.

Jó hatásúak az alacsony glikémiás indexű (a vércukor-szintet lassan emelik) élelmiszerek (pl. zöldségfélék, magvak és a gyümölcsök), kerülendők a magas glikémiás indexűek (a vércukor-szintet gyorsan emelik) (pl. fehér kenyér, hántolt rizs, finomított cukor). Az étrend legyen fehérjében gazdag és zsírszegény. A legtöbb vitaminból nagyobb mennyiség szükséges a májsejtek regenerálódásához. Javasolt napi 2 liter folyadék bevitele, az alkohol kerülendő. 


 
 
Forrás: ( Dr. Szigeti Nóra, Tények és tévhitek )