Gyakran látunk vérképben májenzim, vérzsírok, húgysav valamint hasnyálmirigy enzim emelkedést. Ezek leggyakrabban életmóddal összefüggően kisebb-nagyobb eltérést mutatnak, azonban nem árt odafigyelni erre! Májbetegség csomagunk jól mutatja a máj működését. A máj szerepe a szervezetben rendkívül összetett és szükséges! A zsírmáj egyre gyakoribbá válik, mára a világ népességének kb. 25%-t érinti. Kapcsolatot mutat az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, és egyéb inzulin rezisztenciával összefüggésbe hozható rendellenességekkel. Ha a zsírmájat nem kezelik, akkor kifejlődhet belőle komolyabb májbetegség vagy egyéb egészségügyi probléma.
A zsírmáj túlzott zsírfelhalmozódás (lipidfelhalmozódás) a májsejtek belsejében. Okozhatja krónikus alkoholfogyasztás (az alkoholos májkárosodás első fázisa), de a nyugati társadalmakban egyre gyakoribb a nem-alkoholos zsírmáj (NAFLD) diagnózisa.
Az alábbiakban a nyugati társadalmakban népbetegségnek számító zsírmájról olvashat. A nem-alkoholos zsírmáj leggyakoribb oka a hasi elhízás miatti inzulinrezisztencia. Ez gyakran jár együtt 2. típusú cukorbetegséggel, valamint kóros vérzsír és koleszterin-szintekkel.

A zsírmáj tünetei
- Fáradtság és gyengeség
- Enyhe fájdalom és teltségérzés a hasi tájék jobb oldalán és középen
- Emelkedett májenzim értékek, beleértve az AST-t és az ALT-t
- Emelkedett inzulinszint
- Emelkedett triglicerid szint
Ha a zsírmájból kialakul a steatohepatitisz, akkor a következő tünetek léphetnek fel:
- Étvágytalanság
- Hányinger és hányás
- Mérsékelt vagy erős hasi fájdalom
- A szem és a bőr sárgulása
A nem-alkoholos zsírmájnak – ritkábban – egyéb okai is vannak:
- elhízás ( mivel ez az állapot általános gyulladással jár, hozzájárulhat a zsírraktározáshoz a májban. Becslések szerint az elhízottak 30–90%-a érintett, és a gyerekek körében is egyre gyakoribb ) teljes gyomor-bélrendszert kikerülő (parenterális) táplálás,
- gyors testsúly csökkenés,
- inzulinrezisztencia: a magas inzulinszint és az inzulinrezisztencia is megnöveli a májban a zsírraktározást a 2-es típusú cukorbetegeknél és a metabolikus szindrómában szenvedőknél,
- a magas finomított szénhidrát bevitel: a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása növeli a máj zsírraktározását, különösen, amikor túlsúlyos vagy inzulinrezisztens emberek fogyasztanak belőle sokat,
- bizonyos gyógyszerek szedése ( étrend-kiegészítők, fájdalomcsillapítók..),
- toxinok,
- anyagcsere betegségek,
- genetikai okok,
- terhesség,
- gyulladásos bélbetegség, sérült bélflóra,
- fertőzések
A kialakult zsírmáj a kiváltó okok megszüntetése után meggyógyulhat, ellenkező esetben a máj gyulladásos megbetegedése, majd hegesedése májzsugor kialakulásához vezethet jelentősen megnövelve a májrák kialakulásának kockázatát.
A zsírmáj és az egészségtelen táplálkozás
Hogyan diagnosztizálják a zsírmájat?
A fizikális vizsgálat során megnagyobbodott májat észlelünk májfunkciós laboratóriumi eltérésekkel vagy anélkül, a hasi UH diagnosztizálja a felvetett kórállapotot, így általában (egyértelmű esetben) szövettani mintavétel nem történik.
Hogyan kezelhető a zsírmáj?
Jó hatásúak az alacsony glikémiás indexű (a vércukor-szintet lassan emelik) élelmiszerek (pl. zöldségfélék, magvak és a gyümölcsök), kerülendők a magas glikémiás indexűek (a vércukor-szintet gyorsan emelik) (pl. fehér kenyér, hántolt rizs, finomított cukor). Az étrend legyen fehérjében gazdag és zsírszegény. A legtöbb vitaminból nagyobb mennyiség szükséges a májsejtek regenerálódásához. Javasolt napi 2 liter folyadék bevitele, az alkohol kerülendő.